19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

'Yeni anayasaya ihtiyacımız var'

Prof. Dr. Ergun Özbudun, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu ve yeni anayasanın mümkün olabilecek en fazla görüş birliğiyle kabul edilmesi gerektiğini belirtti.

New York Columbia Üniversitesi'nde "Türkiye'nin Yeni Anayasa Taslağı" konulu uluslararası konferans sona erdi.

Konferansta düzenlenen yuvarlak masa toplantısına AK Parti Genel Başkan Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Prof. Dr. Ergun Özbudun ve AK Parti milletvekili Cüneyt Yüksel katıldı.

Prof. Dr. Özbudun, "Yeni bir anayasaya ihtiyacımız var ve bu anayasa mümkün olabilecek en fazla görüş birliğiyle (konsensüsle) kabul edilmeli" dedi.

Bu iki durumun aynı anda olmasının pek gerçekçi olmadığından da söz eden Özbudun, Türkiye'de kamuoyunun "din ile devlet arasındaki ilişkinin tanımı, vatandaşlığın tanımı, azınlıklar için kültürel haklar, anadilinde eğitim gibi konularda bölünmüş olduğunu ve kutuplaşma görüldüğünü" vurguladı.

Anayasa üzerinde mümkün olan en fazla uzlaşıya ulaşılması zor olsa da yeni anayasa fikrinden vazgeçilmemesi gerektiğini belirten Özubudun, ikinci seçenek olarak AK Parti'nin oylarıyla taslağın Meclis'ten geçirilmesinin doğru olacağına işaret etti.

Bu noktada Türkiye'nin "sihirli formüle" sahip olmadığını belirten Özbudun, AK Parti'nin MHP ile anayasada değişiklik yapılmasıyla ilgili "sınırlı işbirliği" yaptığını, bu işbirliğinin uzun dönemli olamayacağını kaydetti.

Özbudun, MHP ile "TCK'nin 301'inci maddesinin değiştirilmesi, vatandaşlığın tanımında ya da anadilde eğitim görme gibi konularda işbirliği yapmanın olanaksız olduğunu" belirtti, "O zaman bu yolda AK Parti tek başına yürümeli" diye konuştu.

Fırat: "Siyasette imkan sanatı..."

AK Parti Genel Başkan Başkan Yardımcısı Fırat da yaptığı değerlendirmede, Türkiye'de anayasa ihtiyacının olduğunu belirterek, "siyasette imkanların sanatını kullanmak zorunda olduklarını" söyledi.

1982 Anayasası'nın sadece "5 general arasındaki mutabakat"la kabul edildiğini savunan Fırat, "Bu Anayasa 21'inci yüzyılda AB yolunda ilerleyen Türkiye'nin ihtiyacını karşılar mı?" dedi.

1982 Anayasası'nın Türkiye'de geniş bir kitle tarafından "antidemokratik ve antibireysel" bulunduğunu ve "Türkiye'ye dar geldiğini" belirten Fırat, Türkiye Barolar Birliği, TÜSİAD, TOBB gibi sivil toplum kuruluşları ve CHP, DTP, DYP ve ANAP gibi siyasi partilerin yeni anayasa önerileri bulunduğunu anımsattı.

Fırat, "Ama şimdi biz 1982 Anayasası'nı değiştirmek istediğimizde ve AK Parti olarak öneri getirdiğimizde bazı kesimler anayasa değişikliği yapamayacağımızı söylüyor. CHP Başkanı Deniz Baykal, askeri darbe ve hatta idam sehpası gibi seçenekleri göze almamız gerektiğini ifade etmiştir" dedi.

Fırat, "ilkel" diye nitelendirdiği bazı kesimlerce AK Parti'ye oy verenlerin "teneke kafalı, karnını kaşıyan ilkel kişiler oldukları" yönünde çok çirkin sözlerin söylendiğini de belirterek "şimdi böyle bir durumda TBMM'de mutabakatı nasıl sağlayacağımızı bu toplantıya katılan hocalarımız anlatırlarsa sevinirim" diye konuştu.

Tasarının daha sonra yapılan değişikliklerle TBMM Anayasa Komisyonu'na sevk edileceğini anlatan Fırat, tasarı üzerindeki tartışmanın Anayasa Komisyonu'nda da 3-4 ay süreceğini ve bu tartışmanın toplumun gözü önünde olacağını vurguladı.

Tasarının daha sonra TBMM Genel Kurulu'nda da 4-5 ay tartışılacağını anlatan Fırat, "Sonuçta tasarıyı 550 milletvekili kabul etse bile referanduma sunulacağını söyledik" dedi.

Türban tartışması

Üniversitede türban konusunun kutuplaşmaya yol açıp açmadığı yönündeki bir soru üzerine ise Fırat, "Peki bu anayasa değişikliğinden önce türban takan kızların okuyamaması bir kutuplaşma değil midir?" dedi.

Fırat, insanların özgürlük alanının "kimi fobilere dayanarak" daraltılmasını istenmenin kendini demokrat olarak tanıtan birini rahatsız edip etmediğini merak ettiğini de belirtti.

"Toplumlar korkular üzerinde yönetilemez" diyen Fırat, Nazi dönemi Almanyasından örnek de vererek "komşuları alınıp götürülürken ses çıkarmayanlar birgün sıra kendilerine geldiğinde ne yaptılar?" dedi.

AK Parti Mardin milletvekili Cüneyt Yüksel de Hükümetin anayasa reformu planını AB'nin de memnuniyetle karşıladığını belirterek "Bu demokratik bir felsefe çerçevesinde yeni bir anayasa kabul etmek için tarihi bir fırsattır" diye konuştu.

Arato: "AK Parti yalnız olursa meşru olmaz"

Toplantıya konuşmacı olarak katılan Prof. Dr Andrew Arato ise, AK Parti'nin tek başına anayasayı değiştirme planının sorun çıkaracağını görüşünü savunarak, "Bunun meşruiyet sorunu çıkaracağına inandığını" belirtti.

Arato, Anayasa'yı değiştirme konusunda aceleci davranılmaması gerektiğine inandığını belirterek, referanduma gidilmesinin de mantıklı olmadığı görüşünü savundu.

Prof. Dr. Özbudun, Arato'ya yanıt vermek istediğini belirterek, Anayasa değişikliğini sadece AK Parti'nin değil, aslında diğer partilerin de istediğini belirtti.

Özbudun, 2007 yılındaki seçimler sonucunda Türkiye'deki seçmenlerin yüzde 85'inin Meclis'te temsil edildiğini belirterek, "Yeni anayasanın meşruiyet sorunu ortaya çıkarmayacağı" görüşünü dile getirdi.

Prof. Dr. Özbudun, "21'inci yüzyılda demokratik olduğunu söyleyen bir ülke 1982 Anayasası'yla yoluna devam edemez" dedi ve referandumun ideal sonuç olmasa da anayasaya "popüler desteği" gösterme açısından önemli olduğunu kaydetti.

...
Yayın Tarihi : 4 Mart 2008 Salı 10:17:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?