16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Yüksekovalılar sokağa döküldü

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde binlerce kişi, önceki hafta Kenan Ölmez adlı öğretmenin kan davası yüzünden öldürülmesini "Aşiret, kan davası ve cehalete hayır" sloganı atarak yaptıkları yürüyüşle protesto etti. 

KESK Temsilciler Platformu ve Öğrenci Dayanışması tarafından düzenlenen eylem öncesi olayın yaşandığı Cengiz Topel Caddesi üzerinde yürüyen grup, basın açıklaması yapılacak Özgürlük Meydanı'na geldi. Basın açıklamasına, Kenan Ölmezi'in ailesinin yanı sıra Belediye Başkanı M. Salih Yıldız, DTP İlçe Başkanı Şahbettin Tamur, KESK Şubeler Platformu üyeleri, sivil toplum örgütleri, avukatlar, muhtarlar, öğretmen ve öğrenciler ile çok sayıda vatandaş katıldı. Basın açıklamasın okuyan Yüksekova Eğitim-Sen Temsilcisi Mahmut Sayar, günden güne artış gösteren bireysel silahlanmalara dikkati çekti.

Bu durumun toplumu var olan şiddet ortamına toplumsal travmaya sürüklediğini belirten Sayar, "Toplumumuzda bin yıllardır süregelen feodal ve aşiretsel yaşam tarzını veya bu şekilde olayları şiddetle çözüme angaje olmuş bireyleri bitiremeyeceğimiz aşikardır. Bu ve buna benzer elim olayların yörelerimizde yaşanmaması için herkesi sağduyulu aklıselim bir şekilde davranmasını bekliyoruz. Başta devleti, siyasi partileri ve diğer kurum ve kuruluşları olayın farklı bir mecraya çekilmemesi yönünde ivedilikle duyarlılık göstermeye çağırıyoruz" dedi. 

Kalabalık grup 'Kahrolsun cehalet', 'Kahrolsun aşiret', 'Kahrolsun kan davası', 'Ağalar hesap verecek' şeklinde sloganlar atıp çeşitli pankartlar taşıyarak olayın yaşandığı yere kadar yürüdü. Öğretmenin annesi ve kardeşleri de ellerinde kalem ve çiçeklerle gözyaşları içinde yürüdü. Yürüyüşte, öldürülen öğretmenin lise son sınıftaki kız kardeşi Bacı Ölmez boynuna bir kurşun takıp belediye başkanıyla el ele yürüdü. Boynuna taktığı kurşunun kendisini kalbinden vurduğunu belirten Bacı Ölmez, "Beni kalbimden vurdular, ne olur bırakmayın, izin vermeyin başkalarını vurmasınlar. Bunu bilgiyle yapın kaleminizle yapın" diye konuştu. Öldürülen öğretmenin ailesi oğullarının kurşunlandığı yere kalem ve karanfil bırakıp ağıtlar yaktı. 

Belediye Başkanı Yıldız, yaptığı açıklamada, "Ya kan davaları duracak, ya töre ve aile içi şiddet bitecek, ya bu kan davaları üzerine rant elde edenler akıllarını başlarına devşirecek ya da her gün biz bu alanlarda olacağız" dedi. Kalabalığa seslenen öğretmenin kız kardeşi Bacı Ölmez ise, "Ey Kerem hocanın bütün öğrencileri, ey Yüksekova halkı, bu kahrolası düşünceleri sömüreceğinize inanıyorum. Bakın ben de üniversiteye hazırlanıyorum ve hazırlanmaya devam edeceğim. Sizler de üniversiteyi kazanıp birer Kerem hoca olacaksınız ve bu zihniyeti sizler yok edeceksiniz. Size tüm kalbimle inanıyorum" şeklinde konuştu. 

Daha sonra bir dakika saygı duruşunun ardından toplanan binlerce kişi, yoğun güvenlik önlemleri altında sessiz bir şekilde dağıldı.

iha
Yayın Tarihi : 27 Mart 2007 Salı 13:11:29
Güncelleme :27 Mart 2007 Salı 13:12:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?