28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Yayla evlerine kaçak davası

Adana Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasındaki 27 yaylada yapılan kadastro çalışmalarında kaçak olduğu tespit edilen 8 bin 692 konut için dava açıldığı bildirildi.

Adana Orman Bölge Müdürlüğü tarafından sorumluluk sahasındaki 27 yaylada yapılan kadastro çalışmalarında kaçak olduğu tespit edilen 2 bin 297 konuta, mahkeme kararıyla el konuldu.

Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, yaptığı açıklamada, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Niğde ve Kayseri'yi kapsayan sorumluluk bölgelerinde, 3 bin 760 hektar yaylalık alan bulunduğunu söyledi.

Bunaltıcı sıcaktan kurtulmak ve rahat nefes alabilmek amacıyla ikamet edilen yaylalardaki en önemli sorunun, kaçak yapılaşma olduğunu belirten Yılmaz, konut yapmak veya tarla açmak için orman alanlarının tahrip edilmesine kesinlikle izin verilmediğini ifade etti.

Yılmaz, bu konudaki denetimlerin havadan ve karadan sürdüğünü ifade ederek, ”Geleceğimizin teminatı olan ormanlık alanların korunması ve gelecek kuşaklara fazlasıyla bırakılması, öncelikli görevimiz. Bu konuda her vatandaş üzerine düşen görevi yapmalı, ormanlık alanlarda yasal olmayan girişimlerde bulunmamalı” dedi.

Yaylalık yerlerde, orman arazisine yönelik işgal olup olmadığının belirlenmesi amacıyla 10 yıldan bu yana kadastro çalışmaları yapıldığını belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

“Bu kapsamda ormanlık alanda kaldığı belirlenen 8 bin 692 adet konut için dava açıldı. Açılan davalarda 2 bin 297 konuta el konulmasına karar verilerek sahiplerine tebligatta bulunuldu. Bu konutlardan 74'ünün yıkımı gerçekleşti, kalanların yıkım çalışmaları sürecek. Bin 5 konutun davası ise sürüyor. Göreve geldiğimiz günden bu yana da yine aynı kapsamda havadan ve karadan sürdürdüğümüz denetimlerde yapımına başlanılan 250 konut inşaatına anında müdahale edilerek yıkımı gerçekleştirildi.”

Yılmaz, bölgelerindeki 600 ve bin 800 rakımlı 27 yaylanın yaz aylarındaki nüfusunun 321 bin olduğunu, bunların yüzde 37'sinin gelir seviyesinin yüksek, yüzde 51'inin orta ve kalan yüzde 12'sinin ise dar gelirli olduklarının belirlendiğini ifade etti.

KAPISI MÜHÜRLENEN PENCEREDEN GİRİYOR

Adana'nın Pozantı ilçesine bağlı Akçatekir Beldesi Belediye Başkanı Derviş Oruç, kadastro çalışmaları kapsamında yaklaşık 50 yıl önce yapılan 112 yayla evinin mühürlendiğini söyledi.

Söz konusu evlerin genellikle tek katlı klasik yayla evi olduğunu belirten Oruç, kadastro çalışmasında 1 metrelik yanılma payının bile çok sayıdaki ev sahibini mağdur edebileceğine dikkati çekti.

Oruç, bu çalışmalarda yanılma payı olabileceğini belirterek, “Daha önce yapılan ölçümlerde orman dışında kalan birçok ev, ikinci ölçümde orman içinde kaldığı belirtilerek kaçak olduğuna karar verildi. Bunun için ölçümlerin yanılgı payı olmaksızın dikkatlice yapılması gerekir. Bu, vatandaşın mağdur edilmemesi bakımından bizce önemli” dedi. Kapısı mühürlenen kişilerin, ikinci konut alabilecek güçlerinin bulunmadığını ifade eden Oruç, şöyle konuştu:

“Yeni ev alacak veya yaptıracak güçleri olmayan bu kişiler, yılda 2-3 ay kaldıkları evlere, kapıları mühürlü olduğu için ya pencereden girip çıkmak, ya da evin duvarına başka bir kapı açmak zorunda kalıyor. Biz bu sorunu düzenlediğimiz toplantılarda sık sık dile getiriyoruz. Mevcut kanunla ormanlık alanlar daha çok tahrip oluyor. Yeniden yasal düzenleme yapılmalı.”

Derviş Oruç, yaylada ev sahibi olmak isteyen vatandaşların da belgesiz arsa almamaları, belediyeye müracaat ederek talepte bulundukları yerlerle ilgili imar konumuna baktırmaları gerektiğini bildirdi.

a.a
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2006 Perşembe 10:36:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?