22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Ülkücüler'den Yunanca isme spreyli tepki

Mersin'in merkeze bağlı Mezitli Beldesi'nde bir parka "Soli Pompeiopolis" adının verilmesinin ardından, kentteki birçok tabela, tahrip edildi.

Beldenin Viranşehir Mahallesi’nde 2002’de, MHP’li Nuri Hocaoğlu’nun Belediye Başkanlığı döneminde park yaptırıldı. Belediye Meclisi kararıyla isim konulmayan park, açılış töreninde, ‘Ertuğrul Gazi Parkı’ diye anıldı ve bu isimle tabela asıldı. Parka isim verilmesi konusu, Mezitli Belediye Meclisi’nin 5 Ocak 2005’teki toplantısında ele alındı. Parka, beldede Tunç Çağı’nda kurulan ‘Pompeipolis’ antik kentinin adının verilmesi gündeme geldi. Görüşme sonunda bu konu meclis üyelerinin oylarına sunuldu. 10 CHP, 4 MHP ve 1 AKP’li olmak üzere 15 üyeden oluşan Mezitli Belediye Meclisi’nde oybirliğiyle alınan kararla, ‘Pompeipolis Sütunlu Yolu ile bütünlük sağlaması amacıyla’ parka ‘Pompeiopolis Liman Parkı’ adı verildi. Karar sonrası, ‘Ertuğrul Gazi’ yazılı tabela kaldırılarak, yeni isimli tabela asıldı.

'Yunanca isim istemiyoruz'

İsim değişikliğine karşı çıkan Mezitli Ülkü Ocağı mensupları, geçen hafta sprey boyalarla parkın tabelasındaki isimleri kapattı. Tabelaya, ‘Ülkü Ocakları’ imzası atılırken, kentin değişik yerlerindeki elektrik direklerine de yine sprey boyalarla, ‘Hesap soracağız’ yazıldı.

Kazı çalışmalarının devam ettiği antik kentte çalışan arkeologların kullandığı ‘Pompeiopolis Kazı Evi’nin tabelası da, aynı şekilde boyandı. Belediye ekipleri boyanan tabelaları yenileriyle değiştirmek üzere yerlerinden söktü.

Mezitli Ülkü Ocağı Başkanı Ali Özsoy, tabelaları kendi mensuplarının boyadığını doğruladı. Ertuğrul Gazi Parkı’nın isminin kaldırılmasına karşı olduklarını söyleyen Özsoy, “En önemli Türk büyüklerinden biri olan Ertuğrul Gazi’nin isminin yerine, Yunanca bir isim verilmesi utanılacak bir davranıştır. Ülkü ocakları olarak tabelanın ismini biz karaladık. Bizler Türkiye’de yaşıyoruz. Yunanistan, bir parkına Türkçe isim veriyor mu ki, bizler Yunan ismini parkımıza veriyoruz. Tabela ismi değişecekse bu Türkçe bir isim olmalı'' dedi. Özsoy, bu duruma karşı eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.

Demirsoy: Çirkin saldırı

Tabelalara yapılan saldırının çok çirkin olduğunu belirten Mezitli Belediye Başkanı Hakan Demirsoy, "Milattan önce 7. yüzyılda kurulan antik kentimiz Soli'nin ismini caddelerimize, sokaklarımıza, park ve bahçelerimize vermek en doğal hakkımızdır. Meclis kararıyla resmi kayıtlarda ismi olmayan parkımıza Soli Pompeiopolis Liman Parkı adını uygun gördük. Verdiğimiz kararda siyaset yok, fakat karşılaştığımız bütün tavır ve tablo siyasi bir tablodur" dedi.

Konuyla ilgili bütün yasal çalışmaları başlattıklarını ifade eden Demirsoy, "Duvarlara, elektrik direklerine yazılan yazılarda 'Hesap soracağız' deniliyor. Tabelalara yapılan bu tahribat Mezitli'nin tarihine yapılan saygısızlıktır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2005 Çarşamba 10:48:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?