19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Uyar, SPK ve basını suçladı

Yimpaş Holding Başkanı Dursun Uyar, Yimpaş'ın yüzde 100 şeffaf bir şirket olduğunu belirterek, "Yimpaş, insanları kara, zarara ortak eden hisse senetleri verdi, hiç bir kayıtsız ortağımız yok" dedi. 

Uyar, son günlerde kendisi ve holding hakkında ortaya atılan iddialar konusunda basın toplantısı düzenledi. Şirketin kuruluş amacının, halkın küçük sermayeleriyle büyük paralar oluşturup, Türkiye'nin her yerinde mağazalar zinciri kurmak, bu mağazalarda satılan gıda, giyim, mobilya gibi her türlü ihtiyaç maddelerini üretmek olduğunu ifade eden Dursun Uyar, "Şirketimiz 1983'te 100 ortağı geçince kanunen müracaatını yaptı ve 1984'ün birinci ayın 30'unda SPK tarafından kayda alındı. 'Şirket kanunsuz mudur?' söylemleri tamamen yalandır. Elimizde SPK'nın evrakı var" dedi. 

Uyar, şirketin mağazalarının, SPK'dan alınan izinle halka arz edildiğini belirterek, "Bankalar yoluyla şirketlere gelerek 34 bin insan para yatırmış ve hissedar olmuştur. Yimpaş'ın Türkiye'de 2 halka açık şirketi daha oluşmuş. Bunun biri Yimpaş Holding 1990'da kurulmuş, kanunda 1997 yılında 100 kişiyi aştığı için SPK'ya müracaat etmiş ve kaydolmuş. Yimpaş Gıda Sanayi A.Ş. 1992'de kurulmuş ve 1999'da SKP'ya kayıt yaptırmış" diye konuştu. 

Bu üç halka açık şirketin hepsinin de SPK'dan 21 defa izin aldığına dikkat çeken Uyar, şirketlerin toplam 97 bin ortakla buluştuğunu, bu ortaklarına her yıl kar dağıttığını söyledi. Dursun Uyar, "Dağıttığı karlar bu ortaklara gitmiş. Bunlar resmi bilançolara göre verilen rakamlardır. Biz Meclis Araştırma Komisyonu'na verdiğimiz raporda tüm gelişmeleri izah ettik. Bu şirket, ortaklarına 134 milyon Mark kar vermiş. Yimpaş'ın bugün fabrikaları, mağazaları, otelleri, hastaneleri, restoranları ile beraber bilanço değeri defter kayıtlarına göre 1 milyar 225 milyon 261 bin 890 euro değerinde. Müteahhitlere 150 milyon Mark'a yakın borcumuz vardı. Yimpaş bugüne kadar 700 milyon Mark'tan fazla para ödedi. Yimpaş, 1997'den sonra estirilen rüzgara rağmen, basının linçine rağmen ayakta kaldı. Şirket, 115 bin ortağının yüde 99'dan fazlasının desteğiyle büyük yatırımlara girecek. 'Yimpaş dolandırdı, batırdı' diye Yimpaş'ı karalamak insafsızlıktır" açıklamasında bulundu. 

Almanya'da hakkında çıkarılan arama emriyle ilgili konuya değinen Uyar, Almanya'da 2-3 kişinin şikayetiyle Faik Gürler, Abdurrahman Çiğdem ve kendisi hakkında dava açıldığını söyledi. Dursun Uyar; Faik Gürler ve Abdurrahman Çiğdem'in ifade vermeye gittiklerini, kendisinin ifade veremediği için savcılık tarafından hakkında Interpole yazı yazıldığını ifade ederek, "Bu, Türkiye'de geçerli olmayan bir yazı. Gideceğim fakat Türkiye'deki başka davadan dolayı yurtdışı çıkış yasağım var. Bu yüzden gidemedim. Yimpaş dolandırıcılık yaptı diye 117 şikayet oldu. 113 tanesi neticelendi. Tamamı lehimize. Almanya'da 178 dava açıldı. 73'ünün hepsi Yimpaş'ın lehine. Kaybettiğimiz tek bir dava yok. Yimpaş para toplayıp Titan gibi ortadan kaybolmadı. Yimpaş, insanları kara, zarara ortak eden hisse senetleri verdi, hiç bir kayıtsız ortağımız yok. Yimpaş 1982'den bu güne kadar hiçbir ortağını dışarıda bırakan bir yapıyla çalışmadı. Yimpaş, ne hissedar bulurken, ne onları kayda geçerken hiçbir zaman kanun dışına çıkmamıştır. Yimpaş yüzde 100 şeffaf bir şirkettir. Türkiye'de hiçbir yerde savcılıkça aranmıyorum. Bu konuda hiçbir zaman Yimpaş ve benim adaletten kaçmamız söz konusu olmamıştır" dedi. 

Dursun Uyar, sözlerini şöyle tamamladı: "İsviçre'de aranmıyorum. Sadece İsviçre savcılığı 11 Eylül'den sonra şirketler hakkında araştırmalar yaptı. Yimpaş'ın da hisseleri olduğu için para konusunda araştırma yaptılar. Kara para olmadığı tespit edildi. Biz Türkiye'de fabrikalar, mağazalar ve oteller yapmaya başladık. 1997'ye kadar hiç problem yaşamadığımız SPK, maalesef 3 yıl izin vermedi. Yimpaş'ın hiçbir yerde kesinlikle kanunsuz bir işlemi olmamıştır. SPK herkesi mahkemeye verir, haklıysa haklı çıkar, haksızsa haksız çıkar. Bizde haksız çıktığı çok davası vardır. Basın, Yargıtay'ın bozduğu bir davanın aleyhimize bitesi için her türlü yayını yapıyor. Yimpaş kadar şeffaf bir şirket hiçbir yerde yoktur. Yimpaş'ın 40 şirketi var ve bu şirketleri ehil insanlar yönetiyor. SPK Başkanı'nı açık oturuma davet ediyoruz. Aynı SPK Başkanı 'Yimpaş doğru şirkettir' demiştir. Bize göre bu linçin altında bu sayın şahsın 'bu sene de ben görevde kalayım, bu şirketlerle ancak ben baş ederim' diye düşünerek yaptığı ayaktır. Kesinlikle yalan. Hepsi yalan. Şu anda bütün mahkemeler lehimizde."
İHA
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2006 Cumartesi 14:26:38
Güncelleme :4 Kasım 2006 Cumartesi 14:40:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?