28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Yargıtay'dan boşanan çiftlere 'mal' sürprizi

Medeni Kanun'un 'evlilikte mal paylaşımı' maddesine Yargıtay yorum getirdi: Eşlerin boşanma davası açıldığı tarihten itibaren edinecekleri mal paylaşılmayacak

Yargıtay, yeni Medeni Kanun'da yer alan ve özellikle ev kadınlarının boşanma kararı verebilecek ekonomik özgürlüğe sahip olabilmeleri açısından önemsenen "mal paylaşımı" konusunda çarpıcı bir karara imza attı. Yargıtay, Medeni Kanun'a göre eşlerin boşanma davası açıldığı tarihten itibaren edinecekleri malların paylaşıma tabi olmadığını kararlaştırdı.
Yeni Medeni Kanun 2002'de yasalaşırken en büyük ilgiyi "mal paylaşımı rejimi" oluşturdu. Yasada, çiftlerin evlilikte edindiği malların boşanmadan sonra yarı yarıya paylaşılacağı düzenlendi.

Tartışma yaratacak

Yargıtay tartışma yaratabilecek bir karara imza atarak, yasanın önemli ancak üzerinde pek tartışılmamış bu düzenlemesinin nasıl uygulanacağını gösterdi.
Konya'da yaşayan Y.K. adlı kadın 15 Nisan 2004'te eşinden ayrılmak için Konya 1. Aile Mahkemesi'nde dava açtı. Eşi A.K. ile şiddetli geçimsizlik yaşadığını belirten Y.K. dava dilekçesinde 25 Haziran 2003'te evlendiklerini belirterek, Medeni Kanun'un "edinilmiş mallara katılma rejimi" ilkesi gereği bu tarihten sonra edinilmiş tüm malların eşiyle arasında ortak biçimde paylaştırılmasını istedi.

Sözleşme yapmadılar

Mahkeme, 25 Haziran 2003'ten davanın sonuçlandığı 19 Nisan 2005'e kadar geçen sürede edinilen tüm malların ortak paylaşılmasını kararlaştırdı.
A.K'nin kararı temyiz istemi Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nce karara bağlandı. Kararda, tarafların evlenmeden önce veya sonra edinilmiş mallara katılma rejimini değiştiren bir sözleşme yapmadıklarına dikkat çekildi. Bu nedenle edinilen malların ortak biçimde paylaşılması gerektiğinde kuşku bulunmadığı vurgulandı.

Daire, mahkemenin boşanma tarihine kadar edinilen tüm malları ortak biçimde paylaştırmasına ise itiraz etti. Daire, boşanma davasının açıldığı tarihten itibaren "mal ayrılığı rejimine" geçilmesi gerektiğini, bu tarihten sonra eşlerden birinin edindiği malın şahsına ait olacağını kaydetti.

Milliyet
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2006 Pazartesi 19:16:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?