26
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Yeni rektörden türban yorumu

İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, "Türbanlı öğrencilerin eğitim ve öğretimi konusunda anayasa ve yasalara uymak zorundayız. Bu, kişisel fikirlerimizle örtüşmeyebilir ama önemli kurumlarınbaşındaki insanlar kişisel ideoloji ve düşünceleriyle değil, kanunlarla ve Anayasa hükümleriyle hareket ederler" dedi.

Yunus Söylet sözlerine, "Beğenmeseler de farklı düşüncedeki insanlarla birlikte çalışırlar aynı ülke için. Biz bunu yaparız ve böyle yapmayı planlıyoruz. Anayasa ve kanunlarla sınırlı olmayan her türlü özgürlüğe birbaşkasının özgürlüğünü engellememesi kaydıyla tabii ki destek olacağız ve varız. Bu da zaten üniversite olmanın gereğidir" diye devam etti.

Bir basın mensubunun, "Daha önce İÜ, rektörlerin fikri yapısına göre şekillenebilen bir yapıya dönüşmüştü. Sizin adaylığınızla birlikte, 'türban geri mi dönecek?' imajı ortaya çıktı. Sizce İÜ'nün ciddi bir imaj sorunu var mı? Adaylığınız süresince bütün bunlar sizi nasıl etkiledi?" şeklindeki soruya da şu cevabı verdi:

"Ben hayatım boyunca farklı fikirden insanlarla yakın dostluk içindey aşadım. Onlarla birlikte ürettim. Böylesinin ülkemiz için çok daha doğru olduğunu düşündüm. 'Beni nasıl etkiledi' derseniz, çok büyük bir mutluluk içinde... Böyle bir etkilenme oluştu. Bundan da büyük mutluluk duyuyorum."

"Sesinizi çıkarmayacak mısınız?"

"İÜ olarak hiç sesinizi çıkarmayacak mısınız? Halkla bütünleşme adına dabazen böyle şeyler gereklidir biliyorsunuz" diye soran bir gazeteciye de Prof. Dr. Söylet, "farklı sesler çıkartırken de bu seslerin akortlu olmasına dikkat edeceklerini" söyledi.

Prof. Dr. Söylet, "Şimdiye kadar bu konuda tamamen anlaşmış durumdayız. Bundan sonra da akortsuz, farklı ses çıkmayacaktır. Ahenkli, ülkemizdeki tüm insanların duymaktan rahatsız olmayacakları sözleri söylemeyi tercih edeceğiz" dedi.

Yeni rektör, "Sosyal tesislerimize türbanlı öğrencilerin girmemesi konusunda Anayasa ve kanunlarda herhangi bir engel yoktur" ifadesini de kullandı.

Erdoğan'ın Davos'u terk etmesi

İÜ Rektörü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos Forumu'nu terk etmesini de değerlendirdi:

"(Davos'taki gerginlikte insani olarak Başbakan'ın tavrından dolayı mutlu oldum. Diplomatik ve siyasi sonuçları da benim işim değil. Ben onları değerlendiremem"

.
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2009 Pazartesi 15:32:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?