16
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

KENDİLERİNİ DÜNYANIN TEPESİNDE HİSSETTİLER


24. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nda dereceye girenlere ödülleri görkemli bir törenle verildi. Törende ikincilik ödülüyle ilgili olarak duygularını açıklayan Machado'nun "Dünyanın tepesinde gibiyim" sözü diğer ödüllü sanatçıların da duygularına tercüman oldu


Aydın Doğan Vakfı tarafından düzenlenen 24. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nda dereceye giren sanatçılara ödülleri, önceki gece Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katıldığı bir törenle verildi.
Korhan Abay'ın sunumuyla önceki akşam Tophane-i Amire binasında düzenlenen tören, kemancı Canan Leslie Anderson'ın grubuyla verdiği mini konserle başladı. Konser sırasında, fonda yarışmaya katılan 91 ülkeden 1218 sanatçının, 3 bin 326 çalışması da sinevizyon gösterisiyle sunuldu.


Hastalık nedeniyle gelemedi
Ancak bu yılın birincisi Belaruslu Marina Markevitch'in, çocuğunun ağır şekilde geçirdiği hastalık nedeniyle törene katılamaması sanatseverleri üzdü.
Markevitch'in 8 bin dolar tutarındaki ödülü, Belarus'un İstanbul Fahri Konsolosu Hasip Uysal'a, Kültür ve Turizm Bakanı Günay ile Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan tarafından verildi.
Yarışmada ikinciliği paylaşan Küba'dan Angel Boligan Corbo ve Brezilya'dan Dalcio Machado'ya 5 bin dolar, üçüncü olan Hintli C.B. Shibu'ya 3 bin 500 dolar, Başarı Ödülü'ne layık görülen sanatçılara da
5 yüzer dolar ödül verildi.


Onlar da başarılı
Başarı ödülüne layık görülen karikatüristler ise şöyle sıralandı:
Xiao Qiang Hou (Çin), Alessandro Gatto (İki ödül, İtalya), Mikio Nakahara (Japonya), Alberto Morales Ajubel, Thi-Wa-Wat Pattara Gulwanit (Tayland), Alexander Kostenko (Ukrayna), Sergei Bobylev (Rusya Federasyonu), Osman Güral Suroğlu (Türkiye), Ahmet Aykanat (Türkiye), Gerhard Gepp (Avusturya).
Gece iş, sanat ve siyaset dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getirdi:


'BM'den davet aldık'
Törenin açılış konuşmasını Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı yaptı. Dünyanın geleceği konusunda gitgide karamsarlaştığımız bir dönemde daha iyi bir gelecek yaratma çabasına özellikle karikatüristlerin destek verdiğini belirten Fetvacı, konuşmasında şunları söyledi:
"Yarışmamız ve sergilerimiz yurtiçinde ve dışında büyük ilgi görüyor. Bu yıl okyanusu aşarak Amerika'ya ulaştık. Gelecek yıl da barış konulu karikatürlerimiz Birleşmiş Milletler'e davet edildi. Bu, hem ülkemizin tanıtımı hem de karikatür sanatının gücü açısından önemli bir adım." 




BİRİNCİ
Marina Markevitch

Bu yılın birincisi Belaruslu Marina Markevitch'in 8 bin dolar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Plaketi ve Hürriyet Plaketi'nden oluşan ödülünü, Belarus'un İstanbul Fahri Konsolosu Hasip Uysal (ortada), Aydın Doğan ve Ertuğrul Günay'ın elinden aldı. 

 

 

 

 



İKİNCİ
Dalcio Machado

İkincilik ödülünü kazananlardan Brezilyalı karikatürist Dalcio Machado, 5 bin dolarla Kanal D Plaketi'nden oluşan ödülünü İstanbul Valisi Muammer Güler ile Aydın Doğan Vakfı Başkan Vekili Sema Doğan'ın elinden aldı. 

 

 

 

 



İKİNCİ
Angel Boligan Corbo

İkincilik ödülünü arkadaşı Dalcio Machado ile paylaşan Angel Boligan Corbo, 5 bin dolarlık para ödülüyle Kanal D Plaketi'ni TÜSİAD Başkanı ve Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Arzuhan Doğan Yalçındağ'dan aldı. 


 

 

 

 

 

ÜÇÜNCÜ
C.B. Shibu

Yarışmanın üçüncüsü C.B. Shibu'ya 3 bin 500 dolarlık para ödülüyle Milliyet plaketini Hürriyet İcra Kurulu Başkanı Vuslat Dğan Sabancı ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin verdi. 

 

 



'Birinin ismini atlarsam beni kötü çizerler!'


Konuşmasında "Karikatür, sanatın biraz acımasız, bıçak sırtında, çok etkili alanlarından birisi" diyen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türk toplumunun, sanatta kara mizah duygusunu derinde bir yerde oldurmuş ve sürdüregelmiş bir toplum olduğunu vurguladı. Böyle bir çalışmaya öncülük ettikleri için Aydın Doğan'a ve Aydın Doğan Vakfı'na teşekkür eden Günay, ödüle layık görülen sanatçıları da kutladı.
Türk toplumunun Cemal Nadir, Yusuf Ziya Ortaç, Turhan Selçuk, Semih Balcıoğlu, Selma Emiroğlu, Oğuz ve Tekin Aral, Bedri Koraman gibi çok önemli sanatçılar yetiştirdiğine işaret eden Günay, karikatüristlerin isimlerini elindeki kâğıttan okumasına ilişkin ise "Bu kısmında kâğıda baktık, çünkü bunlardan hepsi benden büyük, birini atlarsam çok kötü çizerler insanı, yaşayanlar" diyerek espri yaptı.

Yarışmayı kazananlar ne dedi?

İlk üçe giren karikatüristler, ödüller ve yarışma hakkında şunları söyledi:

Angel Boligan Corbo (İkincilik): Kazandığım ödülden dolayı çok mutlu ve gururluyum. Dünyada büyük prestiji olan bir yarışma. Defalarca katıldım, ilk kez kazanıyorum.
Dalcio Machado (İkincilik Ödülü): Kendimi dünyanın tepesinde hissediyorum. Angel Boligan Corbo'yla da eski arkadaşız, ikinciliği paylaşmak bizim için güzel bir sürpriz oldu. Bu yıl yarışmaya ilk kez katılıyorum. Karikatürümün konusu olan küresel ısınma beni çok endişelendiriyor. Dünyadaki en büyük otomobil üreticilerinden biri olan Brezilya'da artık şekerkamışından üretilecek olan biyo-dizelin kullanılması için çalışmalar yapılıyor.
C.B. Shibu (Üçüncülük Ödülü): 2003'ten bu yana yarışmaya katılıyorum ve bu kez kazandığım için çok mutluyum. Harika bir yarışma olduğunu düşünüyorum, bu ödülü Hindistan'a götürmek gurur vesilesi benim için.

Milliyet
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2007 Perşembe 12:09:59
Güncelleme :8 Kasım 2007 Perşembe 12:58:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?