27
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Yargı bağımsızlığı demokrasilerde olur

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un, Anayasa’nın değiştirilemez maddelerine yaptığı vurgudan sonra, aynı konuda bir uyarı da Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker’den geldi. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Birleşik Hukukçular Kulübü’nün “Ceride-i Kantar” ödülünü alan Gerçeker, hukuk öğrencilerine, “Anayasa’daki değiştirilemez ilkelerin güvencesi sizlersiniz. bayrak yarışı gibi görevi sizlere devrediyoruz” diye seslendi.

Düzenleme yok

Törende öğrencilere seslenen Gerçeker, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel ilkelerini korumanın hukukçuların ana görevi olduğunu savundu. Gerçeker, yargı bağımsızlığının önemine dikkati çekerken “Sizler de her koşulda yargı bağımsızlığının savunucusu olacaksınız” dedi. Öğrencilere “Sizler bizim geleceğimizin aydınlık yüzlerisiniz” diye seslenen Gerçeker öğrencilerin sorularını da yanıtladı. “Yargının tarafsızlığı” konusundaki soru üzerine, yargı tarafsızlığının da yargı bağımsızlığı gibi hukuk devletinin en temel koşullarından biri olduğuna dikkat çeken Gerçeker, yargı tarafsızlığının da ancak demokratik bir sistemde mümkün olabileceğini bildirdi.

Gerçeker, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’ndaki değiştirilemez ilkeler” konusundaki soru üzerine, “Değiştirilemez ilkelerin güvencesi sizlersiniz. Bayrak yarışı gibi görevi sizlere devrediyoruz. Bu ilkeleri koruduğunuz sürece böyle bir tehlike olacağını düşünmüyorum” dedi. Gerçeker, demokrasilerde çoğunluğun tahakkümünün olmaması, azınlıkların haklarının da korunması gerektiğini belirtti.

LİVANELİ YILIN YAZARI SEÇİLDİ

Törende yılın gazetecisi ödülü Bekir Coşkun’a verildi. Coşkun ödülünü Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Akkaya’dan aldı. Ödüle layık görülen VATAN yazarı Zülfü Livaneli ise törene katılamadı.

Vatan
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2009 Perşembe 10:29:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?