28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Vecdi Gönül: Bedelli askerlik yok diyemem

AK Parti Melikgazi İlçe Kongresi'ne katılmak üzere geldiği Kayseri'de Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç'ı makamında ziyaret eden Bakan Gönül, burada gazetecilerin sorularını cevapladı. Bakan Gönül, bir gazetecinin bedelli askerlikle ilgili sorusu üzerine, bedelli askerlikle ilgili 1111 Sayılı Kanun'un 10. maddesinin, gerekli hükümleri koyduğunu ve bu kanunun yürürlükte olduğunu söyledi.

Bakan Gönül, "Bu kanun, ihtiyaç fazlası celp olması durumunda, Genelkurmay Başkanlığı'nın talebi üzerine bedelli askerliğin uygulamaya geçilebileceğini öngörmektedir. Benim görev yaptığım süre içerisinde celp dönemlerinde Genelkurmay'ın, 'yeterli celp oldu, bundan sonrası bedelliye tabi olabilir' diye bir talebi olmadı. Ben de bunun için bu soru ne zaman sorulsa 'bedelli gündemimizde yoktur' diyorum. Bedelli yoktur diyemiyorum, çünkü kanun hükmü var. Yani yeni bir kanun çıkarmaya lüzum yok. Bugüne kadar Genelkurmay Başkanlığı'nın 'ihtiyaç fazlası vardır' diye Savunma Bakanlığı'ndan herhangi bir talebi olmadığı için, bu maddelerin uygulanması ve bedellinin yürürlüğe girmesi gündemimizde değildir" diye konuştu.

Bir gazetecinin, "İsrail ile tank modernizasyonu projesi vardı. Hamas ziyaretinden sonra bu projeyle ilgili değişiklik oldu mu?" yönündeki sorusuna ise Bakan Gönül, "Bildiğiniz gibi Hamas'ın ziyareti, partiler arası ilişki şeklinde bir ziyarettir. Hükümetler arası ilişkiyle ilgisi yoktur. Çünkü zaten Hamas hükümet olabilmiş değildir. Bu bakımdan savunma bakanlıkları arasında olan ilişki itibariyle İsrail ve Türkiye Savunma Bakanlıkları arasındaki ilişkiler aynı şekilde devam ediyor.

Bahsedilen proje, M-60 projesi belli bir aşamaya gelmiştir. İlk model İsrail'de yapıldı. Bundan sonrakiler Kayseri'de yapılacak. Modelin şu anda Sarıkamış'ta denemeleri yapılmaktadır. Yaz mevsimindeki denemeler başarılı olmuştur. Kış şartlarındaki denemesi de Sarıkamış'ta yapılmaktadır. Bahar aylarından itibaren, belki yaz aylarına sarkabilir. Kayseri'de seri üretime başlanacak" şeklinde cevap verdi.

.
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2006 Pazar 14:04:24
Güncelleme :26 Şubat 2006 Pazar 14:22:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?