16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Yolsuzlukla mücadelede ilerleme

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün ‘yolsuzluk barometresi'nde geçen yıl 163 ülke arasında 69’uncu sırada yer alan Türkiye bu yıl 60’ıncı sıraya yükseldi. Ancak örgütün 2007 yılı raporunda yine de Türkiye'ye yönelik eleştiriler sıralandı.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, 2007 yılı raporunda adaletteki yolsuzluklara odaklandı. Raporda, Türk adaletinin, siyasetin etkisi altında kaldığı belirtildi, hakimlerin dokunulmazlıkları eleştirildi.

Türkiye örgütün "yolsuzluk algısı endeksinde" 60’ıncı sırada yer alıyor. Raporun ilk iki sırasında yer alan yani yolsuzluğun en az olduğu ülkeler ise Finlandiya ve İzlanda.

Türkiye geçen yılki sıralamaya göre 9 basamak yükseldi ancak söz konusu 'adli sistem' olunca hala ciddi sorunlar var.

Rapora göre, Türk adaletinde yolsuzluk son 20 yılda arttı.

Yolsuzluğun en çok olduğu alan olarak kabul edilen vergi sisteminden sonra, adli sistem ikinci sırada yer alıyor.

Sorunlar ve çözüm önerileri

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun başında Adalet Bakanı'nın bulunduğuna dikkat çekiliyor ve bu kurumun siyasi müdahaleye açık olduğu vurgulanıyor.

Atama ve tayinlerde siyasi tercihlerin rol oynadığı belirtiliyor.

Hakim ve savcıların dokunulmazlığının yolsuzlukta önemli rol oynadığının altı çiziliyor. Söz konusu olan rüşvet bile olsa, bu makamlar hakkında soruşturma açılamadığı hatırlatılıyor.

Bilirkişi raporlarının taraflı hazırlandığı ve çıkar amaçlı kullanıldığı belirtiliyor.

Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen pek çok üst düzey hukukçunun yolsuzluklara karşı bayrak açtığı vurgulanıyor.

Türk adalet sistemindeki yolsuzlukların giderilmesi için Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapısının yeniden düzenlenip siyasi etkinin azaltılması ve hakimlerin dokunulmazlığının belli durumlarda kaldırılmasını sağlayan yeni mekanizmalar kurulması gerektiğine dikkat çekiliyor.
aa
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2007 Perşembe 16:51:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?