22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Uçakta sadece hostesler kaldı

Yolcular kokpit kapısını kırarak uçaktan inmeye başladı.

Bu sabah 06:45’te Kıbrıs Ercan Havalimanı’ndan havalanan KK1011 sefer sayılı World Focus Havayolları’na ait uçak kaçırılarak Antalya Havalimanı’na indirildi. Atlasjet adına uçan World Focus Havayolları’nın MD83 tipi uçağında 136 yolcu olduğu öğrenildi.

Ercan-İstanbul seferini yaparken kalkıştan kısa bir süre sonra hava korsanlarının kokpit kapısını zorladığı, pilotlara uçağın İran’a götürülmek istendiği bilgisi ulaştı. Hava korsanlarıyla görüşen uçağın Kaptan Pilotu Faruk Çamlı, yakıtlarının az olduğunu, İran’a yetmeyeceğini söyleyerek korsanları Antalya’ya inmeye ikna etti.

Uçak 08.05’te Antalya’ya indi. Bir iddiaya göre uçak indikten sonra pilotlar kokpit camından çıkarak yetkililere bilgi verdi.

Açığa çekilen TC-AKN çağrı işaretli uçak güvenlik güçleri tarafından çembere alındı. Yetkililerden hava korsanlarıyla diolog kurulmaya çalışıldığı öğrenildi.

UÇAKTAN KURTULAN YOLCULARDAN ERHAN ERKUL ANLATIYOR:

Sol tarafımda oturuyorlardı. Görünüşleri gençti. Bunlar uçağa bindiler havalandıktan sonra koşturarak pilot bölümüne gittiler bomba olduğunu söylediler. El-Kaide örgütünden olduklarını söylediler. Esmer uzun saçlı, iri, 1.90 boyları civarında uzun zayıf biri kokpitin kapısını kırmaya çalıştı.


El-Kaide örgütünden olduğunu söylediler. Pilot bölümüne koşarak, pilot kapısını kırmaya çalıştılar. Kapının üzerine 'K' harfi yazdılar. Arka kapıya koştuk. Demirlerle arka kapıyı kestik. Uçakta yolcu kalmadı. Atlarken birçok kişi bayıldı. Çoğu kişinin eli kesildi. Benim de ellerim paramparça. Otobüse bindirildik. Antalya'ya doğru gidiyoruz. Herkes kurtuldu. Kimse merak etmesin.


Yolcuların hepsi tahliye edildi. Birçok kişi bayıldı. Atlarken, uçağın arkasında hepberaber yürüdük hiç ayrılmadık. Kapıyı zor açtık. Adamlar müdahale edemedi.


Şu an otobüse bindik. Antalya'dayız. Herkes kurtuldu kimse merak etmesin. Herkes çok iyi.


Uçakta sadece hostesler kaldı.

ÖNCEKİ HABER

AtlasJet'a ait Lefkoşa-İstanbul seferini yapan uçak iki hava korsanı tarafından kaçırılmak istendi. Uçak, pilotlar tarafından yakıt ikmali gerekçesiyle Antalya Havaalanı'na indirildi.

Alınan bilgiye göre, Lefkoşa-Ercan Havalimanı'ndan İstanbul'a sefer yapan uçak 07.15'de kalkış yaptıktan sonra, 2 hava korsanı tarafından Tahran'a götürülmek istendi.

Pilotlar, "yakıt ikmali yapmalarının zorunlu olduğunu" söyleyince, iki hava korsanı kokpitin kapısını zorlamaya başladılar. Havacılık kuralları gereği uçuş sırasında daima kilitli tutulan ancak şifreyle girilen kapıyı hava korsanları açmayı başaramadı.

Bunun üzerine iki hava korsanından biri hosteslerden birini rehin alarak "ona zarar vereceklerini" söyledi. Pilot, bunun üzerine yakıt ikmali yapmak üzere uçağı Antalya Havalimanına indirdi. Pilotların inişten sonra uçaktan ayrıldıkları belirtildi.

Uçakta 136 yolcunun yanı sıra 6 mürettebatın olduğu belirtildi.

Yetkililer, hava korsanlarından birinin Arapça konuştuğunu, bu kişilerden birinin elinde bıçak, diğerinde ise "bomba" olduğu söylenen bir paket bulunduğunu kaydettiler.

KOKPİT KAPISINI ZORLAMIŞLAR

Atlas-Jet CEO'su Tuncay Doğaner, Kıbrıs'tan kaçırılan ve yakıt ikmalı için Antalya Havaalanına'na zorunlu iniş yapan uçak kaçırma olayını anlattı.


Uçakta 6 mürettebat ve 136 yolcunun bulunduğunu bildiren Doğaner, "Uçağın kokpit kapısına saldırılarak ele geçiriliyor. Şu ana kadar herhengi bir sorun yok. Herşey konrol altında" dedi.

Doğaner, hava korsanlarının uçağı İran'ı götürmek istediklerini, ancak pilotunun yakıt olmadığını söyleyerek, uçağı Antaya'yı indirdiğini açıkladı.

World Focus Havayolları’na ait olan ve Atlas-Jet tarafından Kıbrıs-İstanbul seferini yapmak için kiralanan MD83 tipi uçak, hava korsanları tarafından kokpit kapısı zorlanarak kaçırıldı.

HAVA KORSANLARI: DİN KARDEŞİYİZ, SİZE BİR ŞEY YAPMAYACAĞIZ

Atlas-jet'in kaçırılan uçağındaki yolculardan bir bayanın annesi NTV'ye kızıyla yaptığı konuşmaları aktardı:

“Anne marek etme iyiyiz” diye mesaj attı. telefon ettim. Çok yavaş sesle “uçak kaçırıldı merak etme iyiyiz” dedi. “Antalya havalimanına indik” diye konuştu. “Size bir şey yapmayacağız. Bir şey yapacaksak kendimize yapacağız” demiş kaçıranlar. “Suriye’ye gitmek istiyorlarmış. Din kardeşiyiz” diyorlarmış. Kısık sesle konuşuyorlardı. Size hiçbir şey yapmayacağız demişler. Ben 8.45 gibi aradım.

"KOKPİTE BOMBA YERLEŞTİRMEYE ÇALIŞMIŞLAR"

Kaçırılan uçakta yeğeni bulunan bir kişi yarım saatte bir telefonla görüştüklerini söyledi.

Vatandaş sözlerini şöyle sürürdü: "Yeğenim önce 'bize yardım edin' diye bir sms mesajı gönderdi.
Daha sonra da yarım saatte bir onunla konuşmaya başladık. Uçakta iki korsan olduğunu korsanların silahı bulunmadığını ama ellerinde bombaya benzer bir cisim olduğunu ve bunu kokpite yerleştirmeye çalıştıklarını söyledi. Suriye ya da İran'a gitmek istediklerini söylemiş korsanlar ve 'size bir şey yapmayacağız' demişler."

AA
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2007 Cumartesi 09:57:15
Güncelleme :18 Ağustos 2007 Cumartesi 09:57:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
nihat kaya IP: 81.213.244.xxx Tarih : 18.08.2007 11:53:31
bazı kendini bilmezler varki türk milletinin cesaretini ve hazmini sınamaya kalkarlar ama eceli gelen köpek misali... neyse geçmiş olsun türk milletine kimsenin burnu bile kanamamış.