25
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

DÜNYADA GÖRMENİZ GEREKEN 501 YER

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, meraklıları için dünyada görülmesi gereken yerleri anlatan bir kitap yayımladı.

'Görmeniz Gereken 501 Yer' adlı çalışma, Çin Seddi, Taç Mahal gibi ünlü yerler dışında, insanlık tarihi boyunca inşa edilmiş anıt eserlerden tabiat harikalarına kadar geniş bir seçki sunuyor.

Elli altmış yıl öncesine kadar yurtdışına seyahat etmek çoğu insan için hayaldi. Tatil amaçlı seyahatler zenginliğin göstergesiydi. Kaldı ki orta halli zenginler bile Avustralya, Afrika veya Güney Amerika'ya gitmeyi düşünemezdi. Hava ulaşımının gelişmesi, uçak firmalarının erken rezervasyon indirimleri bu hayallerin ulaşılmaz olmadığını gösterdi. Yeterli kararlılığa, enerjiye ve paraya sahip olanların, yurtdışında rehber olacak bir kaynağa her zaman ihtiyaç vardır.

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, seyahat tutkunları için Görmeniz Gereken 501 Yer adlı bir kitap yayımladı. Emma Beare'nin hazırladığı kitabı, Filiz Emre Çiçekerir Türkçe'ye çevirdi. Dünyanın bilinmeyen ve gezilmesi gereken 501 yerin anlatıldığı kitapta, insanlık tarihi boyunca inşa edilmiş tarihî eserlerden, muhteşem tabiat harikası yerlere kadar geniş bir seçki yer alıyor. Çoğunluğu, insanoğlunun gayretinin ve azminin birer kanıtı olan insan eseri kasabalar, şehirler, kaleler, müzeler, bahçeler ve pazar yerleri... Bazıları Özgürlük Anıtı, Venedik, Çin Seddi, Taç Mahal veya Akrobal gibi ünlü, birçoğuysa pek az bilenen yerler.

Kitapta "Venedik veya Mısır'daki Krallar Vadisi'nin, bazı dönemlerde ziyaretçi akınına uğradığından bu seyahatler yılın gözde zamanında olmamalı." gibi gezginin işine yarayabilecek püf noktalarına da yer veriliyor. Ayrıca, Sidney Limanı'ndan bahsedilirken Sidney'den, şehrin simgelerinden, Liman'ın tarihçesinden, hangi zamanda ziyaret edilmesi gerektiğinden bahsediliyor.

Kitaba göz atarken sevdiğiniz yerlerden bazılarını bulamayabilirsiniz. Bu kitapta yer alamayan yerlerin serinin diğer kitabı, Görmeniz Gereken 501 Şehir'de bulabileceğinizi unutmayın.

Türkiye'den 15 yer gezilmeli
Dünyada gezilmesi gereken yerlerden bahsedilirken hangi gezgin Türkiye'yi göz ardı edebilir ki! Gezginler Türkiye'de nereleri gezmeli? Dünyanın en geniş kapalı çarşısı İstanbul Kapalıçarşı, Hemoros'un kuşattığı Troya şehri, beyaz cennet Pamukkale, Sultanahmet, Ayasofya, Ağrı Dağı, Kapadokya, Efes bunlardan birkaçı sadece. Kitapta Ağrı Dağı'na çıkmak için Doğubeyazıt'ta cip kiralayın, Troya festivalini ziyaret edin tarzındaki öneriler dışında; Sultanahmet Camii'ne girerken mütevazı giyinin, Kapadokya'yı kışın ziyaret etmeyin tarzında uyarılar da bulunuluyor.

Gözden kaçan güzellikler
Okurlar, kitabı incelerken Türkiye'de gezilmesi gereken yerleri daha ayrıntılı inceleyecektir şüphesiz. Kitabı hazırlayanlar ya Türkiye'yi çok iyi gezmedi ya da kitapta yer olmadığı için fazla yer ayırmadı diye düşünüyor insan. Kitabın editörüne; Kleopatra Kapısı, Eshab-ı Kehf Mağarası, Mevlana Türbesi, İshakpaşa Sarayı, Aspendos, Peri Bacaları, Van Gölü, Ölüdeniz, Çanakkale şehitliği, Karadeniz'in yaylaları ve Türkiye'nin doğa harikası tatil yörelerine neden yer vermediklerini sormak isteyeceksiniz.

Avrupa, Amerika, Asya bekle bizi!
Kitapta Afrika'nın en önemli yaban hayatı koruma alanlarından Luangwa, Victoria ve Murchison Şelaleleri, Kanada'daki Whistler Dağı, Okanagan Vadisi, Kuzey Amerika'daki Washington DC, Smoky Dağları, Hindistan'daki Jain Tapınakları, Pichola Gölü, Himachal Pradeş Bölgesi görülmesi gereken 501 yerin bir kısmı..

Ayhan Hülagü - Zaman
Yayın Tarihi : 2 Mart 2010 Salı 21:02:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?