26
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Üniversitede 'ıslık' soruşturması

Bu da ıslık soruşturması

Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Orhan Kuruüzüm hakkında Halimem türküsünün melodisini koridorda ıslıkla çaldığı gerekçesiyle soruşturma açıldı

Daha önce rektör ataması tartışmaları ve sürpriz istifalarla gündeme gelen Akdeniz Üniversitesi (AÜ), şimdi de ıslık soruşturmasıyla konuşuluyor.
AÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Kuruüzüm hakkında koridorda elinde çay bardağıyla yürürken meşhur Bolu-Mengen türküsü Halimem’in “Alçaklara kar yağıyor üşümedin mi. Sen bu işin sonunu düşünmedin mi” melodisini ıslıkla çaldığı gerekçesiyle soruşturma açıldı.
İİBF’de yaklaşık 15 yıldır görev yapan Kuruüzüm hakkında yeni rektör döneminde açılan soruşturma sayısı, son açılanla birlikte dörde yükseldi.

Başka soruşturmalar var
Kuruüzüm hakkında iki kez fakültenin üye seçim toplantılarına katılmadığı gerekçesiyle, bir kez de Dekan Prof. Dr. Şafak Aksoy hakkında “paraşütle inmiş dekan”, “çapsız” ve “dekan müsveddesi” dediği iddiasıyla soruşturma açılmıştı.
İki kez kınama, bir kez de maaştan kesinti cezası verilen Kuruüzüm’e bu kez koridorda elinde çay bardağıyla ıslık çaldığı gerekçesiyle rektörlük tarafından soruşturma açıldı.
Kuruüzüm’den “çay bardağı ile koridorda yürürken ıslık çalma”, “ıslık çalmaya devam ederek odasına girme” suçlamaları ile soruşturma açılarak savunması istendi. Kuruüzüm’e soruşturma kapsamında ayrıca “fakülte içinde ve resmi toplantılarda olumsuz davranışlarda bulunma”, “meydan okuma” ve “dekan vekilinin hitaplarına cevap vermeme” gibi suçlamalar da yöneltildi.

Rektör yanıt vermedi
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ise hukuki bir sürecin yaşandığını belirterek, soruştarmayla ilgili açıklama yapamayacağını söyledi.

‘Sıra üniversitelilerde’
Eğitim İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, ıslık soruşturmasına tepki gösterdi. Türkiye’de bir korku imparatorluğu yaratılmaya çalışıldığını belirten Adıbelli özetle şunları söyledi:
“AKP icraatlarına karşı çıkanlar, Ergenekon adı altında nasıl çuvala koyuldularsa şimdi sıra üniversitelere geldi. Yapılanlar AKP’lileştirmenin birer ayağı. Cumhurbaşkanı ve YÖK başkanını değiştirip YÖK Yasası’nı antidemokratik çıkararak birinci aşamayı tamamladılar. AKP’nin milletvekili adayı ya da Cumhurbaşkanı veya Başbakan’ın arkadaşı olan kişiler ile türbanı savunanlar rektör koltuklarını doldurdu. Ancak bu zihniyeti bunlar tatmin etmedi, birçok köklü üniversitede hocalara baskı yapılarak, ıslık çalmak, bıyık uzatmak gibi saçma soruşturmalar açılmaya başlandı. Bu şekilde kilit noktalara da yandaşlar getiriliyor.”


 

Milliyet
Yayın Tarihi : 3 Mart 2009 Salı 06:51:29
Güncelleme :3 Mart 2009 Salı 06:59:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?