27
Mayıs
2024
Pazertesi
KÜLTÜR/SANAT

"İki Bilge: İbn-i Arabi ve İbn-i Sina"

“Felsefe ve Doğu Bilgeliği” konulu konferans dizisi

İbn-i Sina hemen her ilim dalında eserler yazmış ve özellikle filozof olarak ün kazanmıştır. Ortaçağ İslam felsefesini zirveye ulaştıranlardan biri olan İbn-i Sina ünlü bir tıp bilgini olmasının yanı sıra, dopdolu ve mücadele ile geçen yaşamının ardından zamanın bütün ilimlerini kapsayan kütüphane dolusu eser bırakmıştır.

İbn-i Arabi, rekabet kabul etmeyecek bir derinliğe sahip felsefesi, özellikle ve sadece doğuya ait bir geleneğe tabi olmadığı, insanlığın belli bir kesimine, bütünün bir parçası olduklarını anlatacak öğretileri ve teknikleri olan büyük bir bilgedir.

İki filozofun öğretileri de zaman içinde çok değişik açılardan incelenmiş, bazılarınca iyi niyetle öğrenilmeye çalışılmış, ama pek çok kez de onları anlamayanların haksız eleştirilerine maruz kalmıştır. Tasavvufa hâkim olmayanlarca yanlış anlaşılmışlar ve bu yanlış anlama sonucunda, kimileri onlara olduğundan daha farklı bir kılık biçerek İslamın dışında bilgelik atfederken, batıni ilimlerden uzak bazı Müslümanlar ise onları dinsizlikle suçlayacak kadar ileri gidebilmişlerdir.
Aslında buna benzer haksızlıklara, tarihteki sayısız filozof maruz kalmıştır. Ama öğretileri bugün hala yaşıyorsa, onları iyi niyetle dinleyen ve anlayanlar da var demektir.
Öğretileri ve yaşam hikayeleri ile felsefe çalışanların yüzyıllardır beslendiği bu iki kaynağı birlikte değerlendirecek, öğretilerini temel olarak karşılaştıracağız
İbn-i Arabi ve İbn-i Sina'yı tanımak için sizleri 14 Mart 2009, Cumartesi günü, saat 17.00 ‘de sunacağımız konferansımıza davet ediyoruz.


YENİ YÜKSEKTEPE KÜLTÜR DERNEĞİ HAKKINDA...
Yeni Yüksektepe 1989 yılında kurulmuş, etkinliklerini kendi ilkeleri doğrultusunda yapan, kazanç amacı gütmeyen, siyasi ve dini bir nitelik taşımayan felsefi-kültürel-gönüllü bir organizasyondur.
Yeni Yüksektepe Kültür Derneği, 11 ilde 22 şubesi ile etkinliklerini sürdürmektedir. İnsanlığın felsefi, kültürel ve hümanist değerleri üzerine kurulmuş olan organizasyon, kurulduğu andan itibaren bireyin ve toplumun gelişimi için binlerce kültürel, sosyal ve felsefi etkinlik gerçekleştirmiştir.
Kültürel Etkinlikler
Gönüllülük esasıyla gerçekleştirdiğimiz felsefi ve kültürel etkinliklerimiz, daha fazla bilmek için değil, daha iyi bir dünya oluşturmak ve insanların kendilerini tanımaları ve dönüştürebilmeleri için bilgiye ulaşmanın bir yolu olarak sunulmaktadır. Böylece çeşitli kültürleri tanıyarak insanları birbirlerine yaklaştıran sevgi, hoşgörü, anlayış ve dayanışma gibi değerlerin ortaya çıkması sağlanmaktadır.

Gönüllü olarak düzenlediğimiz etkinliklerimiz arasında; konferanslar, felsefe seminerleri, şiir ve müzik dinletileri, sosyal yardım kampanyaları, fotoğraf yarışmaları, uluslararası karikatür festivali, masa tenisi turnuvası, Tai Chi Chuan, tiyatro ve yaratıcı drama çalışmaları, kültürel ve tarihi geziler, ağaçlandırma, çevre temizliği, orman yangınlarına karşı çalışmalar yer almaktadır.
Ayrıca üyelerimizden oluşan GEA ekibi de Türkiye’de ve dünyada meydana gelen felaketlerde arama - kurtarma çalışmalarında bulunmaktadır. Bugüne kadar, Marmara, Düzce, Afyon, Tayvan, El Salvador, Hindistan, Bingöl, Cezayir, Sri Lanka ve Pakistan’daki afetlerde aktif olarak görev almıştır.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 9 Mart 2009 Pazartesi 14:20:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Nurgul YESİLYURT IP: 88.234.230.xxx Tarih : 10.03.2009 20:21:11

Konferans Yeni Yüksektepe Kültür Dernegi - Bakirkoy Subesinde verilecektir..Adres : Morsümbüllü Sokak.No : 11 BakırkoyTel : 0 212 571 46 06e-mail : http://bakirkoy.yeniyuksektepe.org.tr/