18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Yargıtay'dan basın özgürlüğüne destek

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, ``kişilik haklarına saldırı`` kabul ettiği, bir siyasinin basın toplantısındaki ifadelerini ``ekleme ve yorum yapmadan`` yayına koyan Anadolu Ajansı`nın (AA) da sorumlu olmadığına karar verdi. Genel kurul, yerel mahkemenin ``AA`nın da sorumlu olmadığı`` yönündeki direnme kararını onadı.

Dönemin Anavatan Partisi Grup Başkanvekili Beyhan Aslan, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek`in AB temsilcisi Karen Fogg`un elektronik postalarını kamuoyuna açıklamasının ardından, 20 Şubat 2002 tarihinde Denizli`de düzenlediği basın toplantısında bu konuyu değerlendirdi.

Perinçek, Aslan`ın, söz konusu basın toplantısındaki ifadelerinin ``kişilik haklarına ağır saldırı`` niteliği taşıdığı gerekçesiyle 10 milyar lira manevi tazminat istemiyle dava açtı. Perinçek, ayrıca Aslan`ın sözlerinin AA tarafından servise verildiğini ve bazı gazetelerde yayınladığını belirterek, AA aleyhine de 10 milyar lira manevi tazminat istemiyle ayrı bir dava açtı.

Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, davaları birleştirerek görüştü ve davayı reddetti. Perinçek, bu kararı temyiz etti. Temyiz istemini görüşen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını oybirliği ile bozdu. Davalı AA, karar düzeltme isteminde bulundu. Yargıtay 4.
Hukuk Dairesi, karar düzeltme istemini 2`ye karşı 3 üyenin oyuyla reddetti.

Bozma kararı üzerine dosya, yerel mahkemeye gönderildi. Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, Aslan yönünden bozma kararına uydu ve Aslan`ın, Perinçek`e yasal faiziyle 2 milyar lira manevi tazminat ödemesine karar verdi. Mahkeme, AA yönünden ise ilk kararında direndi. Yerel Mahkeme`nin direnme kararında, bir siyasi parti üyesinin basın toplantısında söylediği sözleri, AA`nın ``hiçbir ekleme ve yorum yapılmadan aynen`` servise koyduğu belirtildi.

Davacı Perinçek, yerel mahkemenin direnme kararını temyiz edince dosya, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu`na geldi. Genel Kurul, ikinci görüşmede, yerel mahkemenin AA yönünden verdiği direnme kararını, 4. Hukuk Dairesi`nin bozma kararındaki gerekçeler doğrultusunda oyçokluğu ile bozdu.

AA, karar düzeltme isteminde bulununca, dosya yeniden Yargıtay Hukuk Genel Kurulu`na gitti. Genel Kurul, ilk görüşmede yasal çoğunluk sağlanamadığı için, dosyayı bugün ikinci kez ele aldı.

Genel Kurul`a katılan 20 üye, karar düzeltme isteminin reddi yönünde oy kullanırken, üyelerden 24`ü, karar düzeltme istemini kabul etti. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, yerel mahkemenin ``AA`nın da sorumlu olmadığı`` yönündeki direnme kararını onadı.

Böylece, Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi`nin, AA yönünden verdiği direnme kararı kesinleşmiş oldu.

aa
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2005 Çarşamba 15:38:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?