3
Haziran
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

ÖZEL TİYATROLAR, KLASİKLERİ HAZIRLIYOR

Yeni sezon için provalara başlayan özel tiyatroların programında klasiklerin hatırı sayılır bir yeri var. İbsen, Shakespeare ve Goethe'nin iyi bilinen oyunları farklı tiyatrolarda sahnelenecek

Sonbahar yaklaşıyor... Yani tiyatro sezonu da başlamak üzere. İstanbul’daki özel tiyatrolar da yeni sezon için kolları sıvamış durumda. Tabii bazılarının programı da oyunu da prömiyer tarihi de belli, bazılarıysa oyuna karar vermiş fakat oyuncu arayışlarına ve diğer altyapı çalışmalarına devam ediyor. Özel tiyatroları aradık ve yeni sezon için neler hazırladıklarını öğrendik.

Semaver Kumpanya:
Yeni sezon oyunlarını ilk açıklayan Semaver Kumpanya oldu. Kocamustafapaşa’da çalışmalarını sürdüren ve geçtiğimiz sezon boyunca sahnelediği ‘Cesaret Ana ve Çocukları’yla ‘Resmi Geçit’i yeni sezonda da sahneye çıkarmayı düşünen Semaver üç yeni oyunla sezona hazırlanıyor: Eugene Labiche’in yazıp, Daniel Soulier’in yönettiği ‘Lourcine Sokağı Cinayetleri’. Işıl Kasapoğlu’nun rejisini yaptığı W. Shakespeare’in ilk trajedi eseri ve en kanlı oyunu sayılan ‘Titus Andronicus’ ve Henrik İbsen’in ‘Peer Gynt’ adlı oyunu.

Dot:
Kurulduğu günden beri, özellikle de genç kesimin büyük beğenisini toplayan ve her oyununda ilgi odağı olmayı başaran Dot ise bu sezon üç farklı mekanda üç oyunla yeni sezonu karşılamaya hazırlanıyor. Mısır Apartmanı’ndaki kendi mekanının yanı sıra geçen sezon başlayan ve Bilsar sponsorluğunde Tünel’deki Bilsar Binası’nda gerçekleştirilen ‘Dotbilsarda’ projesi yeni sezonda yeni bir oyunla devam ederken, Mars Entertainment Group sponsorluğunda Maçka-Gmall’da hazırlanan yeni tiyatro salonu ile ‘Dotmarsta’ projesi de bu sezon başlayacak. Dot’un proje hazırlıkları ve oyun provaları devam ediyor.

Kenter Tiyatrosu:
‘39 Basamak’ ve ‘Cimri’ oyunlarını sahnelemeye devam edecek olan Kenter Tiyatrosu ise yeni sezonda ‘Kraliçe Lear’ı sahneleyecek. Yıldız Kenter’in hem yönetip hem de oynayacağı oyunda ikinci oyuncu arayışları devam ediyor.

Talimhane:
Mehmet Ergen geçen sezona Sabancı Müzesi’nde sergilenen Dali Sergisi için özel olarak hazırladığı ‘Salvador Dali Göndermeleri İçimi Isıtıyor’ adlı oyunla başladı. Ergen Yeni Kuşak Tiyatro yapımı olarak sahnelediği oyunun ardından sezon sonuna doğru da İstanbul Halk Tiyatrosu oyuncularıyla sahnelediği ‘Gagarin Sokağı’ ve Talimhane yapımı ‘Yastık Adam’ı sahneledi. Bu oyunlar önümüzdeki sezon da izlenebilecek.

Tiyatro Pera:
Geçen sezon ‘Rahat Yaşamaya Övgü (Brecht Kabare)’ adlı müzikli oyunuyla toplam 15 ödüle aday göseterilen ve sekiz ödül alan Tiyatro Pera’nın yeni sezon oyunu ise ‘Quintet-Bir Dönüşün Beşlemesi’. ‘Rahat Yaşamaya Övgü (Brecht Kabare)’ ile 2009 Afife’de ‘En iyi yönetmen’ ödülü alan Nesrin Kazankaya’nın hem yazıp hem yönetip hem de oynadığı oyun Kasım’da prömiyer yapacak. Oyunda Kazankaya ile birlikte Defne Halman, Can Başak ve Erdinç Anaz rol alıyor. Ekim’de sahnelendiği ilk günden beri büyük ilgi gören ‘Dobrijna’da Düğün’le perdelerini açacak Pera sahnesinde ayrıca, ‘Rahat Yaşamaya Övgü (Brecht Kabare)’, ‘Venedik Taciri’, ‘Profesör ve Hulahop’ ve ‘Şerefe Hatıralar’ da sezon boyunca izlenebilecek.

Oyun Atölyesi:
Oyun Atölyesi ise, yeni sezona bir yeni bir de geçen yıldan kalan ‘Testosteron’la hazırlanıyor. Oyun Atölyesi’nin yeni oyunu ise ‘7 (Bir Shakespeare Müzikali)’. Kemal Aydoğan’ın yönettiği oyunda Haluk Bilginer, Evrim Alasya, Selen Öztürk, Zeynep Alkaya ve Tuğçe Karaoğlan rol alıyor. Yine Kemal Aydoğan’ın yönettiği ve geçen sezon oldukça ilgi gören ‘Testosteron’ da yeni sezonda izleyiciyle buluşmaya devam edecek.

Tiyatro Kedi:
‘Kibarlık Budalası’, ‘Çalıkuşu’ ve ‘Figaro’nun Düğünü’ gibi dönem oyunları sahnelemeye devam eden Tiyatro Kedi de, yeni sezonda Nişantaşı’ndaki Rüştü Uzel Lisesi’nde her cuma ve cumartesi günleri ‘Pazar Günkü Cinayet’ adlı oyunu sahneleyecek. Wolfgang Ebert’ın yazdığı ve Haldun Dormen’in başrolünü üstlendiği oyun 16 Ekim’de prömiyer yapacak.

Duru Tiyatro:
Kadıköy’de Emre Kınay’ın kurduğu Duru Tiyatro’nun yeni sezonda sahnelemeyi düşündüğü oyunlarsa ‘Erkek Parkı’ ve ‘Hamlet’. Tabii Emre Kınay’ın hem yönetip hem oynadığı, Pelin Körmükçü, Sait Genay, Bahar Yanılmaz ve Cem Yanılmaz’ın rol aldığı eski sezon oyunlarından ‘Aşk Her Yerde’ yeni sezonda da Duru Tiyatro sahnesinde olacak.

Tiyatro Z: Şimdiden festivale hazır
Galatadaki mekanında tiyatro severleri ağırlayan Tiyatro Z de yeni sezonda biri Uluslararası Tiyatro Festivali’nde olmak üzere, üç farklı oyunla yeni sezon hazırlıklarına devam ediyor. 16. İstanbul Tiyatro Festivali’nde Litvanyalı yönetmen Eimuntas Nekrosius rejisiyle izlenen, Johann Walfgang von Goethe’nin, dünya klasikleri arasında önemli yer tutan şiirsel oyunu ‘Faust’, bu sene festivalde Tiyatro Z yorumuyla izlenecek. Tiyatro Z, sezon içinde ise Cem Kenar’ın yazıp-yönettiği, evliliği konu alan iki kişilik oyun ‘Hesap Lütfen’i sahneleyecek. Bu arada sahnelemeyi planladığı bir diğer oyunsa Henrik İbsen’in ‘Nora-Bir Bebek Evi’ adlı oyun. Fakat Bengi Heval Öz’ün verdiği bilgiye göre “Nora”nın sahnelenmesi Kültür Bakanlığının Tiyatro Z’ye vereceği ya da vermeyeceği ödeneğe bağlı.

Gönül Koca - Radikal
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2009 Cumartesi 19:15:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?