30
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Yeşil kart tartışması sürüyor

Adana'da 'çocukları gösterilere katılan ailelerin yeşil kartının iptal edilmesiyle' ilgili tartışmalar sürüyor. Adana Valiliği'nin terör örgütü yandaşlarınca çocukların kullanılmasını önlemek amacıyla aldığı karara, DTP ve İnsan Hakları Derneği (İHD) tepki gösterirken, Vali İlhan Atış, geri adım atmayacaklarını söyledi.

Devletin çocuklara sahip çıkmasının asli vazifesi olduğunu dile getiren Vali Atış, 'çocuğumu bir daha eyleme göndermeyeceğim' diyen ailenin yeşil kartının iptal edilmeyeceğini bildirdi. İptal işleminden önce bir haftalık çalışma yapacaklarını ifade eden Atış, şunları söyledi: "Tespit ettiğimiz çocukların ailelerine kanaat önderleriyle birlikte çay içmeye gideceğiz. Bu ailelerden polise taş atan çocuklarına sahip çıkmalarını isteyeceğiz. 'Çocuğuma sahip çıkacağım.' diyen ailelerin yeşil kartını iptal etmeyeceğiz. Amacımız tehdit değil çocuklarımızı topluma kazandırmak."

Çocuğunu salıncaktan düşüren, mendil sattıran aileye yüklenen sorumluluğun 'çocuklarını eyleme gönderen' aileler için de geçerli olduğunu hatırlatan Atış, "Yasal olmayan toplantı ve gösterilerde polisimize-jandarmamıza taş atan çocuklarını engellemeyen aileler sorumludur. Hayvan sahiplerinin bile sorumlulukları var. Bu ailelerin de sorumluluğu olmalı. Ailelere, uygulanacak cezalar anlatılacak. Tavırlarımızdan sonuç alamazsak, ailelerimiz kanunla karşı karşıya kalacak." ifadelerini kullandı.

Bir şeylerin provası yapılıyor


Vali İlhan Atış, Türkiye Kızılay Derneği tarafından doğal afetlere hazırlık amacıyla yürütülen 'Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Çalışması'nın çıkışında gazetecilerin konuya ilişkin sorularını cevaplandırdı. Ailelerin bilerek ve isteyerek polise ve jandarmaya taş attırdığına işaret eden Atış, şöyle konuştu: "Bir şeyin provası yaptırılmaya çalışılıyor. Anneleri, babaları sevmiyorsa, ben seviyorum, devlet seviyor, bu çocukları. Çocuklarına sahip çıkmayanların çıkmasını sağlayacağız. 'Çocuklarınıza sahip çıkmazsanız mahkemeye veririz' deyince 'insan haklarına aykırıdır' deniyor. Çocukların oraya sürülmesi aykırı değil, sahip çıkmak isteyince aykırı." Yaklaşık 15 gündür Türkiye'nin geleceği olan çocukların sokağa sürüldüğünü ifade eden Atış, "Daha büyük bir afet düşünemiyorum. Çocuklarımız geleceğin valisi, hakimi, savcısı, doktorudur. Ama onların öyle olmaları istenmiyor, çünkü olurlarsa doğru düşünür, doğruyu bulurlar. Bunun için de şimdiden molotofkokteyliyle sahalara sürüp, polisle, jandarmayla, devletle karşı karşıya getirip ruh hallerini altüst etmek istiyorlar." dedi.

Mersin Valisi: Görüntüler çocuk haklarına aykırı


Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, çocukların terör örgütünce kullanılmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını söyledi. Vali Aksoy, "Bu olay, insan haklarına da çocuk haklarına da aykırı. Çocuklarımızı bu tür eylemlerden uzaklaştırıp, topluma kazandırmak öncelikli hedefimiz." dedi. Aksoy, geçmiş dönemlerde başlattıkları çeşitli çalışmaları hassasiyetle sürdürdüklerini dile getirdi. Mersin Emniyet Müdürü Süleyman Ekizer de, aileleri 'izinsiz gösterilerde çocukların kullanılması' konusunda duyarlı olmaya çağırdı. Ekizer, "Şiddet ortamında bulunduklarında nelerle karşılaşabileceklerini anlattığımız çocukları, ailelerine tutanak karşılığında teslim ediyoruz. Bundan sonraki süreçte mükerrer durumlarda adliyeye sevk etmek suretiyle ailelere para cezası uygulaması başlatılacak." dedi. Çocukların, ellerine taş vererek şiddet ortamında bulundurulmasının yanlışlığına dikkati çeken Ekizer, şunları söyledi: "Ortada küçük yaşlarda çocukların kullanıldığı bir eylemsellik var. Buna kendileri eylem diyorlar ve bir sonuç bekliyorlar. Ama bunların sonucu bekledikleri gibi olmayacak."

Zaman
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2008 Cuma 16:15:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?