19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

YİMPAŞ ve AKP'ye yakın çekim

Akşam gazetesi köşe yazarı Güler Kömürcü, "14 dosya bir yıldır rafta" adlı yazısıyla YİMPAŞ ile ilgili haberlere yeni bir boyut getiriyor. Ayrıca YİMPAŞ ile ilgili haberlerin arka planında, akaryakıtçılara kesilen yüksek cezaların olduğunu ileri süren haberleri de Kömürcü'nün yazısından sonra okuyulabilirsiniz...  

"14 dosya bir yıldır rafta" 

Yaklaşık 1 haftadır Güneydoğu'muzdaydım, bayrama Mardin'de girdim, ardından

Silopi, Nusaybin, İdil, Cizre, Kızıltepe, Dargeçit, Diyarbakır... Bölgede geçirdiğim o bir haftada, derin keyif içinde, duygularım yaşanılanlara şahitlik yaptı... Gezi gözlemlerimi bir dahaki yazılarda paylaşacağız, çoook ilginizi çekeceğini umduğum notlar aldım sizin için, biraz merak ediniz özlenen ey okur... Bugün güncel-önemli bir konuyu birlikte irdeleyeceğiz, saadet zinciri YİMPAŞ ve AKP Hükümeti'nin kimi önemli üyelerini aynı karede kapsama alanına sokan bu dosyaya yakın çekim tarama yapacağız şimdi; 

• Her yiğidin bir yoğurt (!) yeme metodu vardır, Özal-Demirel ve sonrasındaki uzantıları Çiller ve de Yılmaz'ın ekipleri yoğurtlarını 'kamu bankalarının' kabıyla yemeyi tercih ettiler. Gözüken o ki mevcut malum ekip ise kendilerini güncelleyip, yoğurt yeme kaplarını oldukça çeşitlendirmiş durumdalar; saadet zincirleri-yeşil sermayeler gibi... 

• YİMPAŞ dosyasına dair son yazılanları eminim okudunuz; 'YİMPAŞ adına özellikle Almanya'daki Türkler'den toplanan dövizler, önce kuryelerle İsviçre'ye götürülüyor. Bu ülkede kurulan YİMPAŞ AG adına bankalara yatırılan paraların yüzde 10'u para toplayan şahıslara ödeniyor, yüzde 50'si ise Türkiye'deki YİMPAŞ şirketlerine gönderiliyor. (Sadece Almanya'da 'kartopu sistemi' diye adlandırılan 'saadet zinciri' yoluyla 1999-2004 arası 4 bin 800 kişiden 180 milyon 759 Euro toplanmış) 

• Camiler ve çeşitli Türk dernekleri aracılığıyla yurtdışındaki Türkler'den toplanan paralar gariban vatandaşa elbette geri iade edilmiyor, peki vatandaşın parası ne oluyor, sözde batık para nerede yeşeriyor? İşte cevap; 

• YİMPAŞ'ta toplanan paraların yüzde 40'ı da Türkiye'deki bazı 'MALUM' özel kişisel hesaplara havale ediliyor ve bu paraların bir daha geri dönüşü olmuyor. Saadet zincirinde 'saadet'i; yani huzur hakkı kime düşüyor dersiniz?

Toplanan paraların aktarıldığı şahsi hesaplar kimlere ait olabilir?

YİMPAŞ'ın Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar, hakkında Almanya'nın Mannheim Mahkemesi'nce çıkarılan uluslararası tutuklama kararı uyarınca 19 aydır 'çok acil olarak' arandığı biliniyor ve aranan UYAR'ın geçtiğimiz günlerde Türkiye'de çeşitli AKP'li bakan ve yöneticilerle birlikte boy boy samimi resimleri yayınlanıyor. Şimdi gelelim dosyanın yeni cephesine, uzman yorumlarına; 

• HANEFİ AVCI'NIN YORUMU: YİMPAŞ dosyasına zamanında el koyan, ilk ciddi takibi başlatan kişi, hepimizin dürüstlüğü-liyakatıyla sevip-desteklediğimiz bugünün Edirne Emniyet Müdürü, bahsedilen zamanın da Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Kaçakçılık ve Organize Suçlar Daire Başkanlığı'nı yapan Hanefi AVCI'dır. Sayın AVCI ile dün önemli bir tele-sohbet yaptık.

Aldığım notlara bakılırsa; Sayın AVCI, YİMPAŞ konusunda çok gizli bir soruşturmanın açılmasına zemin hazırlamış ve bu soruşturma kapsamında Şubat 2005 tarihinde Almanya ve İsviçre'deki savcılara YİMPAŞ'ın para hareketlerini, Türkiye'ye yaptığı önemli transferleri, malum kişilerin sırlarını ortaya çıkaracak can alıcı 30 soru sorulmasını sağlamış. AVCI'nın, Alman ve İsviçre'deki makamlara sorduğu sorunun cevabı hemen birkaç ay içinde Ankara'ya gönderiliyor, tam 14 klasör belge-bilgi Ankara'ya ulaştırılıyor. Bu belgelerle, YİMPAŞ'ın Türkiye'de kimlere, hangi kurumlara para aktardığı, hangi yöntemle transfer yaptığı, tüm usulsüzlük iddialarının kanıtları toparlanmış oluyor ama... Şimdi sıkı durun; Yaklaşık tam 1 yıldır İsviçre ve Almanya'dan gönderilen 14 klasör Ankara'da tozlu raflarda bekletiliyor, neden mi; tercüme edilmek üzere.

Bütün SIR dosyalarda, YİMPAŞ hakkındaki tüm şaibelerin, kokulu para transferlerinin perde arkası, can alıcı 30 sorunun can verici 14 klasörlük cevabı Ankara'da 'Türkçeleştirilmeyi' bekliyor, Alman ve İsviçre yetkili makamları 2 ay içinde 14 klasörlük belge-bilgi-Türkiye'yi belki de yerinden sarsacak önemde 14 cevabi dosya hazırlıyorlar, bizimkiler
 
• yıldır bu dosyaları kamuoyuna açıklayamıyorlar. Neden dersiniz ey bilen okur?
 
• Bu arada son olarak, kulislerde duyduğum bir iddiayı da paylaşalım; iddia o ki bazı AKP milletvekilleri, YİMPAŞ gibi yeşil sermaye holdinglerinden 'danışman' sıfatıyla uzun süre maaş almışlar... Halen kabinede görevli olan bir önemli bakanın amcasının oğlu ise YİMPAŞ'ın bir süre 'avukatlığını' yapmış güya... YİMPAŞ'la organik bağı olan ve YİMPAŞ'ta bir dönem fiilen çalışmış olan Devlet Bakanı Beşir Atalay hakkındaki iddiaları ise eminim dün gazetelerde okudunuz. 

• Yolsuzluğu yok etme vaadiyle iktidara gelen AKP, galiba 'bir şey'in adını değiştirip 'huzur hakkı'na dönüştürmüş. Eski adı.... yeni adı 'huzur hakkı' olan 'şey' NE diye sormayın ey değerli okur?! Baskı yapın, sırların olduğu 14 dosya kamuoyuna açıklansın...


YİMPAŞ'la POAŞ'ın büyük düellosu

Almanya'nın kırmızı bültenle aradığı YİMPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar'ın AKP'li bir milletvekilinin cenazesinde bakanlarla görüntülenmesi irtica tartışmalarını alevlendirdi. Almanya'da 300 bin Türk'ü dolandırmaktan hakkında tutuklama kararı bulunan Uyar hakkındaki haberler, Cumhurbaşkanı, yüksek yargı ve askerin son zamanda artan irtica uyarılarıyla örtüştü. Nitelikli dolandırıcılık suçundan Şubat 2005'ten bu yana aranan ve irtica tartışmasında bayraklaşan Uyar son bir hafta boyunca Doğan Grubu gazetelerinin manşetlerinden inmedi. Hükümete yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak gazetesi de irtica konusunu bambaşka bir bağlamla dün manşetine taşıdı. Yeni Şafak, Doğan Grubu gazetelerinin gündeme taşıdığı irtica haberlerinin arkasında, POAŞ'a kesilen yaklaşık 500 milyon YTL'lik akaryakıt cezası olduğunu öne sürdü.

EN BÜYÜK CEZAYI ALDILAR

EPDK'nın lisanssız istasyonlarda akaryakıt satıldığı gerekçesiyle toplam 1.6 milyar YTL ceza kestiği 28 dağıtım şirketi arasında Doğan Grubu'nun amiral gemisi POAŞ başı çekiyor. Yeni Şafak gazetesi, Doğan Grubu gazetelerinde öne çıkan irtica haberlerinin hükümet üzerinde baskı oluşturarak, 'af kanunu çıkarma' girişimi olduğunu ima etti.

23.9 KİLO ALTIN YAKALANMIŞTI

'Yeşil sermaye' olarak adlandırılan holdinglerin en önemlileri arasında bulunan Yimpaş'ın adı 1997'de Esenboğa Havaalanı'nda Kadir Şöhret ve Duran Samur'un üzerinde ele geçirilen 23.9 kilo altınla gündeme geldi. Almanya'da toplanan altınlar, Yozgat'a gönderilmek üzereyken ele geçirildi. Holding gıda, mağazacılık, tekstil, bilişim, mobilya, iletişim, turizm - otelcilik, sağlık, ambalaj, inşaat, otomotiv, akaryakıt sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Holdingin iştirakleri arasında Yimpaş Mağazaları, Aytaç Et, Birpa, Yimteks, Yimpaş Sağlık, Yimpaş Otel, Ensar Plastik, Nora Mobilya, Emre Bilgisayar bulunuyor. Holding ayrıca Yimpaş Yozgatspor'un da sahibi.

ZAMANAŞIMI İHTİMALİ

Dursun Uyar, YİMPAŞ'ın halka arz işlemlerini Sermaye Piyasası Kanunu'na aykırı gerçekleştirdiği için üç yıl hapse mahkum edilmişti. Ancak Yargıtay'daki temyiz süreci dört yıl geçmesine rağmen bitirilememişti. Temyiz sürecinin sekiz ay daha sürmesi halinde, Uyar'ın, zamanaşımıyla kurtulması gündeme gelmişti.
________________________________________


Soruşturma devam ediyor

8 Şubat 2005'te ise Manheim Mahkemesi, 'saadet zinciri kurarak, ağır dolandırıcılık' ve 'emniyeti kötüye kullanmakla 'suçlanan Uyar'la birlikte YİMPAŞ GMBH'nin Genel Müdürü Faik Gürler ile İsviçre'deki YİMPAŞ Group'un Yönetim Kurulu üyesi Abdurrahman Çiğdem hakkında tutuklama kararı aldı. Mahkeme Uyar hakkında 'kaçmaya çalışabileceği' gerekçesiyle uluslararası tutuklama kararı çıkardı. Mahkeme kararında Uyar'ın, Almanya'da iflası verilen YİMPAŞ GmbH'in resmi olarak yöneticisi olmasa da, fiili olarak şirketin yöneticisi olduğu ve yapılanların bilgisi dahilinde olduğu belirtiliyor. Uyar ve holdingin 4 yöneticisi hakkında Almanya'da Darmstadt Savcılığı'nda da 15 bin kişiyi 150 milyon euro dolandırdıkları iddiasıyla bir soruşturma yürütülüyor.

CHP'den Erdoğan'a YİMPAŞ sorusu

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, 'Kuruluş aşamasında AKP'ye yaptığı yüklü bağışlar karşılığında YİMPAŞ'a milletvekili kontenjanı verildiği doğru mudur?'' diye sordu.

Ersin, TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, YİMPAŞ'ın, milletvekili kontenjanı karşılığında, kuruluş aşamasında AK Parti'ye yüklü miktarlarda bağış yaptığı ve YİMPAŞ kontenjanından seçilen, bazısı bakan olan 20'ye yakın AKP'li milletvekili bulunduğu iddia etti.
________________________________________


Hiçbiri ceza ödemedi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 30 Ağustos 2006 tarihinde, lisanssız bayilere akaryakıt dağıtımı yaptıkları gerekçesi ile 28 akaryakıt dağıtım şirketine 1.6 milyar YTL tutarında ceza kesti. Ve cezanın süresi üç hafta önce doldu. Operasyonda, en fazla cezanın kesildiği şirket, 500 milyon dolarla POAŞ. Firmalar bu cezaları ödemeyeceklerini açıklarken, süre içerisinde ödeme yapan şirket olmadı. Şirketlerin Danıştay'da açtığı dava sürerken, henüz bu yönde bir karar verilmiş değil. EPDK Başkanı Yusuf Günay da AKŞAM'a yaptığı açıklamada, 'tahsil süreci devam ediyor. Yetki şu anda Maliye Bakanlığı'ndadır. 1.6 milyar YTL'lik ceza, amme alacağı haline geldi' demişti. Maliye'nin şirketlerin çoğunun bağlı olduğu İstanbul Defterdarlığı'na talimat vermesi bekleniyor.



Akşam
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2006 Salı 11:13:10
Güncelleme :31 Ekim 2006 Salı 11:23:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
abdullah çavuş IP: 85.103.206.xxx Tarih : 2.11.2006 22:16:53
Cumhuriyetimizin kurucusu yüce ATATÜRK “çalışmadan, yorulmadan,üretmeden, rahat yaşamak isteyen toplumlar, önce haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini, ve daha sonrada istiklal ve istikballerini kaybederler” diyerek yıllar öncesinden gelecekte milletimizi bekleyen en büyük tehlikenin bugün yaşamakta olduğumuz üretmeden , çalışmadan nasıl olursa olsun ,haram helal demeden, köşeyi dönme mantığına kapılmış olan toplum olduğuna dikkatleri çekmek istemiştir.