31
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Zenginlere seçmece bebek

Vatan Gazetesi'nin haberine göre, dünyada sadece birkaç ülkede serbest olan “bebek cinsiyetini önceden belirleme” yöntemini yasak olmasına rağmen uygulayan bir Türk tüp bebek kliniği İngiltere’de yakayı ele verdi. İngiliz devlet televizyonu BBC’nin Colette McBeth adlı muhabiri, gelen ihbar üzerine müşteri gibi davranarak Londra’daki bir dişçi kliniğine gitti. Jinemed Centre adlı Türk kliniğinin dişçi ofisini kiraladığı ve burada potansiyel müşterilerden “ısmarlama bebek” siparişi aldığı belirlendi. BBC muhabiri, “33 yaşındayım ve normal yollardan iki erkek çocuğumuz var...” deyip daha sözünü bitirmeden karşısında kendini Jinemed temsilcisi olarak tanıtan kişi, “Yani kız çocuk istiyorsunuz” diye cevap verdi.

TÜRKİYE'YE İLETTİ


Colete McBeth, ana rahmine üç embriyo yerleştirilmesinin hayli riskli bir uygulama olduğunu belirterek, haberinde Londra’daki King’s College uzmanlarından Profesör Peter Braude’nin, “Genç bir kadına üç embriyo gerçekten kötü bir uygulama ve birden çok (ikiz, üçüz) hamilelik riski içeriyor” sözlerine yer verdi. BBC muhabiri, İngiltere’de embriyo yerleştirme sayısının maksimum iki olduğunu ve doktorların, içerdiği büyük riskler sebebiyle, bire indirilmesi için çaba gösterdiklerini kaydetti. Preimplantasyon Döneminde Genetik Tanı (PGD) ile embriyonun tipini kullanarak doğacak bebeğin cinsiyetine karar verilmesinin neredeyse garanti olduğunu ancak, birçok ülkenin bu yöntemi sadece ciddi hastalıkların tedavi edilmesinde kullandığını belirtti.

McBeth, olayın ardından Jinemed yetkililerini telefonla arayıp ısmarlama bebek uygulamasını yapıp yapmadıklarını sordu. Aldığı yanıt olumsuz olunca da elinde bunu doğrulayan bir video kaydı olduğunu söyledi. Ardından bu kaydı Türk yetkililerle paylaştı. Sağlık Bakanlığı olaydan sonra klinikle ilgili soruşturma başlattı. Ayrıca İngiliz hastaları söz konusu kliniğe karşı uyardı.

JİNEMED YALANLADI


İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin, bir İngiliz çifte bebeklerinin cinsiyetini önceden belirleme garantisi verdiğini öne sürdüğü Jinemed Tüp Bebek Merkezi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Teksen Çamlıbel, ''Böyle bir şeyi yapmak için deli olmak lazım'' dedi.

Prof. Dr. Çamlıbel, iddiaya ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı'nın tüp bebek yönetmeliği doğrultusunda hastalara hizmet verdiklerini söyledi. Preimplantasyon Genetik Tanı (PGD) ile cinsiyet belirleme yönteminin Jinemed Tüp Bebek Merkezi'nde kesinlikle yapılmadığını vurgulayan Prof. Dr. Çamlıbel, ancak hastaların talepleri doğrultusunda Kuzey Kıbrıs, Yunanistan, ABD, Rusya ve Hindistan gibi ülkelerdeki tüp bebek merkezlerine yönlendirme yaptıklarını anlattı.

Prof. Dr. Çamlıbel, Jinemed Tüp Bebek Merkezi'nin Türkiye'de 19 yıldır hizmet verdiğini, ayrıca yurt dışında İngiltere, Kıbrıs, Almanya, Arnavutluk, Makedonya ve ABD gibi ülkelerde de işbirliği içerisinde çalıştıklarını kaydetti. Türkiye'de gelişen medikal turizmi sonucunda yurt dışından bütün sağlık kuruluşlarına çok sayıda hasta geldiğini dile getiren Prof. Dr. Çamlıbel, ''Tüp bebek için de geliniyor. Türkiye'de daha ucuz ve çok daha başarılı yapıldığı için'' dedi. İngiltere ve dünyanın değişik ülkelerinden hastaları tedavi ettiklerini belirten Prof. Dr. Çamlıbel, ''Tüp bebeğin Türkiye'de yapılabilecek kadarını Türkiye'de yapıyoruz. Türkiye'de yapılamayacak işlemler var. Örneğin donör veya cinsiyet seçimi gibi. Onları da yurt dışında bunları yapan merkezlere yönlendiriyoruz'' diye konuştu.

BBC'nin haberinde, cinsiyet belirleme yönteminin ''Türkiye'de yapılıyormuş'' gibi yansıtıldığını söyleyen Prof. Dr. Çamlıbel, bunun altında başka sebepler aradığını bildirdi. İngiltere'deki sağlık sisteminin, İngiliz hastaların yurt dışında tedavi görmesinden hoşnutsuz olduğunu belirten Prof. Dr. Çamlıbel, ''Çünkü ulusal sağlık sistemi orada çok zor durumda. Bir bacak ameliyatı için 6 ay sonrasına gün veriyorlar. Bir rahim ameliyatı için bir yıl sonraya gün veriyorlar. Tüp bebek için hasta sırada bekliyor. Bu sefer 'yaşın 40 oldu deyip' yapmıyorlar. Ciddi bir dram yaşanıyor'' şeklinde konuştu.

Haberdeki suçlamaların kendilerini çok üzdüğünü vurgulayan Prof. Dr. Çamlıbel, şunları söyledi: ''Böyle bir şeyi yapmak için deli olmak lazım. Biz böyle bir şey yapmıyoruz. Ancak arzu eden hastalara yapılabilecek yeri söylüyoruz. İşlemler orada yapılıyor. Bu da Türkiye sınırları içinde değil. Acaba, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türkiye mi sanıldı orada bilmiyorum. Ayrıca bu haber üzerine Jinemed'de tedavi olan bazı hastalarımız da bizleri arayarak ve elektronik postalar göndererek BBC'nin iyi niyetli olmayan haberine tepkilerini dile getirmektedirler.''

Vatan
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2008 Perşembe 14:51:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?