22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Uğur Cebeci yorumladı

Doğan Haber Ajansı Genel Müdürü ve havacılık uzmanı Uğur Cebeci kazayı değerlendirdi

"Bunun nedeni teknik arıza gibi görülmüyor. Hava son derece açık. 10 km görüş mesafesi ve hatta mehtap var. Pilot tüm çıplaklığıyla pisti görmüş. Dönüp piste inecek. Uçak o yamaca oturmuş, düşmemiş hatta vurmamış.

World Focus hava yollarını tek başına projekte edersek dağınık bir şeyler elde edebiliriz.

Şirketin ticari yapısıyla ilgili sorunlar çıktı, uçaklarının teknik konularında sorunlar çıktı, bir kere uçaklarının kaçırılması olayı gerçekleşti.

Pilotaja çok iyi bakmak gerek. Bu şartlarda bu kazanın olmaması gerekiyor: Yine insana dayalı bir konuyla karşılaşacağız gibi bir his var. Oradaki coğrafi yapının üzerine uçuş oturtulmadan net konuşmak mümkün değil.

Bu olayı insana dayalı bir hata ile karşı karşıyayız. Uçağın bakımının doğru yapıldığını varsayıyoruz.

Uçağın içerisinde teknisyen var. Teknisyenin olmasının nedeni Isparta’da da teknik bakım hizmetinin verilememesi. Bu nedenle uçağa teknisyen almışlar. Kara kutudan pilotların konuşmaları, ve birbirleriyle yaptıkları konuşmalar uçağın konumu çözülmeden kesin bir şey söylenemez. Kaza kırım sonuçları genelde kaza unutulduktan sonra çıkar.

Ancak Türkiye'de Sivil Havacılık deneteminde sıkıntı var. İngiliz Sivil havacılık otoritesinde 11 bin, Almanya'da 9 bin, Güney Kıbrıs ki küçük bir ülke 900 kişi çalışıyor. Türk Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nde ise sadece 125 kişi var. Denetimlerin daha iyi yapılması, Sivil Havacılığın siyasi otoriteden sıyrılıp bağımsız bir yapıya kavuşturmak lazım.

 

DHA
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2007 Cuma 13:05:31
Güncelleme :30 Kasım 2007 Cuma 20:11:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
tuğra erdem IP: 85.98.105.xxx Tarih : 30.11.2007 23:21:15

Ben bu kazanın bir suikast olduğunu düşünüyorum kim ne derse desin dış güçler bilim adamlarını ortadan kaldırmak istediler çünkü türkiyenin gelişmesini istemeyenler var,geçen yıllardada tank projesi üzerinde çalışan aselsan şirket çalışanlarının öldürüldüğünü bilenler vardır ama ne yazıkki kaza süsü verilmişti?ardından ise projenin kayıplara karışması göz ardı edilmişti...bilmiyorum bu benim fikrim umarım yanılıyorumdur herşey kazadan ibarettir..ALLaH rahmet eylesin yakınlarına sabır versin...