31
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Uzun yürüyüş!

 
Yaklaşık bin kişiler, özel eşyaları yanlarında, elektrik ve suyun olduğu en yakın yere ulaşmak için 9 saat yürümek zorundalar. Çin’in Qingping adlı bölgesinde yaşayan halk, depremle tamamen yerle bir olan köylerinden yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Hanwang’a taşınıyor. / REUTERS

 

 

Çin’de depremden kurtulanlar zorda. Yakınlarını kaybetmenin acısını çekenlerden kimi barınacak yer, kimi su ve yemek bulmak, kimi de diğer afetlerden kaçmak için ‘taşınıyor’. Bir bölgede sel tehdidi nedeniyle 1 milyon kişi tahliye ediliyor


Çin’de, 7.9 büyüklüğündeki depremin yıktığı kentlerden Beichuan 
yakınlarındaki bir gölün taşma tehlikesi nedeniyle yaklaşık 1 milyon kişinin tahliyesine başlandı. Beichuan’daki 
gölün su seviyesindeki tehlikeli yükselmenin ardından halka duyuru yapıldığı ve askerler dahil herkesin 
yüksek yerlere kaçmaya başladıkları belirtildi. Kaçış sürerken dün bölge 6.1 büyüklüğündeki bir artçı depremle sarsıldı.
Resmi haber ajansı Şinhua, gölün su seviyesindeki tehlikeli yükselme nedeniyle ilgili bilgi vermedi. Ancak başka kaynaklar son günlerde yağışın olmadığı bölgede, sel tehlikesinin bir nehrin yatağının toprak kayması sonucu kapanmasından kaynaklanabileceğini belirtti. Depremin ardından, Sezuan eyaletindeki büyük barajların güvenliği konusunda da endişeler oluşmuştu.

5 gün sonra sağ çıktılar
Çin’de büyük yıkıma neden olan depremin hissedildiği pek çok yerleşim bölgesinde, enkaz altında kalanlar için umutlar yavaş yavaş tükeniyor, ancak farklı yerlerden sevindirici kurtarma haberleri de geliyor. Depremden yaklaşık 5 gün sonra, bir Alman turist enkazdan sağ olarak kurtarıldı. Kurtarma görevlilerinin durmaksızın çalıştığı, depremin en şiddetli yıkıma neden olduğu Beichuan’da 52 yaşındaki bir adam da, enkaz altında 117 saat kaldıktan sonra kurtarıldı. Çin Devlet Televizyonu çöken bir okulunun enkazında kalan 10 yaşındaki bir kız çocuğunun depremden 100 saat sonra kurtarıldığını duyurdu. Te-levizyon, kurtarma ekiplerinin dün 163 kişiyi yıkıntılardan sağ olarak çıkardığını kaydetti.
Enkaz altında yaralanmamış biçimde sıkışan bir kişinin, bedenin su ihtiyacı nedeniyle 1 hafta ya da en fazla 10 gün hayatta kalabileceği belirtiliyor.
Bu arada hükümet sözcüsü Guo Weimin, belirlenen ölü sayısının 29 bin, yaralı sayısınında 200 bin civarında olduğunu açıkladı.

Türkiye’den 2 milyon dolar
Türk hükümeti Çin’de depremden zarar görenlere yardımda kullanılmak üzere 2 milyon ABD Doları gönderdi. Dışişleri yetkilileri, paranın havale edildiğini belirtti. Türk Kızılayı da depremden bir gün sonra yardım çalışmalarını ele almak üzere iki uzmanı Pekin’e göndermişti. BM’nin Çin’e ilk etapta 7 milyon dolarlık bir yardımda bulunacağı bildirildi. 
Bian Geng Feng (31) depremden 5 gün sonra kurtarıldı

 

Milliyet
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2008 Çarşamba 16:06:53
Güncelleme :21 Mayıs 2008 Çarşamba 16:17:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?