23
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

13 bin yıllık heykel görücüye çıktı

Şanlıurfa'da altyapı çalışması sırasında bulunan 13 bin 500 yıl öncesine ait erkek heykeli, Şanlıurfa Müzesi'ndeki yerini aldı.

Şanlıurfa Belediyesi Fen İşleri ekipleri, 13 yıl önce Balıklıgöl yakınlarında yaptıkları çalışmada dört parça halinde kireç taşından bir heykel buldu.

Şanlıurfa Müze Müdürlüğü uzmanları da heykelin bulunduğu alandan alınan örnekleri Almanya'daki bir laboratuvara gönderdi.

Karbon 14 metoduyla yapılan analizlerde Balıklıgöl çevresinin 13 bin yıl önce iskan edildiği ve heykelin de o zamandan kaldığı belirlendi.

Şanlıurfa Müzesi'nin deposında bekletilen ve yoğun talep üzerine kısa bir süre önce sergilenmesine karar verilen heykel, büyük ilgi görüyor.

'Üreme ve cinsiyet tanrısı'

Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cihat Kürkçüoğlu, çanak çömleksiz Neolitik Çağ'a ait olan, dünyanın bilinen en eski heykelinin üreme ve cinsiyet tanrısını sembolize ettiğini açıkladı.

Kürkçüoğlu, uygarlık tarihinin bilinen en eski heykelinin ana tanrıça imgesinden çok önce erkeğin kutsal yaratık olduğunu kanıtladığını da aktardı.

Bire bir insan boyunda tasarlanan heykelin bir tapınma alanının merkezine yapıldığı da tahmin ediliyor.

Kürkçüoğlu, yalnızca ön yüzden seyredilmek üzere tasarlandığı düşünülen iri yapılı, geniş ve hareketsiz kollara sahip heykelin, tabana yerleştirilmek üzere yapıldığını aktardı.

Şanlıurfa'da kazı çalışmalarının devam ettiği Göbeklitepe, 'Mezra Teleilat' ve Akarçay Tepe gibi alanlarda da çok eski eserlere rastlandığı belirtildi.

( cnntürk) 

Yayın Tarihi : 19 Ekim 2005 Çarşamba 15:22:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?