19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Ulusal Tarım Kurultayı toplanıyor

Adana'da, Türk tarımının sorunlarını konuşmak ve çözüm önerileri üretmek amacıyla, 15-17 Kasım tarihleri arasında 250 bilim adamı ve uzmanın katılacağı "Ulusal Tarım Kurultayı" düzenleneceği bildirildi. 

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı'nda yapılan bir basın toplantısı ile kurultay hakkında bilgi verildi. Toplantıya, Çukurova Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Mithat Özsan ve Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayzin Küden de katıldı. Özsan, yaptığı konuşmada, "Can boğazdan gelir" atasözünü hatırlatarak, "Türkiye ve dünya tarımsız yapamaz. Çünkü tarım olmadan insanın karnı doymaz. Ancak Türkiye'de bunun önemi tam olarak anlaşılmamış gibi. Yıllar önce kendi kendine yetebilen 7 ülkeden biri olan Türkiye, şimdi yetmiyor. Çünkü tarımda, yavaş yavaş ithal eden ülke durumuna düştük. Türkiye çok zengin tarım topraklarına ve elverişli iklim yapısına rağmen yanlış tarım politikaları yüzünden bu duruma geldi. 15-17 Kasım 2006 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi'nde gerçekleştireceğimiz 'Ulusal Tarım Kurultayı'nda bu sorunların ortadan kalkması için çözüm önerileri getirip, Türk tarımını tekrar harekete geçirmeyi düşünüyoruz" dedi. 

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayzin Küden ise, kurultaya 250 bilim adamı ve uzmanın katılacağına dikkat çekerek, şunları söyledi:
"Çukurova Üniversitesi'nde yapılacak olan tarım kurultayı, yerel bir kurultay değildir. Tarım kurultayı tüm Türkiye'yi kapsamaktadır. Kurultay sırasında oluşturulan çalıştaylar sayesinde Türkiye'de bulunan tüm bölgelerin tarım sorunlarına değinilecek ve çözüm önerileri sunulacak" 

Türkiye'nin bir tarım cenneti olduğunu vurgulayan Küden, "Türkiye tarım arazileri, iklimi ve akarsuları ile tarıma çok elverişli bir ülke. Özellikle bulunduğumuz bölge olan Çukurova da tarıma elverişli arazilerin başında gelmektedir. Ancak yıllardan beri yanlış uygulanan politikalardan dolayı tarım zor duruma düşmüştür. Kurultayda yapılacak olan 'Tarımda yapısal sorunlar, bitkisel üretimde sorunlar, hayvansal üretimde sorunlar, tarımda teknoloji kullanımı, gıda kalitesi ve güvenliği, doğal kaynaklar ve çevre sorunları' başlıklı 6 çalıştayla Türk tarımı, adeta DNA'sı incelenircesine A'dan Z'ye masaya yatırılacak. 

Ayrıca kurultayda nüfusun önemli bir bölümü kırsal kesimde yaşayan ve GSMH içinde tarımın payı AB ülkelerine göre oldukça yüksek olan ülkemizin tarımsal sorunlarına çözüm önerileri üretmek amacıyla düzenlenen ve özellikle AB sürecinde Türk tarımı dışa bağımlılık, özelleştirme ve toprak satışları, ekolojik tarımın ulusal tarımdaki yeri ve geleceği, teknolojik gelişmeler, stratejik bitkisel ve hayvansal ürünlerle ilgili kırsal kesime yönelik sosyal politikalar üretilecek" diye konuştu. 

ÇÜ Rektörlüğü, Adana Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Adana Ticaret Odası, Adana Sanayi Odası ve Adana Ticaret Borsası başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluşun katkılarıyla gerçekleştirilecek kurultayın açılışı, 15 Kasım'da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından yapılacak. 3 gün sürecek kurultayda, "Tarımın Dünü ve Bugünü", "Ulusal Tarım ve Küresel İlişkiler", "Ulusal Tarımda Politika Arayışları", "Türk Tarımının Geleceği" ve "Çalıştay Raporlarının Tartışılması" olmak üzere 5 oturum düzenlenecek.
iha
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2006 Cumartesi 09:49:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?