22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Yakalanan terörist anlatıyor

Terör örgütü PKK’nın büyük metropollerde eylem yaptırdığı ve ‘Öz Savunma Birlikleri’ adını verdiği birimin Bingöl kırsalındaki sorumlusu ve örgüt yöneticisi Murat Karayılan’ın özel kuryesi ‘Cemal’ kod adlı Mehmet Tiryaki, güvenlik güçlerine şok itiraflarda bulundu.Tiryaki, örgütün oto alarmlarını kullanarak saldırılar yapmayı planladığını anlattı.

PKK’nın özellikle büyük kentlerdeki turizm alanlarına yönelik eylem yaptırdığı ‘Öz Savunma Birlikleri’nin sorumlusu Mehmet Tiryaki hakkında ağırlaştırılmış ömür boyu hapis istemiyle Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Güvenlik güçlerine verdiği ifadesinde 11 yıl Diyarbakır, Bingöl, Şırnak, Hakkari kırsalı ile Kuzey Irak’taki Zagros, Kandil, Gare Dağları, Hakurk, Hınere, Zap ve Şehit Ayhan kamplarında faaliyet yürüttüğünü belirten Tiryaki şöyle dedi:

“Ateşkesin bittiği ve eylemlerin yoğunlaşması kararı alındı. Murat Karayılan benimle birlikte 40 kişiyi sözde Erzurum Eyaletine göndereceği talimatını verdi. Bingöl Yayladere kırsalındaki Lameç ormanlarında üslendik. Muş’ta Alay Komutanlığı’na roketatarla saldırdık. Kuzey Irak’taki üst yönetim eylem yapılması için gruplara sürekli baskı yapıyor. Karlıova’da bizden 2 kişi öldü. Murat Karayılan bu kişileri ihbar edeni öldürmeye giden Velat Kod’un da öldürüldüğünü, bizi ihbar eden Selim Kısaoğlu adlı köylünün öldürülmesini istedi. Köydeki milislerle irtibata geçtik.

Milisler, Kısaoğlu’nun Karlıova’ya gittiğini, ancak akşam döneceğini bize cep telefonuyla ihbar edince yola pusu atıp bekledik. Minibüs geldiğinde Selim Kısaoğlu’nu indirdik. Bizi ihbar edebilirler diye minibüstekilerin cep telefonlarını aldık. Selim Kısaoğlu, örgütün Avrupa’daki elemanlarını tanıdığını ve bize yardımcı olduğunu söyledi. Teyit etmek için cep telefonundan Avrupa’daki ‘Evindar’ kod adlı bayanı aradım. Verdiği bilgiler doğru çıkmayınca Rubar Kod, tabancayla Selim Kısaoğlu’nun kafasına arkadan 3 el ateş edip öldürdü. Örgüt adına para toplayan ve ajanlık yaptığı tespit edilen 2 kişi daha infaz edildi”

OTO ALARM SİSTEMLİ PATLAYICI EĞİTİMİ

Terörist Tiryaki, terör örgütü PKK’nın oluşturduğu Öz Savunma Birimi’nde görev aldığını, bu birimin amacının şehir merkezlerinde askeri birlik ve tesisler, emniyet müdürlükleri, karakollar, ekonomik anlamda yüksek değerli kuruluşlar, turizm sektörüne yönelik suikast, sabotaj, saldırı, mayınlama türü daha çok ses getirici eylem yapmak olduğunu söyledi. Bu tür eylemlerin şehirlerde yaşayan güvenilir şahıslar aracılığıyla yapıldığını, keşif ve istihbaratını ise dağ kadrosundaki şahısların yaptığını, bu eylemlerde kullanılacak kişilere kısa süreli eğitim verildiğini belirten Tiryaki şunları anlattı:

“Bu birimde görev alan bombacılar örgütün özel kuvvetler timindeki deşifre olmamış kişilerden seçilir. Bu kişi şehire gittiği andan itibaren sivil elbiseyle faaliyet yürütür ve deşifre olmamak için bağlı bulunduğu eyalete değil, direkt Kuzey Irak’taki ana karargaha bağlı veya serbest çalışır. Bölgede tanınan güvenilir sivil halktan her türlü destek alınır. Örgüt yönetimi şehirlerde eylem yapılması için gruplara yoğun baskı kuruyor. Erzurum’da bir bankanın ATM şubesine bombalı eylem gerçekleştirildi. Eylem yapacak kişi eylem planını kimseyle paylaşmaz. Aynı grupta olsa bile birbirleriyle eylem hakkındaki konuları konuşmazlar. Örgütün şehirlerdeki yeni eylem planı oto alarm düzenekli patlayıcılardır. Son olarak ‘Agit’ kod adlı kişi Elazığ merkeze yönelik sansasyonel bir eylem planladı. Eyalet kordinatörü ‘Yaşar’ kod adlı kişi ise, Agit’e oto alarm düzenekli patlayıcı yapmayı öğretti. 1 adet oto alarmı satın alındıktan sonra Yaşar ve Agit, oto alarmıyla harakete geçirilecek patlayıcının eğitimini almak için birlikte Şerafettin dağlarına gitti.”

TALİMATI VERENLERİ TEK TEK AÇIKLADI

Teröristlere, kış aylarında çekildikleri mağaralar ve sığınaklarda bomba ve patlayıcı konusunda eğitim verdiğini anlatan Mehmet Tiryaki, bu eğitimlerin karların erdiği bahar aylarına kadar sürdüğünü söyledi. Tiryaki şöyle devam etti: 

“Güvenlik güçlerinin bahar operasyonu olduğunda, araziye konserve kutusunda topuk koparan mayınlar yerleştirilir. Zırhlı araçlarla asker takviyesini önlemek içinde genellikle 12 kiloluk mutfak tüplerinin altı oksijen tüpüyle kesilerek içine C-4 veya A-4 tipi plastik patlayıcılar yerleştirilir. Türkiye metropollerindeki eylem talimatlarını Kuzey Irak’taki ana karargahta bulunan ve sözde Askeri Komite Konseyi’nde yer alan ‘Dr. Bahoz Erdal’ kod adlı Fehman Hüseyin, Murat Karayılan, ‘Dr. Ali’ kod adlı Yusuf Turhallı, ‘Ape Hüseyin’ kod adlı Kadri Çelik, Malazgirtli Amed, Süleyman Şahin ve Orta Saha Komutanı Suriye uyruklu Sofi Nurettin veriyor. Erzurum Tekman kırsalında 10 bin kalaşnikof mermisinin gömülü olduğu yeri biliyorum. PKK son olarak 1 Ekim’de tekrar ateşkes ilan edince, artık daha fazla örgüt içinde kalamayacağımı düşünerek silah ve techitazımı saklayıp Fransa’ya gitmek için gittiğim İstanbul’da yakalandım. Pişmanım.”
Hürriyet İnternet / DHA
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2007 Çarşamba 13:22:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?