20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Vaazı-hutbeyi Kürtçe verelim

Demokrat İmamlar’ olarak nitelendirilen Diyanet ve Vakıf Emekçileri Sendikası (DİVES) Genel Eğitim Sekreteri İmam Selim Yılmaz, Doğu ve Güneydoğu’daki radikal yapılara karşı "Anadilde vaaz, hutbe ve irşat" önerisi getirdi.

TRT’ye Kürtçe yayın olanağı tanıyan düzenleme sonrasında yeniden başlayan tartışmalara "Kürtçe vaaz" önerisiyle katılan Yılmaz,  şunları söyledi:

"Bizim dini bilgimizin kaynağı Diyanet. Vaaz, hutbe ve irşadın içeriğini, bilgisini Diyanet’ten alıyoruz. Bir de bunu halkın anlayacağı dilde yaparsak daha iyi sonuç alırız. Kürtçe vaazla radikallerin ellerindeki silahı almış oluruz. Bu öneriyi biz geçtiğimiz yıllarda ortaya atmıştık. Ancak, özellikle bölgedeki son gelişmeler önerimizin yeniden gündeme gelmesini zorunlu kılıyor.

Çünkü, bölgedeki radikal yapılar son dönemde ’Devletin para verdiği imamlar kendilerini devlete satmışlar. Kuran’ı dahi sizi anlayacağınız dille anlatmıyorlar. Ancak biz size kendi dilinizde bilgi veriyoruz’ diyorlar. Örneğin Batman’da son üç aydır cami cami, ev ev, sokak sokak dolaşan bir grubun olduğunu ve bu grubun da benzer cümleler sarf ettiğini duyduk. Diyanet görevlisinin olmadığı hemen hemen tüm camilerde, radikal yapılar mescitlerinde ve evlerinde hutbe, vaaz, irşat Kürtçe yapılıyor.

Cemaate, ’Hutbeyi, vaazı anlamazsanız ibadetiniz kabul edilmez’ propagandası yapılıyor. Devlet bana dese ki ’Görev yaptığın Batman’ın merkezindeki Sağlık Camii’nde Kürtçe vaaz ver ya da hutbe oku’ ben kabul etmem. Çünkü cemaatin hemen hemen tümü Türkçe biliyor. Fakat bir köye ya da kentin varoşlarına gittiğimizde, ’Vaazını Kürtçe ver’ denilse, kabul ederim. Çünkü, andığım bölgelerde Türkçe bilen çok az; bildikleri kadarı da verdiğimiz vaazı anlamaya yetmiyor."

Hürriyet
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2008 Salı 07:54:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?