27
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Yaşar Kemal'e 'açılım' ziyareti

Yaşar Kemal: Kürt sorununda uzun ince bir yoldayız

İçişleri Bakanı Beşir Atalay’dan sonra DTP Genel Başkanı Ahmet Türk de Kürt açılımı çerçevesinde yazar Yaşar Kemal’le görüşerek, sürece katkı sunmasını istedi. “Uzun ince bir yoldayız” diyen Yaşar Kemal, Kürt sorununun çözümünde Osmanlı ve Avrupa modeline dikkati çekti.

Türk, Muş Milletvekili Sırrı Sakık ve Batman Milletvekili Bengi Yıldız, Yaşar Kemal’i önceki akşam evinde ziyaret etti. Eşinin yaptığı yemekler eşliğinde sohbet havasında geçen görüşmede Kürt sorununun çözümüne ilişkin görüşlerini dile getiren Yaşar Kemal, umutlu olduğunu belirtti.

Görüşmeyi Milliyet’e değerlendiren Yıldız, açıklamaları kamuoyunda büyük etki yaratan Yaşar Kemal’i 1 Eylül Barış Günü nedeniyle Diyarbakır’da bir milyon kişinin katılacağı bir mitinge davet ettiklerini belirtti. Yıldız, Yaşar Kemal’in sürecin devam etmesini istediğini belirterek, sorumluluk duyarak katkıda bulunacağını aktardı.

Osmanlı-Avrupa modeli
Edinilen bilgiye göre, benzer sorunlarda Avrupa’nın önemli deneyim sahibi olduğunu belirten Yaşar Kemal, şunları söyledi:
“Fakat Türkiye’nin geçmişinde de bir imparator deneyimi var. Osmanlı imparatorluğunun mirasçısı. Osmanlı’da çok kültürlü devlet yapısı vardı. Osmanlı’da Kürtlerin medrese eğitimi vardı. Birçok Kürt alimi o medreselerde yetişti. Kürtler birçok alanda kendini ifade edebiliyordu. Toplumun deneyimini çağdaş dünyadaki deneyimlerle birleştirerek çok rahatlıkla demokratik bir çıkış bulunur. Süreçten umutluyum.”
Ancak sorunun çözümünün uzun zaman alacağına da dikkati çeken Yaşar Kemal, “Herkesin birbirini anlamaya çalıştığı süreç yaşanıyor. Bu yaklaşım doğru bir yaklaşım. Bu yeni süreç uzun ve ince bir yoldur. Herkesin sürece katkı sunması lazım. Bu sürecin insanları mutlu kılan bir sürece dönüştürülmesi gerekiyor” diye konuştu.

 

 

Milliyet
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2009 Çarşamba 10:25:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?