22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Yeni mitingler için kollar sıvandı

Genelkurmay Başkanlığı’nın önceki gece yaptığı açıklamada, terör eylemlerine karşı Türk halkının kitlesel karşı koyma refleksini harekete geçirmesinin istenmesi, karşılık buldu.

Bazı sivil toplum kuruluşları “Cumhuriyet” mitinglerinden sonra bölücü terör eylemlerine karşı “Vatan” mitingleri düzenlemek için çalışma başlattı. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) öncülüğünde sivil toplum örgütleri de “teröre karşı sessiz miting” kararı aldı. Cumhuriyet mitinglerinin öncüsü olan ÇYDD Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, düzenlemeyi düşündükleri mitingin ayrıntılarının henüz netleşmediğini belirterek şunları söyledi:

"Türk halkı olarak şehitlerimiz için yanıyor, PKK terörünü ve bu terörü oluşturan, para ve silah desteği vererek Türkiye’nin başına bela eden tüm ülkeleri lanetliyoruz. Terörle mücadele devlet, hükümet, ordu, yöneticiler ve milletle el ele vererek yapılır. Bu konu, iç ve dış kısır siyasete asla malzeme olmamalıdır. Halkın mitinglerle tepkisini göstermesi çok doğal ve gereklidir. En kısa zamanda İstanbul’da terörü tüm toplumca lanetleyecek bir sessiz miting yapma girişimleri başlatılmıştır.”

Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) Başkanı emekli Tümgeneral Rıza Küçükoğlu aralarında şehit aileleri derneklerinin de bulunduğu sivil toplum kuruluşlarının vatanın bölünmez bütünlüğü için “Vatan” mitingleri düzenleyeceğini söyledi.

Türkiye’nin bir ırkçı terör ile karşı karşıya geldiğini belirten Küçükoğlu, “Genelkurmay açıklaması, bence çok önemli, halkı reaksiyon göstermeye davet ediyor. Bu nasıl olmalı, Cumhuriyet mitingleriyle halk nasıl değerlerine sahip çıktıysa, vatanın bütünlüğüne de sahip çıkmalı” dedi. “Cumhuriyet mitinglerinden sonra vatan mitingleri düzenlenmelidir” diyen Küçükoğlu, şunları kaydetti: “Bu konu zaten epeydir sivil toplum kuruluşlarının gündemindedir. Bu mitingleri yine sivil toplum kuruluşları organize edecektir. Biz de bu mitinglerin içinde yer alırız. Şehit aileleri, dernekleri, anneler, babalar, geleceğinden endişeli herkes, bu mitinglerin bir unsuru olacaktır. Vatan parçalanıyor. Başta terör örgütü PKK olmak üzere, Talabani ve Barzani vatanın bütünlüğüne kastetmiş durumda.”

HALKIN DESTEĞİ ÖNEMLİ

Askeri stratejiler konusunda önemli bir isim olan emekli Tuğgeneral Nejat Eslen de Genelkurmay Başkanlığı açıklamasının çok önemli olduğuna işaret ederek, “Herhangi bir askeri eylemde, askeri stratejinin belirlenmesi ve uygulanmasında üç temel unsur vardır. Politika ve politik irade, komutan ve ordusu, halk ve halkın desteğidir” dedi. 

İspanya örneği

İspanya’da faaliyet gösteren ayrılıkçı terör örgütü ETA’ya karşı İspanya halkı önceki yıllarda eylemler yapmıştı. 1967 yılından beri silahlı eylemlerde bulunan aşırı Bask milliyetçisi örgüte karşı İspanyollar sivil tepki koymuştu. Başta hükümet üyeleri olmak üzere sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar eylemlerin gerçekleştirildiği yerde bir araya gelip ETA’ya lanet yağdırmışlardı.

Akşam
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2007 Cumartesi 18:36:04
Güncelleme :9 Haziran 2007 Cumartesi 18:36:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?