16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Ya Türkiye İncirlik'i kapatırsa!

Türkiye’nin Ermeni kararına karşı İncirlik kozu, Washington yönetimini telaşlandırdı. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Burns, “Tepkinin daha çok açıklamalarla sınırlı kalmasını, eyleme dökülmemesini umuyoruz” dedi.

Türkiye’nin ABD’ye karşı en önemli kozu İncirlik Üssü. Türkiye’nin bu kartı Washington’daki politikacıları telaşlandırdı. Bush yönetimi, önceki gün Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi tarafından onaylanan Ermeni tasarısıyla ilgili Türkiye’den, somut bir tepki göstermemesini istedi.

Hükümet adına konuşan Dışişleri Bakan yardımcısı Nicholas Burns bir gazetecinin İncirlik Üssü’nün kullanımı ile ilgili sorusunu, “Irak konusunda bizimle işbirliği içindeler, oradaki askerlerimiz ihtiyaçlarını topluca, Türkiye’den İncirlik Üssü’nden karşılamaktayız. Türkiye ile birlikte etkili bir şekilde çalışabilmeliyiz. Türkiye’nin her hangi bir şekilde bize İncirlik veya diğer birlikte çalıştığımız bölgelerle ilgili tehdidi olmamıştır” dedi.

İncirlik neden önemlİ

ABD Savunma Bakanlığı’nın Avrupa ve NATO işlerinden sorumlu müsteşar yardımcısı Dan Fata’nın geçen aylarda İşte Dışilişkiler Komitesi’ne sunduğu Bush Yönetimi’nin “uykularını kaçıran” İncirlik verileri şöyle:

* Türkiye, Ocak-Şubat 2007’de 22 USAF uçağının İncirlik’e konuşlanmasına izin verdi. Amerikan Hava Kuvvetleri için hayati eğitim faaliyetleri yapıldı.

* Irak’taki ABD güçlerine ulaşan hava kargolarının yüzde 70’i Türkiye hava sahasından gidiyor.

* Irak’ta savaşan Amerikan Ordusu’nun yaktının 3’te 1’i Türkiye’den gidiyor.

* Daha önce Almanya’dan 9-10 uçakla getirdiğimiz malzemeleri İncirlik sayesinde 6 uçakla Irak’a ulaştırabiliyoruz. Bu yılda 160 milyon dolar tasarruf anlamına geliyor.

* KC-135 kargo uçakları, İncirlik’ten 3 bin 800 sorti yaptı ve Irak’taki ABD güçlerine 40 milyon galon yakıt götürdü.

* Üs, Lübnan, Bosna, Kosova, Makedonya’da da çok önemli katkılar yapıyor.

AA
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2007 Cuma 18:20:54
Güncelleme :12 Ekim 2007 Cuma 18:24:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Türk oglu IP: 80.219.114.xxx Tarih : 12.10.2007 16:29:47

amerika yarin veya ertesi gün balkan topraklarinin birinde istedikleri yeni bir askeri üssünü kurdumu... iste o zaman esas problem basliyacak! Gözünü acin...