20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Zam maratonu başladı

Hükümetle sendikalar arasındaki toplu görüşme maratonu bugün başlıyor. Ancak memurun gözü Bakanlar Kurulu'nda. Toplu görüşmelerdeki zam oranından çok, maaşlara yapılacak ek ödemelerle ilgili haberi bekliyorlar.

MEMUR SENDİKALARI, HÜKÜMETTEN NE TALEP EDİYOR?

Bunda toplu görüşmelerden çıkacak zam oranının sınırlı kalacağı beklentisi etkili oluyor. Maaşlardaki esas düzelmenin, Bakanlar Kurulu tarafından yapılacak ek ödeme ile sağlanacağına inanılıyor. Bakanlar Kurulu'nun vereceği karara göre ek ödeme almayan memurlara 25 ile 200 YTL arasında iyileştirme yapılabilecek.

Hükümetin kamudaki ücret dengesizliğine son vermek için çıkardığı 5793 sayılı kanun, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün imzasının ardından yürürlüğe girdi. Böylece aynı unvana sahip, aynı işi yapan kamu personeli arasındaki ücret farklılığı giderilerek, eşit işe eşit ücret uygulamasına geçilecek. Bu çerçevede maaşı düşük personele her ay ek ödeme yapılabilecek. Ancak yasa, bu ek ödemenin ne kadar olacağını belirleme yetkisini Bakanlar Kurulu'na bırakıyor. Dolayısıyla ek ödeme almayan yaklaşık 1,5 milyon memur öncelikli olarak ek ödemelerin ne kadar olacağını merak ediyor. Hükümet ilk olarak 2006'da eşit işe eşit ücret için düğmeye basmıştı. Ek ödeme almayan 1,5 milyon memur için 450 YTL'lik denge tazminatının üç yıl içinde ödenmesi kararlaştırılmış, son zamla birlikte bunun 136 YTL'si ödenmişti. Ancak gelinen noktada hükümet yeni bir ek ödeme planı getirdi. Buna göre memurlara en yüksek devlet memuru aylığının ek gösterge dahil yüzde 200'ünü geçmemek üzere her ay ek ödeme yapılabilecek. Ek ödemelerde personel arasındaki ücret dengesini sağlamak için yapılan her türlü ödemeler dahil edilecek. Bakanlar Kurulu, ek ödemelere ilişkin düzenlemeyi önümüzdeki dönemde gerçekleştirecek. Yapılacak düzenleme ile meslek grupları için ek ödeme oranları belirlenecek. Kime ne oranda ek ödeme yapılacağı ortaya çıkacak.

Çalışanlarla hükümet arasındaki toplu görüşmeler ise bugün saat 14.00'te başlayacak. Başbakanlık Merkez Bina'da masada hükümeti Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu temsil edecek. Memur kanadına ise en çok yetkili sendikaya sahip olduğu için Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız başkanlık edecek. Görüşmelerin 15 gün içinde sonuçlanması gerekiyor. Aksi takdirde devreye Uzlaştırma Kurulu girecek. Ancak kurulun vereceği kararın bağlayıcılığı bulunmuyor. Son sözü Bakanlar Kurulu söyleyecek. Kamu-Sen, görüşmeler öncesinde taleplerine ilişkin rakam telaffuz etmiyor. Sendika, hükümetin teklifine göre tavır belirleyecek. Memur-Sen ise en düşük memur maaşının bin 301 YTL'ye yükseltilmesini istiyor.

MEMUR SENDİKALARI, HÜKÜMETTEN NE TALEP EDİYOR?

* Avrupa Birliği standardında maaş, dizüstü bilgisayar ve internet
* Fiilî hizmet zammı, brüt maaş tutarında eğitim-öğretime hazırlık ödeneği
* MEB, üniversite ve Yurt-Kur'da çalışan memur ve hizmetliye yılda iki ikramiye
* Öğretmenler Günü'nde bütün eğitim çalışanlarına bir maaş ikramiye
* Olimpiyatlara öğrenci hazırlayan öğretmenlere ek ücret
* Otobüs, tren, metro ve benzeri hizmetlerden indirimli yararlanma hakkı
* Askerlik görevinin zorunlu hizmetten sayılması
* Çalışma odalarındaki kameralı takip uygulamasına son verilmesi
* Parmak izi veya retina taraması ile yapılan kurum giriş ve çıkışlarının iptal edilmesi
* Nikah kıyma yetkisinin müftülere de tanınması, hastanelerde din hizmetinin sunulması
* Din görevlilerine yönelik 'hükümet icraatlarını eleştirme yasağı'nın kaldırılması
* Cami aydınlatma giderlerine diğer resmi kurumlar gibi faiz uygulanmaması
* Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yeniden 'din subayı' alınması
* Diyanet'e radyo ve televizyon kurma izni, Diyanet Akademisi açılması
* Sağlığa olumsuz etki eden işlerde görev yapanlara ayran, yoğurt yardımı yapılması
* YÖK Kanunu'nun ihtiyaçlar göz önüne alınarak yeniden ele alınması
* Memurun basın-yayın kuruluşlarına görüş ve düşüncelerini açıklayabilmesi

Enflasyon kademeli düşüş eğiliminde

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kısa vadeli faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verdi. Dolayısıyla gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 16,75'te, borç verme faiz oranı da yüzde 20,25'te sabit tutuldu. Söz konusu faiz, banka bünyesindeki para piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı'nda uygulanıyor.

Para Politikası Kurulu dün toplandı. Faizleri değiştirmeyen kurul, enflasyonun kademeli bir düşüş eğilimine gireceğini öngördü. Petrol fiyatlarının temmuz enflasyon raporundaki varsayımların belirgin olarak altında seyretmesi ve diğer emtia fiyatlarının da düşüş eğiliminde olmasının da yakın dönemde enflasyonu olumlu etkileyeceğini kaydetti. Son açıklanan verilerin iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın sürdüğüne işaret ettiğini, uluslararası kredi koşullarındaki ve küresel ekonomideki sorunların da toplam talebi sınırlamaya devam edeceğini belirtti. Buna karşılık yurtiçi belirsizliklerin azalmasının iç talebi destekleyeceğini tahmin etti. Toplantıya ilişkin açıklamada şöyle denildi: "Kurul, mayıs ayından itibaren gerçekleştirilen parasal sıkılaştırma sonrasında kısa vadeli faizlerin mevcut seviyesinin, enflasyondaki düşüşü desteklediği değerlendirmesinde bulunmuştur. Bununla birlikte, fiyatlama davranışlarına ilişkin risklerin ve küresel belirsizliklerin devam etmesi, para politikasının temkinli olmasını gerektirmekte ve verilere duyarlılığını artırmaktadır. Bundan sonraki faiz kararları küresel piyasalardaki gelişmelere, dış talebe, maliye politikası uygulamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer unsurlara bağlı olacaktır."

Zaman
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2008 Cuma 12:39:05
Güncelleme :15 Ağustos 2008 Cuma 12:41:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?