29
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Yangınlara elektronik çözüm

Türkiye, orman yangınları ile mücadelede ’elektronik göz’ sistemini başlattı.

Şimdilik 10 bölgede uygulanan bu teknoloji sayesinde özel kameralar ormanları 24 saat boyunca izliyor ve yangınları tespit ederek, GSM hattı üzerinden merkeze bildiriyor. Böylece yangınlara müdahale süresinde yüzde 50 düşüş sağlanıyor.

ORMAN Genel Müdürlüğü, mobil iletişim teknolojisini kullanarak kurduğu Yangın Yönetim Sistemi ve Orman Yangını Erken Uyarı Sistemi (OYEUS) sayesinde artık ormanları özel kameralar ile izliyor. Bu sistem sayesinde ormanlardaki bir yangın kameralar tarafından ’insan eli değmeden’ tespit ediliyor ve GSM teknolojisi ile anında merkeze bildiriliyor. Orman Genel Müdürlüğü en son Antalya’da yaşanan büyük orman yangınını da bu sistemle tespit etti. Projenin tanıtımı için CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı’na katılan Orman Genel Müdürlüğü İdari ve Mali İşler Başkanlığı Bilgi İşlem Şube Müdürü Ercan Kaptanoğlu, bu sistem sayesinde orman yangınlarına müdahale zamanının yüzde 50 oranında kısaldığını belirtti.

2 bin 366 araç sistemde


Orman Genel Müdürlüğü, orman yangınlarının ve bu yangınlara müdahale edecek olana araçların elektronik ortamda izlenmesi ile ilgili projeyi 2007 yılının yaz aylarında hayata geçirdi. Arvento adlı firmanın geliştirdiği 852 araç ile başlayan proje bugün 2 bin 366 araça ulaştı. Araçlara yerleştirilen Turkcell’in GSM sistemi ile, herhangi bir yangın anında araçların bulundukları yer belirleniyor ve yangına müdahale konusunda en kısa sürede bölgeye ulaşacak araç yönlendirilebiliyor. Ercan Kaptanoğlu, bu sistemde araç başına yapılan harcamanın 300-350 bin YTL civarında olduğunu söyledi.

Kameralı takip


Orman Genel Müdürlüğü’nün orman yangınlarını izlemek için oluşturduğu bir diğer teknoloji ise, yangınların belirlenmesinde insan unsurunu tamamen devre dışı bırakıyor. Türkiye Bilimsel Araştırmalar Merkezi (TÜBİTAK) ve Bilkent Üniversitesi işbirliği ile geliştirilen OYEUS sistemi bugün için 10 bölgede ormanları özel kameralar ile takip ediyor. Bu kameralar, ormanda bir duman veya ateş olduğunda otomatik olarak o yöne dönüyor ve çıkan duman veya ateşin bir ’yangın’ olup olmadığını belirliyor. Eğer bir yangın belirlendiyse, bu kameranın üzerinde bulunan ve yine Turkcell destekli sistem ile yangın ihbarı en yakın merkeze bildiriliyor. Yangın ihbarını alan merkez, yine GSM sistemi üzerinden yangına müdahale edecek olan araçlara bilgi veriyor.

Orman Genel Müdürlüğü, bugüne kadar Türkiye’de çıkan orman yangınları ile ilgili bir de veri tabanı hazırlıyor. Bu veri tabanı sayesinde, Türkiye’deki ormanların geriye doğru tüm yangın bilgileri değerlendirilebilecek. Bu değerlendirme sonucunda da Türkiye ormanlarının yangın riski haritası hazırlanabilecek.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2008 Perşembe 09:50:26
Güncelleme :9 Ekim 2008 Perşembe 09:54:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fırat yıldırım IP: 78.161.46.xxx Tarih : 15.12.2008 15:24:13

odevimi sizlerin sayesinin sonunda buldum tşk ederim super