22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

'Vatansever'lerin emekli paşası?

'Girdap' operasyonunda tutuklanan Vatansever Güç Birliği üyelerinin "1 numara" diye adlandırarak çekindikleri kişinin, İstanbul'da yaşayan ve Jandarma'dan emekli bir general olduğu iddia ediliyor..

Telefon dinlemesine yargı da takıldı Girdap operasyonunda tutuklanan Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi Derneği yöneticisi 12 kişinin, "Bir numara kızarsa" diye çekindikleri kişinin, jandarmadan emekli olduktan sonra İstanbul'da yaşayan bir general olduğu ileri sürüldü. Operasyon öncesi derneğin yöneticilerinin yaptığı telefon görüşmeleri dinlendi. Sanıkların görüşmelerde "1 numara kızmasın" gibi ifadelerle bahsettiği kişinin kim olduğunu tespit etmek için Emniyet güçleri harekete geçti. Yapılan araştırma sonucunda, "1 numara" nın emekli olduktan sonra İstanbul'da ikamet eden emekli bir general olduğu sonucuna ulaşıldı. Emniyet, bu bağlantıyı ortaya çıkarmak için kanıt toplama ve ismi kesinleştirme çalışmalarını sürdürüyor.

DANIŞTAY, TEKİN'LE BAĞLANTILI


Tutuklanan Dernek Genel Başkanı Taner Ünal ise, polisteki ifadesinde Danıştay saldırısının Ümraniye'de, bir gecekonduda ele geçirilen silahlarla ilgisi nedeniyle tutuklanan eski asker Muzaffer Tekin grubunun gerçekleştirmiş olabileceğini ileri sürdü. Danıştay saldırısını düzenleyen Alparslan Arslan ve arkadaşlarının baskından önce Ankara'ya geldiğinden haberdar olduğunu ifade eden Taner Ünal, "Büyük bir eylem yapacaklarını söylediler. Ondan sonra Danıştay saldırısı oldu. Saldırıyı üzerimize yıkmak için tetikçi Arslan'ın cebinde, bizim kartvizi çıktı" iddialarında bulundu.

GENELKURMAY'A HAVALE


Soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, tutuklanan Taner Ünal, Vehbi Ş., Ahmet C, Salih Z. ve Halit B. adlı zanlıların, üst düzey subaylarla olan irtibatlarıyla ilgili dosyayı ayırarak Genelkurmay Askeri Savcılığı'na gönderdi. Zanlıların ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda "çok gizli" ibareli çok sayıda belge ele geçirildi. Tutuklanan Halit B.'nin, yaptığı telefon görüşmeleri ve ele geçirilen belgelerle ilgili, "Bunlar devlet güvenliğini ilgilendiren konulardır. Bu konuda polise bilgi vermeyeceğim" dediği öğrenildi. Tutuklananlarda, Türkiye'nin define haritaları bulunduğu da iddialar arasında. Zanlıların daha önce Bala'da define ararken jandarmaya yakalandıkları, bir komutanı devreye sokarak kurtuldukları anlaşıldı. Bu arada Ankara Başsavcılığı, aralarında Dernek Başkanı Ünal'ın da bulunduğu 12 kişinin soruşturmasını, "organize suç örgütü" diyerek Geniş Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi Başsavcı Vekilliği'ne gönderdi.

Aynı haberen Zaman böyle verdi

Türkiye'yi sarsacak iddialar
Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Derneği (VKGB)'ne yönelik operasyon, Danıştay saldırısı ve İstanbul Ümraniye'de ele geçirilen 27 el bombasıyla ilgili soruşturmaya uzandı. "Örgüt kurmak, dolandırıcılık ve provokatif eylemler düzenlemek" gibi 40 ayrı suçlamayla cezaevine gönderilen zanlılar, Türkiye'yi sarsacak iddialarda bulundu.

Bu şebekeye talimat veren 'bir numara'nın, Muzaffer Tekin grubunu da yönlendirdiği öne sürüldü. Polisin peşine düştüğü 'bir numaralı vatansever'in, İstanbul'da yaşayan emekli bir güvenlik görevlisi olduğu iddia ediliyor. Söz konusu kişinin, her iki grubu birden kumanda ettiği ileri sürülüyor.

VKGB Genel Başkanı Taner Ünal'ın ifadesi ise çarpıcı bilgiler içeriyor. Alınan bilgilere göre Ünal, geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen Danıştay saldırısını, Ümraniye'deki bombalar sebebiyle tutuklanan Muzaffer Tekin grubunun yaptığını savundu. Bu gruba mensup kişilerin olaydan iki gün önce Ankara'ya gelerek bir toplantı yaptığını belirten Ünal, "Büyük bir eylem yapacaklarını söylediler. Ondan sonra Danıştay saldırısı oldu. Hadiseyi bizim üzerimize yıkmak için tetikçi Alparslan Arslan'ın cebinden VKGB kartviziti çıktı." dedi. Ümraniye'deki cephanelik evde ele geçirilen, 'devletin yeniden yapılandırılmasıyla ilgili faaliyetler' adlı belgede Taner Ünal'ın da isminin geçtiği öğrenildi.

'Vatanseverler'le ilgili soruşturmayı derinleştiren polis, özellikle İstanbul'da gözaltına alınarak tutuklanan Halit Bozdağ ve Salih Zeki'nin bağlantılarına özel önem veriyor. Bozdağ'ın polisin teknik takibine takılmamak amacıyla özel tedbirler aldığı ortaya çıktı. Farklı kişilerle görüşmek için 5 ayrı sim kart kullanan Bozdağ'ın, İranlı ve Suriyeli iki silah tüccarıyla irtibatlı olduğu ve İran-Suriye-Türkiye hattında silah ticareti yaptığı iddia ediliyor. Bazı askerî birliklerin gıda, giyim ve malzeme alım ihalelerine girdiği tespit edilen Bozdağ'ın askerî ilişkilerini kapsayan dosya, Genelkurmay Askerî Savcılığı tarafından araştırılacak. Telefonları dinlenen Halit Bozdağ ve Salih Zeki'nin, PKK'nın, cephanelik yüklü trene Bingöl'de düzenlediği bombalı saldırıdan sonra büyük panik yaşadığı belirlendi.

Ankara Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nce yürütülen 'Girdap' operasyonunda her gün yeni bilgilere ulaşılıyor. Soruşturma sırasında Taner Ünal'a Ümraniye operasyonu, Danıştay saldırısı ve Muzaffer Tekin grubuyla ilgili sorular da yöneltildi. Polisin peşine düştüğü 'bir numaralı vatansever'in kimliğini, Taner Ünal grubundan sadece beş kişinin bildiği öğrenildi. Vatanseverler ve Muzaffer Tekin grubunun daha önce birlikte hareket ettiği; ancak bir süre sonra ayrıldığı belirtildi.

Polis, özellikle İstanbul'da yakalanan Halit Bozdağ ve Salih Zeki'nin bağlantılarına yoğunlaşıyor. Halit Bozdağ'ın, polisin teknik takibine takılmamak amacıyla özel tedbirler aldığı soruşturmada ortaya çıktı. Bozdağ'ın, kişiye özel sim kart kullandığı tespit edildi. Bozdağ'ın, VKGB Genel Başkan Yardımcısı Salih Zeki ile yaptığı görüşmeleri hep aynı sim kart ve telefonla gerçekleştirdiği, bu kart ve telefonla başka hiç kimseyle görüşmediği belirlendi.

Telefon görüşmelerinde milyon dolarlık alım-satımdan bahseden Halit Bozdağ'ın üzerine kayıtlı mal varlığı bulunamadı. Bozdağ nüfusta, "Gaip" diye görünüyor. Bozdağ, ifadelerinde, ayrıca, "Ben silah tüccarıyım" dedi; ancak silahları kimden alıp kime sattığını söylemedi.

Girdap operasyonunda telefonları dinlemeye alınan zanlıların Bingöl'de, PKK'nın cephanelik yüklü trene düzenlediği bombalı saldırı sonrasında, büyük panik yaşadığı saptandı. Olay sonrası Halit Bozdağ'ın, VKGB Genel Başkan Yardımcısı Salih Zeki'yi arayarak, "Bizim silahlar mı?" diye sorduğu belirlendi. Ancak yük trenindeki silahların kendilerine ait olmadığını anlayınca Vatanseverler'in rahatladığı telefon görüşmelerinden saptandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Taner Ünal, Ahmet Cinali, Vehbi Şanlı, Salih Zeki ve Halit Bozdağ adlı zanlıların, üst düzey subaylarla olan irtibatlarıyla ilgili dosyayı ayırarak Genelkurmay Askerî Savcılığı'na gönderdi. Zanlıların ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda 'çok gizli' ibareli çok sayıda belge bulundu. Halit Bozdağ, yaptığı telefon görüşmeleri ve ele geçirilen belgelerle ilgili, "Bunlar devlet güvenliğini ilgilendiren konular. Polise bilgi vermeyeceğim." dedi. Devlet güvenliğini ilgilendiren belge ve bilgilerin çokluğu nedeniyle, soruşturma dosyasının büyük bir bölümünün, Genelkurmay Askerî Savcılığı'nın görev alanına girdiği bildirildi. VKGB Genel Başkanı Taner Ünal'ın evinde yapılan aramada, bazıları porno içerikli 700'den fazla CD ele geçirildi. Çetenin telefonları dinlenirken bazı yargı mensuplarının da dinlemelere takıldığı ve zanlılara yardımcı olduğu öne sürüldü.


Şehit eşinin, 60 bin YTL'sini dolandırmış


Tutuklanarak cezaevine konulan eski VKGB Genel Başkan Yardımcısı Vehbi Şanlı'nın, şehit Yüzbaşı Abdülkadir Özaydın'ın eşi Mehtap Özaydın'ı 70 bin YTL dolandırmasının ardından, yüzbaşının eşinin parayı kurtarmak için Konya'da görevli bir yarbayı devreye koyduğu soruşturmada bildirildi. Yarbay'ın araya girmesi sonucu Şanlı'nın sadece 10 bin YTL'yi ödediği öğrenildi. Şanlı daha sonra şehit eşini, "Bir daha üzerime askerleri salma. Yoksa, 'ilişkimiz var' diye yayarım. Konya'da yaşayamazsın" diye tehdit ettiği belirlendi.


Soruşturmayı terör savcısı yürütecek


'Suç işlemek amacıyla teşekkül oluşturdukları' iddiasıyla önceki gün tutuklanan Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi Derneği (VKGB) Başkanı Taner Ünal'ın da aralarında bulunduğu 12 kişinin soruşturması terör ve organize suçlara bakmakla görevli Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nce yürütülecek.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yürütülen 'Girdap' operasyonu kapsamında önceki gün adliyeye sevk edilen 18 kişiden 12'si tutuklanmıştı. Zanlıları sorgulayan Cumhuriyet Savcısı Alp Arslan, dün yaptığı değerlendirme sonucunda, görevsizlik kararı vererek, soruşturma dosyasını terör ve organize suçlara bakmakla görevli Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne gönderdi.

Adliyeye önceki gün çıkarılan VKGB Başkanı Taner Ünal ile dernek yöneticileri Ahmet C. Vehbi Ş. Salih Zeki B. Yasin A.Levent B. Mesut S. Halit B, Savaş K, İlhami D. Mehmet Doğan B. ve Hüseyin T. adlı kişiler, 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, suç örgütüne üye olmak, yağma, ihaleye fesat karıştırma, zimmet, dolandırıcılık, tarihî eser kaçakçılığı, yasa dışı yardım toplama, kaynağı belli olmayan gelirlerle suç örgütünü finanse etme, devletin bağımsızlığını zayıflatmaya veya birliğini bozmaya, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engelleme'' suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Bu arada, Ünal'ın, daha önce tutuklanarak konulduğu Ulucanlar Cezaevi'nde Mustafa Taştan grubu tarafından dövülüp zorla senet imzalatıldığı belirlendi. Taner Ünal'ın eşine, "Nusret Baba'ya git, konuyu anlat" dediği, bunun üzerine, Nusret Baba denilen eski savcının Kürt Ahmet grubuna haber gönderip, "Onu rahat bıraksınlar mesajı" verdiği evinden çıkan CD'lerden anlaşıldı. Ünal'ın, "Nusret Baba devreye girdi. Cezaevinde sonra rahat ettim. Krallar gibi yaşadım." değerlendirmeleri belirlendi. Ankara, Zaman


Dink suikastinde de 'Vatansever' izi


Ankara Başsavcılığı'nın Vatansever Kuvvetler Güç Birliği (VKGB) Hareketi adlı derneğin faaliyetleri hakkında yürüttüğü soruşturma dosyasına, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesi ve Danıştay saldırısının da girdiği belirtildi. Tutuklanan Dernek Başkanı Taner Ünal'ın polis ifadesinde, Danıştay saldırısının arkasında emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin'in bulunduğunu söylediği iddia edildi.


Muzaffer Tekin - Hrant Dink - Taner Ünal

Milliyet Gazetesi'nin haberine göre soruşturma sırasındaki telefon dinlemelerinde, derneğin Konya'da yaşayan ve tutuklanan Genel Başkan Yardımcısı Vehbi Şanlı'nın, bir görüşmede, Dink'in öldürülmesi konusunda değerlendirmede bulunduğu kaydedildi. Polisteki bilgilere göre, Dink'in öldürüldüğü günün hemen ertesinde, 20 Ocak saat 22.20 sıralarında Şanlı ile Nejat Mete adlı kişinin yaptığı telefon görüşmesi kayıtlara şöyle girdi:

Mete: Selamünaleyküm, napıyorsun?

Şanlı: Aleykümselam, çarşıdayım, toplantı vardı. Akın'la dolaşıyorum.

Mete: Bizim arkadaşların işi mi dün zıbartılan adam?

Şanlı: Bizim arkadaşlar.

Mete: Arkadaşlar bulunurlar mı?

Şanlı: Yok yok bulunmazlar.

Mete: Elleri dert görmesin.

Polisteki ifadesinde bu görüşmeyi hatırlamadığını söyleyen Şanlı'nın, konuştuğu kişinin Konya'da görevli bir yüzbaşı olduğu iddia edildi.

Ünal'ın ise polis sorgusunda, Danıştay baskınının arkasında, İstanbul Ümraniye'deki bir gecekonduda bulunan 27 el bombasıyla ilgili soruşturma kapsamında tutuklanan Tekin'in olduğunu söylediği öne sürüldü. Bir telefon görüşmesinde Ünal'ın, "Halit Bozkurt, Danıştay saldırısından 2-3 gün önce beni arayıp, '2-3 gün içinde Türkiye'yi sarsacak bir eylem olacak. Sizin üzerinize yıkılacak. Kaç, kendini kurtar' dedi. Emekli general Alaattin Parmaksız, emekli albay Fikri Karadağ ve Tekin, Danıştay saldırısının arkasındadır. Parmaksız ve Tekin'i tanırım, İstanbul'daki toplantılarda karşılaştım" dediği öğrenildi.

'Bir numaralı vatansever' gruplar üstü

Vatanseverler'e yönelik operasyonda yakalanan zanlılar, Türkiye'yi sarsacak iddialarda bulundu. Bu şebekeye talimat verdiği gerekçesiyle polisin aradığı 'bir numaralı vatansever'in, Muzaffer Tekin grubunu da yönlendirdiği öne sürüldü.

'Danıştay saldırısını Tekin grubu yaptı'

Dernek Başkanı Taner Ünal, Danıştay'a yönelik saldırıyı, Muzaffer Tekin grubunun yaptığını söyledi. Ünal, "Olaydan önce Ankara'ya gelerek toplantı yaptılar. Sonra Danıştay saldırısı oldu. Bizim üzerimize yıkmak için tetikçinin cebinden VKGB kartviziti çıktı." dedi.

İran-Suriye-Türkiye hattında silah ticareti

Tutuklu Halit Bozdağ'ın İran-Suriye-Türkiye hattında silah ticareti yaptığı iddia ediliyor. PKK'nın, cephanelik yüklü trene Bingöl'de yaptığı saldırıdan sonra panik yaşayan Bozdağ'ın, VKGB genel başkan yardımcısını arayarak "Bizim silahlar mı?" dediği belirlendi.




Milli Savunma Bakanlığı: Personelimiz tutuklanmadı


Milli Savunma Bakanlığı, Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi (VKGB) adlı derneğe yönelik yapılan 'Girdap' operasyonda 'bakanlık personelinden bir mimarın da tutuklandığı' yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, önceki gün basında Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi Derneği üyelerine yönelik operasyonda bir MSB personelinin de gözaltına alındığı yönünde bilgiler içeren haberler yayınlandığı hatırlatıldı. Açıklamada, "Söz konusu soruşturma kapsamında gözaltına alınan veya tutuklanan Milli Savunma Bakanlığı personeli bulunmamaktadır." denildi. Ankara, Anka

Sedat Güneç - Alper Sancar

Kadir ERCAN /sabah/zaman
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2007 Perşembe 11:47:25
Güncelleme :5 Temmuz 2007 Perşembe 11:47:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?