19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Ziyal ve Şugaryan Ermeni soykırımını tartıştı

Türkiye`nin Roma Büyükelçisi Uğur Ziyal ile Ermenistan`ın Roma Büyükelçisi Ruben Şugaryan, İtalyan devlet televizyonu RAI`de, sözde Ermeni soykırımını tartıştılar.

Televizyonda bu sabah canlı yayınlanan ``TG-1 Storia`` adlı programda, Ermeni soykırımı iddiaları ele alındı.

Büyükelçi Ziyal, 1915`te yaşanan trajik hadiselerin doğası konusunda, Türkiye ile Ermenistan arasında görüş ayrılığı bulunduğuna değinerek, ``Türkiye`nin bu konudaki tavrı, inkarcılık değil, arşivlerin ortak komisyonlarca incelenmesi esasına dayalıdır`` dedi.

Ziyal, taraflar arasında rakamlar konusunda dahi bir mutabakat bulunmadığına işaret ettikten sonra ``Rakamlar gibi temel konularda bile mutabakat yoksa, arşivlere başvurmak kaçınılmaz olmaktadır.

Hükümetimizin ve parlamentomuzun önerisi budur. Ermeni tarafından bu öneriye olumlu yanıt bekliyoruz`` diye konuştu.

Ermenilerin bu öneriye olumlu yanıt vermektense, kimi Ermeni lobilerinin yurtdışındaki farklı bir meşgale içerisinde olduklarına dikkati çeken Ziyal, ``Tartışma, arşivler aracılığıyla ortaya çıkarılacak gerçek sayesinde nihayete erebilir`` dedi.

Ermenistan`ın Roma Büyükelçisi Şugaryan ise Ziyal`ın söz konusu önerisine karşı çıkarak, ``Sorunun tarihçilerden oluşan bir komisyon tarafından ele alınması, kabul edilemez. Bu sorun siyasiler ve hükümetler arası komisyonlar tarafından ele alınmalıdır. Sorunu tarihçilere havale ederek sorumluluktan kaçamayız`` diye konuştu.

Şugaryan, Ermenistan`ın ilk günden bu yana Türkiye ile diplomatik ilişki kurmaktan ve kara sınır kapısını açmaktan yana olduğunu söyledi.

Büyükelçi Ziyal, ikili ilişkiler hakkında Şugaryan`ın değerlendirmesine ``Ermenistan ile iyi ilişkiler içinde olmak bizim de arzumuzdur. Ancak bunun için öncelikle, Türkiye-Ermenistan arasındaki sınırın 1923 anlaşmasıyla belirlendiği, bunun kalıcı ve ihlal edilmez olduğu, Türkiye üzerinde hak iddia edilmeyeceği kabul edilmelidir`` sözleri ile karşılık verdi.
.
Yayın Tarihi : 20 Mart 2006 Pazartesi 14:38:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?