22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

AYASOFYA, ÜÇ DÖNEMİNİ SEYRE DALMIŞ

Ayasofya, pek çok sanatçının eserlerini sergilemeyi hayal ettiği eşsiz mekanlardan biri. Ressam Metin Asağ, 'Üç Dönem Ayasofya' adlı yağlıboya resim sergisiyle bu düşü gerçekleştirenlerden.

Mimar Sinan'a, Süleymaniye ve Selimiye'yi ilham eden Ayasofya, sanatçıya da ilham kaynağı olmuş ve Metin Asağ, tablolarında bu tarihî mekanın üç dönemini; Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet'i yansıtmış. Asağ, "Doğu'dan Batı'ya Osmanlı" sergisiyle geçtiğimiz mart ayında görücüye çıkardığı eserlerini, bu kez Eminönü Belediyesi'nin desteğiyle Ayasofya ana mekanda sergiliyor. 48 eserin yer aldığı sergiyle tarihi yeniden canlandırmak istediğini söyleyen sanatçı, bu özel mekanda, onun ilham ettiği eserlerini sergilemenin ayrıcalığını yaşıyor. Ayasofya'nın tarihî mekanı da farklı dönemlerinden kesitlerin yansıdığı tabloları seyre dalıyor adeta.

Metin Asağ, orijinal sanat eserlerini, kendi geliştirdiği tarzda yeniden yorumlayan bir sanatçı. Eskitme olarak adlandırdığı üslubunda Doğu'dan ve Batı'dan farklı temalar var. Asağ'ın resimlerinde daha çok geleneksel sanatlar ön planda. Rumiler, elifler, minyatürler ve mozaikler sanatçının tablolarında dikkat çeken unsurlar. Bunun yanında İstanbul, sultan portreleri, kaftanlar, fermanlar, Bizans mimarisi, Anadolu kralları ve cami içi tezyinatlardaki motifler de sanatçının eserlerine yansıttığı temalar. Osmanlı Devleti'nin oluşturduğu sentezden ve hoşgörüden beslendiğini söyleyen sanatçı, "Tarihimiz ölü bir geçmiş değil, yaşayan bir gerçek; sahiplenildiği zaman kendini ele veren zengin bir miras. Sanattan musikiye, edebiyattan tarihe son derece zengin bir kültürle iç içe yaşıyoruz. Bu çeşitliliği tablolara yansıtmak, büyük bir zevk benim için." diyor.

Ayasofya'da özellikle yabancı ziyaretçilerin ilgisini çeken eserler, yakın zamanda yurtdışında yolculuğa çıkacak. Uzun sürecek bu yolculuğun ilginç bir öyküsü var aslında. Yunanistan'ın İskeçe Belediye Başkanı Mihail Stilianıdis, geçtiğimiz günlerde Ayasofya'yı ziyareti sırasında Asağ'ın sergisini gezmiş ve sanatçının tablolarını çok beğenmiş. Ülkesine döndüğünde kültür bakanına sanatçının sergisinden söz etmiş ve Yunanistan'da sergilenmesi için teklifte bulunmuş. Bakan kabul edince, Asağ'ın eserlerine Yunanistan yolu görünmüş. Sanatçı, şimdilerde tablolarını Yunanistan'ın çeşitli kentlerinde sergilemek için hazırlık yapıyor. Sevindirici haberler sadece komşu ülkeyle sınırlı değil. Bir teklif de Fransa'daki ünlü Louvre Müzesi'nden gelmiş. Ayasofya Müzesi Müdürlüğü'nün girişimleriyle, sanatçının tabloları Fransa'ya konuk olacak. Daha sonra eserlerini başka ülkelerde de sergilemeyi planladığını söyleyen Asağ, gösterilen ilgiden hayli memnun. 17 Kasım'a kadar Ayasofya'da görülebilecek sergi, Dolmabahçe Sarayı, Türk İslam Eserleri Müzesi, Beylerbeyi Sarayı ve Yerebatan Sarnıcı'na da konuk olacak. (0212 522 17 50)

Musa İğrek- Zaman
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2007 Çarşamba 15:10:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?