16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

'Veli Küçük'ten tedirgin oluyordu'

Genel yayın yönetmenliği yaptığı Agos Gazetesi önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Hrant Dink’in avukatı Erdal Doğan, “En tedirgin olduğu şahıs Veli Küçük’dü”dedi.

Doğan, Agos Gazetesi önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Dink’in kendisine “5-6 ay önce Veli Küçük tarafından birkaç kez telefonla tehdit edildiğini” anlattığını aktardı. Doğan, “O zaman biz çok üzerinde durmadık. Çünkü, yüzlerce tehdit alıyordu. Ama kendisi Veli Küçük’ün tehditlerindenx, diğer tehditlere göre daha fazla tedirgin olduğunu söyledi. Doğan, Dink’e karşı 2-2.5 yıldır toplumsal bir linç kampanyası sürdürüldüğünü dile getirerek, “Bu cinayet 2.5 yıldır ‘geliyorum’ diyordu. Türkiye’nin en yüksek kademesinde işlenen hukuk cinayeti ile Dink mahkum edildi ve linç süreci başladı” diye konuştu.

Doğan, Hukukçular Birliği Başakanı Kemal kerinçsiz’i kastederek, Kerinçsiz ve adamlarını, Dink’e karşı gazete binası önünde, mahkeme önlerinde sürekli “kışkırtıcı” eylemlerde bulunduğunu ifade etti.

"VALİ MUAVİNİN ODASINDA TEHDİT EDİLDİ”

Genel yayın yönetmenliği yaptığı Agos Gazetesi önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Hrant Dink’in yakın arkadaşı ve aynı gazetenin köye yazarı gazeteci Aydın Engin, Dink’in 2004 yılında İstanbul Valiliği’nde bir Vali Yardımcısının odasında tehdit edildiğine ilişkin açıklamalarını yineledi.

Aydın Engin, Agos Gazetesi’nin bulunduğu Sebat Apartmanı önünde gazetecilere açıklama yaptı. Engin, Dink’in ölümünden sonra Türkiye’deki her kesimin üzüntülerini dile getirdiğini belirterek, “Ama, Hrant ölümünden önce bir hedef tahtası iken gerek medya, gerek güvenlik güçleri tarafından korunmadığı, gözden kaçırılmak isteniyor” dedi.

Engin, Dink’in 12 Ocakta Agos Gazetesi’ndeki yazısına atıfta bulunarak, Dink’in İstanbul Vali Yardımcılarından birinin odasında tehdit edildiğini öne sürdü. Engin, şunları söyledi:

“Hrant Dink 2004 yılında Valilikten kendisine gelen bir telefonla elindeki bilgi ve belgelerle Valiliğe gitti. Gitmeden önce bize bir Vali Yardımcısının kendisini böyle makamına çağırmasının alışıldık bir şey olup olmadığını sordu. Biz de kendisine, ‘hayır bu normal bir şey değil’ dedik. Dink Vali Yardımcısının odasında bir kadın ve bir erkekle karşılaştı. Vali Yardımcısı bu kadın ve erkeğin kendisini ‘ziyarete gelen yakınları olduğunu ve sohbetlerini izlemek istediklerini’ söyledi. Ondan sonra Vali Yardımcısı bir daha konuşmadı. Erkek ziyaretçi bir saat boyunca Dink’e ‘Agos böyle haberler yapmaya devam ederse, sen böyle konuşmaya devam edersen başına bir şeyler gelir’ diye konuştu. Bu sözler başka türlü anlaşılması mümkün olmayan sözler.“

Vali Yardımcısının ismini bilmediklerini ancak İstanbul’da da yüzlerce Vali Yardımcısı olmadığını vurgulayan gazeteci Engin, dün yaptığı açıklamalara ilişkin İstanbul Valisi Muhammer Güler’in sözlerine de, “Valinin açıklamasına Dink’in vereceği bir yanıt yok” karşılığını verdi.

Başbakan Erdoğan’ın Ermeni Soykırımı Yasa tasarılarıyla cinayet arasında bir bağ olduğuna ilişkin açıklamalarını da değerlendiren Aydın Engin, bu yöndeki komplo teorilerine itibar etmediklerini söyledi. Engin, Dink’in kimler tarafından öldürüldüğünü bilmediklerini söyleyerek, “Dink, Ermeni Soykırımı konusunda netti” dedi.

Aydın Engin, Kendini ’Kızıl Elma Koalisyonu’ olarak tanımlayanlar, ulusal çıkarı her şeyin üstünde görenler, mahkeme kapılarında Dink’i linç etmek isteyenlerin bu çorbada tuzu var” diye konuştu.

Engin, “İnanıyoruz ki herkes bu ülkeyi Dink kadar sevseydi Türkiye çok daha güzel ülke olurdu” sözleriyle üzüntüsünü dile getirdi.

Vali Güler: Dink'le valilikte görüşenler istihbarat görevlisi 

Vali Muammer Güler, Agos Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in valilikte iki kişi tarafından tehdit edildiği yönündeki iddialara açıklık getirdi.

Vali Güler Dink'in bir Vali Yardımcısının odasında tehdit edildiği yönündeki bir soruya ise şu sözlerle cevapladı;" Emniyetten sorumlu Vali Yardımcısı ile görüşmüştür. Hrant Dink alenen davet edilmiş, ve kendisine yönelik tehditler hakkında bilgi vermek için çağrılmıştır. Bu hassasiyetler paylaşılmıştır. Vali yardımcısının yanında bulunanlar istihbarat görevlileridir."


ANKA/Hürriyet/aa
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2007 Cumartesi 13:00:58
Güncelleme :20 Ocak 2007 Cumartesi 14:25:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?