22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Yasak ama ortalık kumarhane kaynıyor

İstanbul'da bir çoğu özel müşterilere hizmet veren bine yakın kumarhane ortaya çıkarıldı. Buralarda 40 rulet masası, 25 blackjack masası ele geçirildi, 3 bin 800 kişi gözaltına alındı.

Kumarhanelerin kapılarına kilit vurulalı yaklaşık 10 yıl oldu. Ancak, önce Kıbrıs'a gitmeyi tercih eden kumar tutkunları zamanla kendilerine İstanbul'un lüks semtlerini mesken tuttu. Önce bodrum katlarda oynanan kumar, geçen süre içerisinde villalar, rezidanslar ile yatlara taşındı.

10 Yıldır Yasaklı
Dalmaz Center'da Kurtlar Vadisi dizisinin kumar sahnelerinin çekilmesi, gözleri 'kumarhane' gerçeğine çevirdi. Bu görüntülerin yayınlanmasının ardından Dalmaz Center tam 6 kez polis tarafından basıldı. Ancak, her seferinde gözaltına alınanlar serbest bırakılıp, ele geçirilen kumar aletleri geri verildi. Daha önce Darüşşafaka Sosyal Tesisleri'nin tele-kumarhaneye çevrildiği ortaya çıkmıştı. Darüşşafaka'daki kumarhaneye kumar tutkusuyla bilinen sanatçıların gittiği öne sürülmüştü. Operasyon sırasında gizli kumarhanede bulunduğu öğrenilen eski futbol hakemlerinden Özcan Oal kaçmak isterken ikinci kattan düşerek ayağını kırmıştı. Yine Levent'de İstanbul'un en önemli lüks rezidanslarındanki Metro City Alışveriş Merkezi'nin 27'inci katında da gizli bir kumarhane ortaya çıkartılmıştı. Yapılan operasyonda hakem Oal yine yakalanmıştı. Oysa 11 Şubat 1998'de 4266 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu'nda yapılan değişiklikle kumarhanelerin kapılarına kilit vuruldu. İstanbul Polisi son 3 yılda düzenlediği operasyonlarda tam 871 kumarhaneyi ortaya çıkarttı. 3 bin 800 kişi gözaltına alındı. Ancak tamamı serbest bırakıldı. 2004'te İstanbul'da ortaya çıkartılan kumarhane sayısı 455. Bu rakam 2005 yılında biraz azalarak 237'ye düştü. 2006 yılında ise ortaya çıkartılan kumarhane sayısı 199 oldu. 2004 yılında kumar oynatan ve oynayan 2 bin 722 kişi, 2005 yılında 885 kişi, 2006 yılında ise 923 kişi gözaltına alındı. Operasyonlarda 2004 yılında 100 bin YTL, 9 bin dolar ve 3 bin Euro, 2005 yılında 40 bin YTL, 3 bin dolar ve bin Euro, 2006 yılında ise, 3 bin 30 bin YTL, 7 bin dolar ve 500 Euro ele geçirildi.

Lüks Semtler Gözde
Son 3 yıl içinde polis tam 40 rulet masasına el koydu. 25 adet blackjack masası çok sayıda kağıt ve kumar malzemesi ele geçirildi. 8'i dizüstü olmak üzere 45 adet bilgisayarın bulunması ise sanal alemde kumara kanıt oldu. Kumarhaneler için İstanbul'un merkezi ve lüks semtleri tercih ediliyor. İlk 3 sırayı ise Beşiktaş, Kadıköy ve Şişli alıyor. 

2 milyar dolarlık bir pasta var

İstanbul'un yanı sıra Ankara ve İzmir gibi büyükşehirler ile tatil yörelerinde faaliyet gösteren gizli kumarhanelerde yılda yaklaşık 2 milyar dolarlık bir para dönüyor. Kumar oynatanlar, polisin baskın yapmasını güçleştirmek için de 'özel alan'ları tercih ediyor. Polis, sadece ihbar üzerine mahkeme kararı alarak baskın yapabiliyor. Bu arada bazı yatlar, İstanbul Boğazı'nda gece yarıları tur atarken müşterileri de kumar oynuyor. Lüks semtlerin yanı sıra Bahçelievler ve Küçükarmutlu gibi gecekondu ağırlıklı bölgelerde de kumar oynanmaya devam ediliyor. Son dönemde baskın yapılan Üsküdar'da bir kaçak kumarhanenin bulunduğu villanın girişinde ise "Reklam-Müzayede-Organizasyon" tabelası yer alması da dikkat çekmişti. BİNDE BİRİ Emniyet ele geçirilen paranın, masalarda dönenin sadece binde biri olduğunu söylüyor. Bunun nedeni de kumarhanelerde nakit yerine markayla oynanması açıklanıyor. Bu nedenle ele geçirilen paraların miktarı düşük kalıyor. Bu arada polis, son dönemde kaçak kumarhanelere terör örgütlerinin de el atma çabası içerisinde olduğunu kaydediyor.
Sabah
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2007 Salı 08:05:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?