22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Üzülen, kırılan Başer konuştu...

Terörle Mücadele Özel Temsilciliği görevinden alınan emekli Orgeneral Edip Başer “Ben siyasetçi değilim, emekli bir askerim. Benim görüşlerimin bu çerçevede algılanması gerektiği görüşündeyim” dedi.

Başer, Yeditepe Üniversitesi'nde düzenlediği basın toplantısında, dün akşam meydana gelen gelişmeyle ilgili görüşlerini tek tek maddeler halinde hazırladığını söyledi.

“Ben siyasetçi değilim, emekli bir askerim. Benim görüşlerimin bu çerçevede algılanması gerektiği görüşündeyim” diyen Başer, kimseye yaranmak gibi bir niyeti olmadığını, çizgisinin ülke ve milletinin çizgisi olduğunu kaydetti.

Başer, bu göreve daha önce Genelkurmay Başkanı'nın önermesi ve Başbakan'ın kabul etmesiyle geldiğini belirterek, “Şunu vurgulamama izin verin. Hiçbir noktada hiçbir görevi ben kabul etmedim” dedi.

Başer sözlerine şöyle devam etti:

"Dün akşam tanık olduğunuz açıklamayla ilgili, görevden alma kararını çok doğal olarak karşıladım. Dün akşam açıklama yapmak istemedim özellikle kaçındım. Aceleye getirmek istemedim.

Kendi söyleyeceklerimi kısa maddeler halinde söyleyeceğim. Kısa diyorum ama siz yine de paşaların lafına güvenmeyin Ben emekli bir askerim. Siyasetçi değilim. Benim kimseye yaranmaya çalışmaya veya çekinmeye ihtiyacım yok.

TEMSİLCİLİK MEZANİZMASI İŞE YARAMADI DEMEK SAPTIRMADIR

Ülkeme yapabileceğim bir hizmet olur diye kabul ettim. Hayatımın hiçbir sürecinde hiç kimseden hiçbir görevi talep etmedim. Ne meslek yaşamımda ne de ondan sonraki süreçte. Bu benim talip olduğum bir görev değildi. Bugüne kadarki 9 aylık süreçte özel temsilcilik mekanizması kasıtlı bir saptırma değilse en azından haksızlıktır.

Yapılanlar yapıldı. İstihbarat başta olmak üzere daha etkin işbirliği olanakları aranmış ve bulunmuştur. Bu aşamada açıklanmaması gereken diğer noktalarda gelişmeler sağlandı. Elde edebileleceklerin azamisi elde edilmiştir. İddia edildiği gibi bu mekanizma hiçbir şey başarmadıysa elbette bunun sorumluluğu bana aittir.

Görev alanı terörle mücadeledir. En onursuz ve alçakça yöntemleri kullanan katiller sürüsüyle mücadele ettik. Aslında terör örgütünün yaşamasını sürdüren destek yurtdışından geldi. Bu desteğin kesilmesi yollarının aranması Türkiye'nin tek başına yapacağı işler değildir. Siyasi iradenin desteği konusunda yorum yapmak istemiyorum.

GÖREVDEN ALINMA ŞEKLİM BENİ ÇOK ÜZDÜ

Benim hizmet anlayışımın merkezinde Türk Ulusu'nun çıkarı vardır. Başarı şansı çok az, bazılarına göre çok küçük olan bu şansa rağmen denenmesi gerektiğine inanıyordum.

Görevden alınma şeklim hükümetin takdiridir. Görevden alınma gerekçelerini kabul etmem mümkün değil. Tarih gerçekleri mutlaka not edecektir. Görevden alınmayla ilgili kimseye kızgınlığım olamaz. Ancak, görevden alınma şeklim beni çok üzdü. Ne ben ne arkadaşlarım tek kuruş çıkar gözetmedik ve almadık. 

Siyasi otorite ile her alanda her konuda aynı şekilde düşünmem mümkün değil. Gerisi onların takdirine kalır. Ama bunları açıklamam sakıncalı olur.

RALTSON DA GÖREVİNİ SONLANDIRMA KONUSUNDA HAZIR

ABD'li Raltson da görevini sonlandırma konusunda hazır. Türkiye'nin sınırötesi harekat yapmaya hakkı vardır. Bu harekat birlikte yapılabilir mi diye bir arayış vardır. Bunun araştırması yapılmıştır. Sınırötesi operasyon kararı Türkiye Cumhuriyeti'ne bağlıdır.

Asker görevi başaramadı demek Türk Silahlı Kuvvetleri'ne haksızlık olur. Benim yerime göreve getirilen Büyükelçi arkadaşım Rafet Akgünay bu meselelere yabancı biri değildir ve bu konularda yetkin biridir.

ÖNCEKİ HABERLER

Bir süredir istifa sinyalleri veren Türkiye'nin Terörle Mücadele Koordinatörü Edip Başer görevden alındı. Başer'in yerine, eski Başbakanlık başdanışmanlarından Büyükelçi Rafet Akgünay atandı. 

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile ilgili söyledikleri görevinden alınmasında etkili olduğu ileri sürülen Başer'in bugün İstanbul'da bir basın toplantısı yapması bekleniyor.

"Bundan sonra ne olur?" sorusunu da Orgeneral Büyükanıt, "İzin verirseniz bende kalsın" şeklinde yanıtladı.

Bu  arada eski MGK Genel Sekreteri Tuncer Kılınç'ın, Edip Başer'in görevden alınmasıyla ilgili yorumu sert oldu.

AKP'yi kızdırmıştı

12 Mayıs 2007'de Alman Die Welt gazetesinde yayımlanan mülakatta, Başer şunları söylemişti: 

"Benim gördüğüm anketlerde AKP'nin oy oranı yüzde 30'ların altında. Halkın şunu bilmesinde fayda var: Ordu, siyasetçilerin, halkın iradesine karşı, cumhuriyetin temel seküler değerlerini zedelemesine hiçbir zaman müsaade etmeyecektir. 

Ankara ve İstanbul'daki mitinglerde görüldüğü gibi, halk müdahalede bulunuyor ve Cumhuriyet'in temel değerlerini özümseyememiş birisini cumhurbaşkanı olarak arzulamadığını gösteriyor. Bu şahısların hepsi Gül, Erdoğan, Arınç daha kısa bir süre önce Cumhuriyet'le bağdaşmayan ifadelerde bulunmuşlardı. Değişime uğradıkları iddia ediliyor. Buna inanan insanlar çok az. 

(Gül'ün adaylığı konusunda) Zor dönemi atlattık, köprü geçilmiştir. Bundan sonrasına Türk halkı karar verecek. Sanırım AKP en güçlü parti olmaya devam edecek fakat tek başına iktidar olamayacaktır. Doğru kararları vermek artık halkın elinde. 


Büyükanıt: "Başer'i ben atamadım ki"

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Türkiye'nin eski Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Emekli Orgeneral Edip Başer'in görevden alınmasıyla ilgili olarak, "Ben atamadım ki" dedi.

Orgeneral Büyükanıt, gazetecilerin Başer'in görevden alınmasıyla ilgili soruları üzerine, "Ben atamadım ki" karşılığını verdi.

"Bundan sonra ne olur?" sorusunu da Orgeneral Büyükanıt, "İzin verirseniz bende kalsın" şeklinde yanıtladı.

Fenerbahçe'nin şampiyon olduğu hatırlatılarak, tebrik edilmesi üzerine ise Orgeneral Büyükanıt, "Futboldan soğumaya başladım. Türkiye'nin dünyaya verdiği şu görüntüye bakın, vahşi bir ülke gibi" diye konuştu.


Tuncer Kılıç'tan Başer tepkisi

Eski MGK Genel Sekreteri Tuncer Kılınç'ın, Edip Başer'in görevden alınmasıyla ilgili yorumu sert oldu.

TSK Güçlendirme Vakfı’nın, IDEF 2007 Savunma Sanayi Fuarı nedeniyle verdiği kokteylde gazetecilerin sorularını yanıtlayan eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç, Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Edip Başer'in görevinden alınmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Başer'in görevinden alınmasıyla ilgili “Yöntem yanlıştır, çok kabadır. Bunu bu şekilde lanse etmek yanlıştır" diyen Kılınç, Türkiye'nin "Cumhurbaşkanlığı seçiminde nasıl gerildiyse bu konuda da gerilmeye çalışıldığını" savundu.

Kılınç, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Eğer çalışmadan memnun değilseniz söylersiniz. Desinler ki 'teşekkür ederiz. Emek verdiniz.' Ardından istifasını istersiniz. Yöntem son derece yanlıştır. Türk Ulusu bunu asla affetmeyecektir. Türk Ulusu emeklisine de, görevdeki askerine de son derece önem veren bir ulustur. Bunu yapanlar pişman olacaktır. Acelesi neydi ne oldu. Edip Başer çok mu zarar verecekti. Böyle bir konuda öyle bir karar alındı da yer yerinden oynamadı. Böyle bir seçim döneminin arifesinde böyle bir olay demek ki krizleri ve anlaşmazlıkları idare edemeyecek insanlar bizi idare ediyor anlamına geliyor.” 

Erdoğan'a Başer sorusu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,  bir gazetecinin  "Edip Başer'i neden görevden aldınız?" sorusu üzerine, Erdoğan, "Başbakanlıktan yapılan açıklamanın içerisinde bunlar gayet açık ifade ediliyor" dedi.

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin "Edip Başer'in yalnız bırakıldığını düşünüyor musunuz?" sorusunu ise "Asla öyle bir şey söz konusu değil. Ne talep edildiyse kendilerine verilmiştir" şeklinde yanıtladı. Erdoğan, "Sayın Başer ile bir temasınız oldu mu" sorusuna da "Hayır" yanıtını verdi.

"Koordinatörlük müessesi bundan sonra da devam edecek mi?" sorusu üzerine, Erdoğan, "Yazılı açıklamada da ifade edildiği gibi, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar yardımcısının terörle mücadele özel temsilciliğine atandığını" kaydetti.

Baykal: "Terörle mücadelede yeni anlayış olmalı"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, terörle mücadelede özel temsilcilik mekanizmasının sonuç vermediğini belirterek, "Bizim için önemli olan Türkiye'nin terörle mücadelesinde yeni bir anlayışın ortaya çıkmasıdır" dedi.

Önceki gün Ankara'da hayatını kaybeden CHP Samsun Milletvekili İlyas Sezai Önder'in cenazesine katılmak üzere Samsun'a gelen Baykal, Çarşamba Havaalanı'nda Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Emekli Orgeneral Edip Başer'in görevden alınmasıyla ilgili gazetecilerin sorusu üzerine, "Bizi asıl ilgilendiren terörle mücadele konusunda somut bir ilerleme gerçekleştirilememesi" diye konuştu.

Irak'ın kuzeyinin Türkiye'ye yönelik terörün bir karargahı haline geldiğini ve teröristlerin bu bölgeden lojistik destek gördüklerini belirten Baykal, şunları dedi:

"Bütün bunlara son vermek lazım. Bunlara son vermek uluslararası hukukun icabı. Ama maalesef şu ana kadar bu konuda hiç bir ilerleme sağlanamamıştır. Amerika'nın Irak'ta etkinliği var. Kuzey Irak'ta kendine göre bir yönetim var. Ama orası terörü desteklemeye devam ediyor. Bu olamaz. Biz bu durumun bir silahlı yönteme başvurmadan çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Başta Amerika, ilgili bütün ülkeler üzerine düşeni yapmalıdır."

Terörle mücadele özel temsilcilik mekanizmasının da bu konuda bir gelişme sağlayamadığını belirten Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Maalesef bu özel temsilcilik kurumu şu ana kadar somut bir ilerleme sağlayamamıştır. Son olarak görevden alma ve istifa kararı, istifa kararı da ifade edilmişti. Bu mekanizmanın da sonuç vermediği ortaya çıktıktan sonra gerçekleşmiştir. Bu konuda başarısızlık açıktır, ortadadır. Üzüntü verici olan budur."


ajanslar/aa
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2007 Salı 17:25:44
Güncelleme :22 Mayıs 2007 Salı 17:32:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?