26
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Yurt dışından kaç kişi geldi?

F1’de seyirci düştü, 50 milyon dolar bekleniyor

İstanbul Park’ta bu hafta sonu gerçekleşecek Formula 1 yarışı için seyirci ilgisi krizin de etkisiyle azaldı. Buna rağmen, 15 bin yabancının gelişiyle İstanbul’un 50 milyon dolar katkıya kavuşması bekleniyor.

OLİMPİYATLARDAN sonra dünyanın en çok izlenen spor etkinliği olan Formula 1 yarışları için gözler beşinci kez İstanbul’a çevrildi. 188 ülkede, ortalama 600 milyon kişinin ekranları başında izlediği organizasyonun sürprizlerle dolu yedinci ayağı 5-7 Haziran’da İsanbul Park’ta gerçekleşiyor. Yarış için İstanbul’a gelen 11 takım çalışmalarına başlarken, bu yıl 5 bini takımlarda çalışanlardan oluşan toplam 15 bin yabancı konuk yarışları izleyecek. 21 Ağustos 2005’te gerçekleşen ilk Formula 1 İstanbul Grand Prix’ini 160 bin kişi trübünlerden seyrederken, bu yıl krizin de etkisiyle 100 binin altına ineceği tahmin ediliyor. Ancak, 3 günlük Formula 1 etkinliğinin bu yıl İstanbul ekonomisine 50 milyon dolara yakın katkı sağlaması bekleniyor.

Krizle tanıtımlar kesildi

F1’in patronu Bernie Ecclestone tarafından işletilen İstanbul Park’ın Genel Müdürü Can Güçlü, kriz nedeniyle F1’de yer alan markaların Türkiye’de tanıtımları azalttığını belirterek, "İstanbul Park olarak biz sadece belediyelerin tahsis ettiği alanlara afiş asıyoruz. Bunun dışında tanıtım yapacak gücümüz yok. Şirketlerin geçmişte olduğu gibi taşın altına elini sokmaları gerekiyor. Bu yıl krizin de etkisiyle F1 yatırımlarının neredeyse tamamen kestiler" dedi.

5’nci yılda pes etmeyelim

Gerek Ecclestone’nin gerekse F1 pilotlarının Türkiye’yi ve İstanbul Park pistini çok sevdiğini kaydeden Güçlü, şöyle konuştu: "Ecclestone eğer destek gelirse Türkiye’den çıkmayı düşünmüyor. Türkiye için F1 organizasyonunun devam etmesinin çok hayırlı olacağını düşünüyor. Sadece geçtiğimiz yıl İstanbul’daki yarışları 200 milyon kişi izlemiş. Türkiye’nin ve Türk şirketlerin başka böylesine büyük uluslararası tanıtım şansı yok. F1’in Türkiye’deki geleceği için bu işi ciddiye alan vizyoner kişilerin çıkması gerekiyor. 5’inci senemizde pes edersek bu Türkiye için kötü olur."

İspanya’ya 300 milyon Euro

Türkiye’nin F1 gibi dünya çapında bir organizasyonu kullanamasının büyük bir kayıp olarak gören Güçlü, bu noktada İspanya örneğini veriyor. Güçlü, "İspanya, 10 yıl önce F1’e evsahipliği yapmaya başladığında bizden farklı bir durumda değilmiş. İlk 5 yıl çok fazla destek görmemiş. Seyirci sayısı bizimle benzer rakamlardaymış. Bugün ise F1 sayesinde sadece pisti 140 milyon Euro, ekonomisi ise 300 milyon Euro’dan fazla gelir elde ediyor" diye konuştu.

80 bin bilet satıldı

Bu yıl krize rağmen hem perakende bilet satışlarında hem de yabancı ziyaretçi sayısında artış olduğunu savunan Güçlü, şöyle devam etti: "Bizim hedefimiz krize rağmen geçtiğimiz yılki 100 bin adetlik ziyaretçi sayısını yakalamak. Şimdiden 80 bin adet bilet sattığımızı söyleyebilirim. Tek problemimiz şirketlerin geçtiğimiz yılki gibi ana tribünden bilet almaması. Dolayısıyla 23 bin kişi kapasiteli ana tribünün şu an için ancak yüzde 30’unu doldurabildik. Buna en iyi örnek F1’de yer alan bir marka geçtiğimiz yıl 2 bin 500 bilet almışken bu yıl kriz nedeniyle bu rakamı 500’ün altına indirdi."

Bilet fiyatları düştü en ucuz bilet 90 TL oldu

İSTANBUL Park’ın ana tribününde yer almak yine Platinum için 700, Gold içinse 500 TL düzeyinde belirlendi. Geçen yıl 400 TL olan Silver bilet fiyatı ise 350 TL’ye, 200 TL olan Bronze biletler 150 TL’ye, 100 TL olan açık alan bilet fiyatlarında ise 90 TL’ye indi.
 

KRİZ SPONSORLARI DA VURDU

Formula 1 (F1) yarışının ana sponsorları ve katılan markalar kriz nedeniyle elini cebine atmayınca İstanbul Yarışı'nın da bu yıl sönük geçmesi bekleniyor. Otomotiv sektörünü derinden etkileyen global kriz F1 işletmecileri ve sponsorlarının tanıtım ve satış aktivitelerini de olumsuz etkiledi. Hafta sonu İstanbul'da yapılacak F1 yarışında bilet fiyatlarında yapılan küçük indirimlere rağmen bu yıl firmalar toplu alımlarda kısıtlamaya gidince kurumsal bilet satışlarında geçen yıla oranla neredeyse yarı yarıya azalma yaşandı. Yarışın ana sponsoru durumundaki ING Grubu ve sponsorlardan LG ,Red Bull gibi markalar İstanbul'daki yarışın tanıtımı ve promosyonu için bu yıl yeterince aktif tanıtım yapmadı. Hatta bir F1 klasiği olan cuma akşamı resmi açılış partisi de F1'in patronu Bernie Ecclestone'un sponsor ve diğer ilgililerle anlaşamaması sonucu iptal edildiği belirtiliyor.
İstanbul'daki yarış için bu akşam gerçekleşecek tek parti 3 yıl üst üste Türkiye GP'sini kazanan Ferrari Scuderia Takımı'nın pilotları Felipe Massa ve Kimi Raikkonen'in katılacağı Les Ottomans'da yapılacak.
ING Renault F1 Takımı ve yeni Mercedes CLC'nin tanıtımının yapıldığı McLaren Mercedes partileri ise dün akşam pilotların da katılımıyla İstanbul'da gerçekleşti. Oysa F1'in yapıldığı birçok şehirde sponsorlar ve markalar daha organizasyon başlamadan bir ay önceden önemli tanıtım ve organizasyonlarda bulunuyor.

Kimse elini cebine atmıyor
 Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır bu yıl ekonomik kriz dolayısıyla yarışlara ilginin azaldığını belirterek İstanbul'da yarış dolayısıyla bir turizm canlılığının yaşanmadığın söyledi. F1'de yarışan takım ve görevliler ağırlık Anadolu Yakası otellerin bir kısmının dolu olduğunu kaydeden Bayındır "Bugüne kadar yaklaşık 5 bin yabancı turistin geldiği bilgisini aldık. Geçen yıla oranla seyirci katılımı daha da az gibi olacak görünüyor" dedi. Organizasyonu da eleştiren Bayındır, "Halen biletin fiyatları yüksek. Geçen yıl da bir sürü boş koltuk vardı. Fiyatları makul noktalara çekseler yerli izleyici sayısının 2-3 katına çıkacağına eminim" dedi. İstanbul F1'e olan ilginin her yıl daha azaldığına dikkat çeken Bayındır "Maalasef bu iş iyi yönetilemedi" diye konuştu.

İstanbul bilmecesi
İstanbul Park'ın işletme hakkını 2007 Mayıs'ta alan Formula Organizasyonları Birliği (FOA) Başkanı Bernie Ecclestone 2011'de Türkiye'de yarışların devam edip etmeyeceğine karar verecek. Yarışların Türkiye'de yapılması için F1 organizasyonuna yıllık ödeme yapan pist sahibi İTO diğer taraftan da işletmecisi İstanbul Park'tan yıllık kira alıyor.
F1'e olan ilgi son 2 yılda dünya genelinde de azaldı. Maliyetlerin artması sonucu Amerika, Kanada ve Fransa'daki pist işletmecileri yarıştan çekildiler. Bu ülkelerdeki yarışlar iptal edilirken geçtiğimiz sezon başında da Honda, krizden dolayı F1'den çekildi. Önümüzdeki sezonda uygulanacak tasarruf önlemleri sebebiyle çıkan sorun ise şimdilik aşılmış durumda.


 

Hürriyet-referenas
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2009 Cuma 19:11:12
Güncelleme :5 Haziran 2009 Cuma 20:35:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?