24
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Yasa dışı dinleme yapılıyor!

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Yargıtay'da bazı hakim ve savcılara ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarına ilişkin olarak, haberlerin basında yer almasının ardından olaya el koyduklarını ve araştırma başlattıklarını söyleyerek, "Bunlar içerik olarak hiçbir zaman tasvip edilemeyecek şeyler" dedi.

Gerçeker, Yargıtay'a gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yargıtay'da görevli bazı hakim ve savcıların internete düşen ses kayıtlarına ilişkin olarak Gerçeker, "Biz basında yayınlar çıktıktan sonra olaya el koyduk. Gerekli olan soruşturmayı araştırmayı yapıyoruz. Ben arkadaşlarıma gerekli talimatı verdim. Yasal gereği neyse yapılacak. Bize intikal eden sonuca göre gereği neyse yapılacak" dedi.

Bunların içerik itibariyle hiçbir zaman tasvip edilecek şeyler olmadığını belirten Gerçeker, "Bunlar bir Yargıtay üyesinin, bir hakimin, bir insanın söyleyeceği şeyler değil. Bunlar hiçbir zaman tasvip edilecek şeyler değil" diye konuştu.

Dinlemelerin yasal olmadığını, Yargıtay 1. Başkanlar Kurulu kararı alınmadan dinleme yapılamayacağına işaret eden Gerçeker, "Ortam dinlemesi mi yapıldı, telefon dinlemesi mi yapıldı? Bunları araştıracağız. Biz geçen sefer de aynı konuda Ankara Cumhuriyet Savcılığına yazı yazdık. Bu soruşturmanın neticesi de henüz bize intikal etmiş durumda değil. Yine aynı şekilde aynı yolu izleyeceğiz. Gereken neyse yapacağız" diye konuştu.

Yargıtay'da görevli iki hakimin internete düşen ses kaydındaki teröristbaşıyla ilgili sözlerinin anımsatılması üzerine Gerçeker, "Bunları konuşmak bile doğru değil. Bunlar çok çirkin şeyler. İçerik olarak da hiç kimsenin tasvip edemeyeceği çok çirkin beyanlar. Kim yaptıysa kim olursa olsun. Bizim bunları araştırmadan bunların arkadaşlarımıza ait olup olmadığını bilmeden hukuki geçerliliği olup olmadığını tespit etmeden bir şey söylememiz mümkün değil. Biz hukukçuyuz. Bunun dışında bir davranışa girmemiz mümkün değil. Hukuk çizgisi içerisinde ne gerekiyorsa yapılacak" şeklinde konuştu.

Yargının ekmek su gibi toplumun bir ihtiyacı olduğunu kaydeden Gerçeker, "Yargı zedelendiği zaman bundan toplum zarar görecektir. Elbette ki yanlış yapan varsa her kurumda olduğu gibi elbette kişinin üzerine gidilecek, hiç kimseye ayrıcalık göstermek söz konusu olamaz. Ama kurumları zedelemek kurumları suçlayarak çalışamaz hale getirmek, hedef tahtası haline getirmek doğru bir yaklaşım değil" diye konuştu.

Bir gazetecinin 'Dinlendiğinizden şüpheleniyor musunuz?' sorusu üzerine Gerçeker, "Şu anda dinlenip dinlenmediğimi bilmiyorum. Ama basına yansıyan yasal olmayan dinlemeler yapılıyor. Mızrak çuvala sığmaz misali bunu hiç kimsenin inkar etmesi mümkün değil. Bunu bugün benim yararına olmasını hoş görürsen yarın döner sizi de vurabilir. Onun için hukuk dışı olan her şeye herkesin karşı çıkması gerekir. O zaman toplumda adalete olan güven kalmaz, gerçek adaletin sağlanması da önlenmiş olur. Hukuken geçerli olan delillere itibar edemeyeceğiniz için bir şey gerçek olsa bile hukuken gerçek olmadığı için bir sonuca varamazsınız" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2010 Perşembe 14:49:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?