İspanya’da yaşayan 34 yaşındaki Türk ressam Aslı Özok, Sevilla’nın önemli sanat merkezi Ateneo de Sevilla’da ilk sergisini açtı. Sanatçı, Eylül’de de Lizbon’da sergi açacak.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mehmet Mahir Atölyesi Resim Bölümü’nden mezun olan ressam Aslı Özok, aynı üniversitede yüksek lisansını tamamladıktan sonra İspanya yolunu tuttu. İspanyol sanatının kendisini çok etkilediğini söyleyen genç ressam, halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde asistan olarak görev yapıyor. Özok’un aynı zamanda İstanbul Moda’da kendine ait bir atölyesi de var. 1 yıldır İspanya’da yaşayan Özok, çalışmalarını yeni bir kültürel kesişme olarak algılıyor: “İspanyol resmini araştırarak evrensel resim gelişiminin ağlarını kurmaya çalışıyorum. İtalya’da da uzun süre kaldım ve orada da Rönesans’ın gelişimini inceledim. Şu an İspanya Sevilla’da açılmış olan bir sergim var. Eylül ayında Portekiz’in Lizbon kentinde bir sergim daha açılacak.”
BALIK SÜRÜLERİ İNSANLARIN KİMLİK KAYBINI ANLATIYOR
Yurt içinde ve yurt dışında birçok sergisi, sempozyumu ve ödülleri olan genç sanatçı resimlerinde genel olarak balıklar, barkodlar, insanlar ve sokakları anlatıyor. Çağımızın tüketim çağı olması ve global kültürle hepimizin sürüleşmesi resimlerinin ana teması: “Balık sürüleri insanların sürüleşmesini, kimliklerini kaybetmelerini anlatırken; barkod da bu çağın en önemli simgesi olarak karşımıza çıkıyor. Nasıl haç Ortaçağ’da önemli bir sembolse, barkod da bu yüzyılın simgesi. Satın alma ve hep tüketmeyi simgeliyor.” Özok, resimlerinde Ayasofya’nın ikonlarıyla, yaşadığımız çağa ait olan yeni ikonların (günümüz markalarının) bağlarını kurduğunu belirtiyor: “Eski ikonlarla, yeni ikonları bir arada resmettim. Ayasofya’nın onarım çalışmalarını yakından izleme fırsatımın olması beni düşünsel anlamda çok etkiledi. Ayasofya imparatorluk başkenti olmuş önemli bir yapı...”