22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Yüksekova, İran’’’’a mı hazırlanıyor

Bakan Yıldırım, Yüksekova Havaalanı inşaatına 2008’de başlanacağını açıkladı

Yüksekova, İran’a mı hazırlanıyor?


ABD ve İsrail’in sürekli tehdit ettiği komşumuz İran’ı vurmak için Yüksekova’da geçtiğimiz yıl kamulaştırılan arazilere havalimanı yapılacak. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da, çiftçilik ve hayvancılıkla geçimini sağlayan bölgenin, havaalanına ihtiyacı olduğunu açıklayarak, inşaata 2008’de başlayacağını duyurdu. Yüksekova’ya ABD ve İsrailli yetkililerin geliş-gidiş trafiğinin ise iyice arttığı belirtiliyor. Önce sivil havaalanı yapılacağı için toprağını gönüllü veren vatandaşlar ise, şimdi ABD’ye üs olacağı haberleri üzerine arazisini sattığına bin pişman.

Yüksekova’ya havaalanı yapılmasına yönelik süreç işlemeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl 200 ile 500 YTL arasında ödemelerle bölge halkının arazileri devlet tarafından kamulaştırıldıktan sonra şimdi havaalanının yapımına başlanıyor.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının bütçesi üzerinde milletvekillerinin sorularını cevaplayan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, havalanı için çalışmalara 2008’de başlanacağını söyledi. Yüksekova’da havaalanı ihtiyacı olduğunu belirten Yıldırım, “Hem güvenlik hem de ihtiyaç bakımından bu projeyi önemsiyoruz” diye konuştu. 2010’da açılması planlanan 50 milyon dolarlık havalimanı, Hakkari - Yüksekova Karayolu’nun güneydoğusuna inşa edilecek.
Yüksekova’ya Amerikalı ve İsrailli heyetlerin ziyaretlerinin sıklaşması ise, bölgede ABD üssü için hazırlık yapıldığı endişelerini iyice artırdı. Aksu ve Akalı köylüleri korkularını dile getirirken, 135 bin nüfusuyla Hakkari’nin Yüksekova ilçesi, adını metrekaresi halen net olarak hesaplanmayan ovasından alıyor.

Özellikle Aksu ve Akalı’dan yaklaşık 100 ailenin toprağı Hakkari’nin gelişeceği ve yatırım imkânlarının artacağı gerekçesiyle ikna edilerek satın alınmış. Bazı köylülere 500 bin, bazılarına 200 bin YTL ödenmiş. İran’a sınır olan Yüksekova, ABD’nin İran’ı rahatlıkla vurmasını sağlayacak en uygun yerlerin başında geliyor. Yanları başındaki Irak’ta yaşananları gören Yüksekovalılar ise ABD’nin artan tehditlerinden sonra artık havaalanının daha çok ABD tarafından kullanılacak bir askeri üs olacağını biliyor

Ebubekir Gülüm /Milli Gazete
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2007 Cuma 06:07:18
Güncelleme :16 Kasım 2007 Cuma 12:02:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
şenol aydın IP: 85.103.214.xxx Tarih : 16.11.2007 19:46:56

buna asla izin verilmesin yüksekova incirlik'e dönebilir