19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Yasağı dinleyen yok

Akdeniz ve Ege bölgelerindeki orman yangınları üzerine ormanlardaki piknik alanlarına giriş yasaklandı. Ancak İstanbul'daki yasağa uyulmadı ve ormanlar yine mangal dumanlarına boğuldu

Türkiye'nin birçok noktasında orman yangınları devam ederken, İstanbul'da önlem olarak geçen perşembe gününden itibaren ormanlık alanlarda uygulamaya konulan yasaklara uyan yok. 

Akdeniz bölgesindeki birçok noktada yüzlerce hektarlık orman alanının yanması, diğer bölgelerdeki yetkilileri de harekete geçirdi.
Özellikle meteoroloji uzmanlarının hafta sonunda hava sıcaklığının mevsim normallerinin 7-8 derece üzerinde olacağı yönündeki uyarısının ardından İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü de, kentteki olası orman yangınlarını engellemek için piknik ve mesire alanlarında mangal yakılmasının yanı sıra bazı kritik noktalarda ormanlık alanlara giriş ve çıkışları yasakladı.

Mangala devam
Önceki gün uygulamaya konulan yasaklar çerçevesinde piknik ve mesire alanlarındaki görevliler uyarıldı ve hassas olduğu tespit edilen bazı ormanlık alanlara da girişin yasak olduğunu gösteren pankartlar asıldı.
Yasaklara ne derece uyulduğunu görmek için Küçükçekmece Kayabaşı mevkinden Sarıyer'deki Belgrad Ormanı'na kadar olan bölgedeki piknik alanlarını, giriş ve çıkışların yasaklandığı noktaları gezdik. Ve günlerdir devam eden orman yangınlarından, hiçbir ders alınmadığına tanık olduk. Özellikle Küçükçekmece Kayabaşı ve Şamlar mevkiindeki ormanlık alanda, yasak uyarılarına rağmen birçok kişi, araçlarıyla girdikleri ormanlık alanda piknik yapıyordu. 

Piknikçilerden Sabri Şahin, "Yasaktan haberim var. Orman konusunda çok duyarlıyız. Mangalımızı bitirdikten sonra üzerine su döküp iyice söndüreceğiz" diyerek kendisini savundu.

Piknikçilerin savunması
Yasakların delindiği bir başka nokta ise Sarıyer'deki Kemer Çıkışı piknik alanları ile Belgrad Ormanı'ndaki piknik alanlarıydı. Araçlarıyla bu alanlara gelenler, yasak olmasına rağmen mangalı yakıp piknik yaptılar. 

Görevliler ise tüm alanı kontrol altına almalarının mümkün olmadığını belirterek, "Gelenleri mangal yakmamaları konusunda uyarıyoruz. Ancak, insanlar herhangi bir köşeye geçip mangal yakıyor. Tüm alanı kontrol altında tutmamız mümkün değil" dediler.

Bu alanlara girmeyin!

Ümraniye Çırçır Ormanı, Sultanbeyli Aydos ve Teferrüştepe Ormanı, Beykoz Çavuşbaşı Ormanı, Şile Kurna köyü Villaları ve çevresi, Kumbaba ve Sofular köyü arası sahil boyu, Çayırbaşı ve Yeniköy civarı, Bucaklı-Kilimli Köyü, Akçakese ve İmranlı civarı, Çatalca Radyolink mevkii, Subaşı köyü Çatalkaya mevkii, Kestanelik köyü Küptepe mevkii, Karaburun Ormanlı Kumul ve Kızılcaali ağaçlandırma sahaları, Binkılıç-Çilingöz mevkii, Silivri Çanta-Değirmenköy ve Beyciler ağaçlandırma sahası, Gaziosmanpaşa Yeniköy Ağaçlandırma sahası, Gazi Mahallesi, Tayakadın-Çangalçeşme, Küçükçekmece Kayabaşı-Şamlar, Eyüp Ağaçlıköy, Hasdal, Kurtkemeri-Paşakemeri mevkii, Kurtkemeri-Kurudere, Kurtkemeri-Davutpaşa, Sarıyer Bahçeköy Sırtyolu, Bentler-Tavşantepe, Bentler-Halimçeşme, Rumelifeneri-Garipçeköyü yolu, Demirciköy yol güzergâhı, Kilyos yol güzergâhı, Zekeriyaköy-Uskumruköy yol güzergâhı ve Adalar.

'Cezalar caydırıcı değil'

İstanbul Orman Bölge Müdürü Faruk Çebi denetimlerin kendi ekiplerinin yanı sıra jandarma ve emniyet ekipleri tarafından da yapıldığını söyledi. 

Cezaların caydırıcı olmadığını belirten Çebi, piknik alanında yasak olmasına karşın mangal yakan bir kişinin yakalanması durumunda 100 YTL ceza kesildiğini kaydetti. 

Çebi, "Piknik ve mesire alanlarında kesinlikle mangal veya ateş yakılması yasak. Ayrıca, bazı hassas bölgelerdeki ormanlık alanlara spor ve gezi amacıyla dahi olsa girişler yasak. Bu yasakların ne zaman biteceği ise hava durumuna bağlı" dedi.
Milliyet
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2006 Pazar 05:22:23
Güncelleme :27 Ağustos 2006 Pazar 05:26:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?