16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Yusufeli'nin idam fermanı

Baraj suları altında kalacak olan Artvin'in Yusufeli ilçesinin merkezi değişiyor.

16 bin 172 kişi, evlerini, arazilerini bırakıp yapılacak yeni ilçe merkezine gitmek zorunda kalacak. İlçe merkezi için seçilen yerse tartışmalı.


Çoruh Nehri üzerinde planlanan Yusufeli Barajı nedeniyle Yusufeli'nin nakli için hazırlanan tasarı geçen dönem TBMM'ye sevk edilmiş ama seçimler nedeniyle 'kadük' kalmıştı. Tasarı dün TBMM İçişleri Komisyonu'nda görüşülerek kabul edildi.

Buna göre Yusufeli Barajı rezervuar alanı ilçe merkezi ve 17 köyde, 52 mahallede yaşayan toplam 16 bin 172 kişiyi etkileyecek.
Tasarıda ilçenin taşınacağı yeni bölge şöyle tarif edildi: "Artvin ili Yusufeli ilçe merkezi, kuzeyde 1305 rakımlı Üşüktaş Tepesi, güneyde Uyuz Deresi ve Kepkar Sırtı, doğuda Barhal Çayı ve Çoruh Nehri, batıda Öküzyatağı Tepesi'nin 852 metre kotunda, kuzey, güney ve doğu yamaçları Üşüktaş Tepesi'nin 850 metre kotunda kuzeydoğu yamaçları, Sakut Deresi Vadisi'nin 850 metre kotunda kuzey ve güney yamaçları 964 rakımlı Kara Tepe'nin 850 metre kotunda kuzey, güney ve doğu yamaçlarıyla çevrili alan."


Tasarıdaki 'Yansıtıcı bölgesi Sakut Deresi mevkisi' tartışma yarattı. Geçen dönem de hükümete belirlenen yeni yer konusunda uyarılarda bulunan eski Artvin milletvekili CHP'li Yüksel Çorbacıoğlu, tasarıyı 'Yusufeli'nin idam fermanı' olarak niteledi. Çorbacıoğlu, Radikal'e yaptığı açıklamada, "Belirlenen yeni yer büyük ve engebeli bir arazi. Bu arazi düzeltilip şehir kurulacak. Ancak buraya şehrin kurulması hem jeolojik hem de sosyolojik açıdan mümkün görünmüyor" dedi.


Barajla bölgedeki ekilebilen tüm toprakların yüzde 97'sinin sular altında kaldığını vurgulayan Çorbacıoğlu, "Barajdan etkilenmediği ifade edilen köylü de aslında etkilenecek. Çünkü dağ köylerinde oturanlar da geçimini su altında kalacak tarım arazilerini ekerek sağlıyordu. Dolayısıyla yeni yerleşim yerine taşısanız bile Yusufeli'nde kimse kalmaz, herkes oradan gider" diye konuştu.

Radikal
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2007 Perşembe 07:40:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
memoğlu IP: 88.250.164.xxx Tarih : 1.11.2007 13:00:00

Bu adı geçen baraj aslında yine çoruh vadisi üzerinde ispir ile bayburt sınırına yakın yerde olacaktı,yıllardır bekleniyordu yeri belli etüt çalışmaları yapılmış idi.Akp hükümetinin çalışkan bölgesel millet vekilleri o barajı bi çırpıda artvin bölgesine taşıdılar.şimdiyse hem yerleşim konusunda hemde alt yapı konusunda sıkıntı yaşamaktalar. müstehaktır,Ama bizim bölge millet vekilleri ne iş yaparlar hala anlamış değilim.Saygılarımla