22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

YSK hazırlıkları tamamladı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, seçime her yönüyle hazır olduklarını belirterek, tüm seçmenleri oy vermeye çağırdı.
Aydın, yaklaşık 3 aydır süren seçim takviminin, yarın oy verme işlemiyle sonuçlanacağını anımsattı.

Seçim hazırlıklarının tamamlandığını, il ve ilçe seçim kurullarından herhangi bir eksikliğin iletilmediğini anlatan Aydın, seçime katılımın yüksek olmasını temenni ettiğini dile getirerek, "Tüm seçmenleri oy vermeye çağırıyorum. Bu bir vatandaşlık görevidir. Seçmenler, ülkeyi ve dolayısıyla kendisini yönetecek kişiyi seçecek. Herkes bir anlamda, oylarıyla yönetimde söz sahibi olmalı" diye konuştu.

Seçim takvimine göre tutuklu ve hükümlü seçmen listelerinin de cezaevlerinde 17 Temmuzda askıdan indirildiğini belirten Aydın, güncellemelerin tamamlandığını söyledi. Aydın, seçim yasalarına göre tüm tutukluların ve taksirli suçlardan ceza alan hükümlülerin cezaevlerinde oy kullanacaklarını bildirdi.

Yasal mevzuatın oy vermeyenlere para cezası öngördüğünü anımsatan Aydın, ancak cezanın çok düşük olması nedeniyle uygulanırlığının bulunmadığını söyledi.

Bilgisayar Destekli Merkezi Seçmen Kütüğü (SEÇSİS) sistemi sayesinde oy verme işleminden sonra sonuçların süratle alınacağını belirten Aydın, ücra köylerin sonuçlarının, ilçe seçim kurullarına ulaşmasıyla bilgisayar sisteminden anında il seçim kurullarına geçileceğini ifade etti.

Seçime hazırlık döneminde seçim yasalarındaki bazı düzenlemelerin günün ihtiyaçlarına cevap vermediğini gördüklerini anlatan Aydın, bunların başında radyo ve televizyon yayınları denetlenirken, yazılı basının denetlenememesinin geldiğini söyledi. Aydın, yazılı basında reklam yayınlanmasına ilişkin yasal düzenleme bulunmadığını belirtti.

Bu seçimle birlikte seçmen kütüklerinin TC Kimlik Numarası'na göre oluşturulduğunu anımsatan Aydın, bu konunun da yasalarda yer alması gerektiğini ifade etti.

Muammer Aydın, "Yeni Meclis, seçim yasalarını çağın gereklerine göre yenilemeli. Yasalar, sistemin çağın gerekleri ve teknolojiye uygun olarak işlemesini sağlayacak biçimde düzenlenmeli. Bence bunların başında elektronik oylamaya geçilmesi ve parmak boyama uygulamasına son verilmesi geliyor. Parmak boyamak istemiyoruz ama yasanın amir hükmü olduğu için uygulamak zorundayız" diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2007 Cumartesi 15:06:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?