28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Zehir akar, devlet bakar!

Türkiye, Tuzla Orhanlı'da ortaya çıkan ve arkası kesilmeyen zehir varilleri buz dağının görünen kısmı olduğu ortaya çıktı. Örneğin Türkiye'nin en sanayileşmiş bölgelerinden biri olan Kocaeli'deki 7 bin 400 işletmeden sadece yüzde 5'inin atık suları denetleniyor. Tehlikeli atık denetimi yapılanların oranı ise binde 6 civarında.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'nca hazırlanan ve Dilovası'ndaki sanayi atıklarının çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin araştırılması amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'na sunulan raporda, 2002 yılı Kocaeli Sanayi Odası kayıtları ve İl Çevre Müdürlüğü verilerine göre yürütülen çalışmaya yer verildi.

Buna göre, sanayi kuruluşlarının yüzde 56.9'u Gebze, yüzde 19.3'ü İzmit bölgesinde, yüzde 10.9'u Köseköy'de, yüzde 7.7'si Körfez, yüzde 4.8'i ise Gölcük bölgesi sınırları içinde bulunuyor. Kocaeli İl Çevre Müdürlüğü'nün 2001 verilerine göre, sıvı atıkları denetlenen sanayi kuruluşlarının başında metal sektörü geliyor; bunu, kimya, gıda, petrol ve petrol ürünleri sektörü izliyor. Su kirliliği yönünde denetlenen sanayi kuruluşlarının yüzde 54.5'i metal, petrol ve petrol ürünleri ile kimya sektöründe yer alıyor.

Kocaeli'ndeki yaklaşık 400 birinci sınıf ve yaklaşık 7 bin ikinci ve üçüncü sınıf gayri sıhhi müesseseden, sadece 1198'i Kocaeli Sanayi Odası'na kayıtlı. İl Çevre Müdürlüğü'nce, toplam sayısı 7 bin 400 olarak verilen tüm işletmelerin yaklaşık yüzde 5'inin atık suları denetleniyor. Hava kalitesi yönünden denetlenen işletmelerin oranı yaklaşık yüzde 6. Tehlikeli atık denetimi yapılan işletmeler ise tüm işletmelerin binde 6'sını oluşturuyor.

Denetlenen işletmelerin çoğu, yüksek kirletici vasıflara sahip olması ve kentteki sanayi tehlikelerinin başat kaynağı olarak kabul edilmesi nedeniyle İl Çevre Müdürlüğü'nce izleniyor.

.
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2006 Cuma 12:19:15
Güncelleme :22 Nisan 2006 Cumartesi 14:12:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?