24
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Ulusal duruş çağrısı


**STÖ'lerden milletvekillerine: 4 Cumhuriyete aykırı yaklaşımlara tavır koyun 4 Ek protokole 'hayır' deyin 4 Ekonominin 'amiral gemilerini' sattırmayın 4 Ermeni soykırımı savlarına sessiz kalmayın 

 Aralarında Türk-İş, Türkiye Kamu-Sen ve ATO'nun da bulunduğu 123 sivil toplum kuruluşu, ''Türk Dayanışma Konseyi'' adıyla, AB Ek Protokolü, özelleştirmeler, artan terör olayları ve Ermeni soykırım savlarıyla ilgili olarak milletvekillerine mektup gönderdi. Milletvekillerinden tüm bu konularda ''ulusal duruş'' sergilemeleri istenen mektupta, ''Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesine ve yemininize aykırı olarak ifade edilen etnik yaklaşımlara karşı milli bir tavır koyacağınıza da inanmak istiyoruz'' denildi.

TBMM'deki tüm milletvekillerine gönderilen mektupta, milletvekili yemini anımsatıldı. Türkiye'nin 1959-60 Londra Anlaşmaları'na dayanan garantörlük sorumluluğu gereği 1974'te Kıbrıs'a müdahale ettiği belirtilen mektupta, böylece adada barış ve huzur ortamının sağlandığına dikkat çekildi. Mektupta, ''Diğer taraftan uygulanmakta olan dış politikanın bir sonucu olarak, bugün AB ile ilişkilerimizin odağına Ankara Anlaşması ve ek protokol ertelenemez bir biçimde oturtulmuştur'' denildi. Ek protokolü kabul etmenin, Türkiye'nin garantörlük haklarından, gerektiğinde adaya müdahale ve zaman içinde adada asker bulundurma hakkından vazgeçilmesine neden olacağına işaret edilen mektupta, böyle bir durumun KKTC'nin ''idam sehpasına gönderilmesi'' anlamına geleceği vurgulandı. Mektupta, ''Milletimizin inancı ve sizlerden beklentisi, yemininize sadık kalarak ek protokole 'hayır' oyu vermeniz ve bu kötü gidişe 'dur' demenizdir'' denildi.

Mektupta, ''Cumhuriyetin ve bağımsızlığın tapusu'' olduğu belirtilen TÜPRAŞ, TELEKOM, ERDEMİR, THY, Ziraat Bankası ve Halk Bankası gibi ''ekonominin amiral gemileri'' nin yabancılara satılmasına da karşı çıkılması istenirken bu kuruluşların 2 yıllık kârları karşılığında elden çıkarıldığına işaret edildi. Mektupta şunlar kaydedildi:

''Ülkemizin köklü ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal sorunlarını çözmek yerine, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesine ve yemininize aykırı olarak ifade edilen etnik yaklaşımlara karşı milli bir tavır koyacağınıza da inanmak istiyoruz. Tarihinde insanlığa karşı utanılacak hiçbir eylemi olmayan milletimize karşı yürütülmekte olan dayanaksız ve hayâsız 'Soykırım' iddialarına karşı pasif bir tavır takınan yürütmeye dur diyeceğinize de inanmak istiyoruz. Milletimizin, huzur ve refah içinde yaşatılması, bağımsızlığımızın, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünün korunması, herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsüne bağlı kalarak görevinizi hakkıyla yapacağınıza ve Anayasaya sadakatten ayrılmayacağınıza ve bu doğrultuda ek protokole karşı çıkarak TBMM üyeliğine yaraşır bir davranış sergileyeceğinize inanıyor, saygılar sunuyoruz.''

CUMHURİYET
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2005 Çarşamba 03:37:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?