3
Haziran
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

ŞEN OLA DOĞU ŞEN OLA

Ağrı’dan Van’a, Malatya’dan Kars’a, Diyarbakır’a, Urfa’ya kadar 10 doğu ilinde 7 Haziran–9 Ağustos 2009 tarihleri arasında düzenlenecek “Şen Ola Doğu” projesiyle hem mutfak kültürünün zenginlikleri bir araya gelecek hem de doğu ile batının arasında bir köprü vazifesi sağlanacak. Projeye, ünlü sanatçılar ve yöre ekipleri de katılarak, etkinliğin şenlik havasında yaşanmasına yardımcı olacak.

Zengin Anadolu mutfağının 10 binlerce yıl öncesine dayandığını ve binlerce farklı lezzeti barındırdığını biliyor muydunuz? Adı sadece yöresinde bilinen onlarca yemeğin unutulmaya yüz tuttuğu hiç aklınıza geldi mi? Batı mutfağı ise günümüz hızlı yaşamının vazgeçilmezleri arasında yerini aldı. “Şen Ola Doğu” projesi unutulan doğu mutfağını batı mutfağı ile bir araya getirmek için yola çıkıyor. 10 ili dolaşacak yemek ustaları hem yörede mutfak kültürünün unutulan lezzetlerini inceleyecek hem de batı mutfağının akıllarda kalan örnekleriyle bir bütün oluşturacak. Ortaya ise Doğu-Batı sentezinin eşsiz lezzeti yepyeni bir yemek çıkacak.

Bugüne kadar yapılan en kapsamlı doğu yemek kültürü incelemesi özelliğini de taşıyan “Şen Ola Doğu” projesi, unutulan doğu ile batı arasında bir köprü vazifesi kuracak. Doğu illerinin tanıtım eksikliğine de yeni bir açılım getirecek proje, 7 Haziran 2009 günü Ağrı ile başlıyor. Sırasıyla Ağrı, Van, Kars, Muş, Malatya, Adıyaman, Urfa, Mardin, Hakkâri ve Diyarbakır’ı ziyâret edecek “Şen Ola Doğu” projesi ekibi yeni yemekleri keşfedecek.


Doğu kültürünün zenginliğini sadece yemek kültürü ile sınırlamayan proje; illerin tanıtımını, tarihten günümüze kültürel mirasları, örf ve adetleri de izleyici ile buluşturmayı planlıyor. Doğu ile Batı’nın harmanlanacağı proje kapsamında oluşturulan yeni mönü de dünya mutfaklarına tanıtılması amaçlanıyor. Projenin bitimiyle birlikte doğu illerinin unutulan yemekleri dünya mutfaklarının yer aldığı mönüler içerinde yer alacak.

Serkan Kara - Zaman
Yayın Tarihi : 6 Haziran 2009 Cumartesi 19:27:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?