19
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

1001 Türlü belgesel hepsi bedava

11’inci yaşını dolduran Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali, bu akşam başlıyor. Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB) tarafından organize edilen festivalin açılışı İtalyan Kültür Merkezi’nde Finlandiyalı yönetmen Arto Halonen’in Türkmenistan’daki uluslararası yatırımları konu alan belgeseli ‘Kutsal Kitabın Gölgesi’yle yapılacak.
19 Kasım’a kadar sürecek festivalin programında 35 ülkeden, 127 belgesel yer alıyor. ‘Dünya Hali’, ‘İnsan Hakları’, ‘Kapı Komşumuz Ortadoğu’, ‘Herkesin Bir Öyküsü Var’ gibi 14 ayrı başlık altında toplanan belgesel filmler, İtalyan, Fransız ve Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde ücretsiz olarak izlenebilecek. Sinemaseverlere etkinlik süresince Gazeteci Erol Dernek Sokak’taki BSB’nin merkezinde kurulan video odalarında kaçırdıkları filmleri seyretme imkânı da sunulacak.
Arjantin’de askeri cunta döneminde kaybolan çocukların izini süren Estela Bravo belgeseli ‘Kimim Ben?’, Ethem Özgüven, Petra Holzer, Selçuk Erzurumlu’nun Tuzla tersaneleriyle ilgili filmi ‘4857’, 11 Mart 2004’te, Madrid’deki terörist saldırıyla ilgili ‘11-M Söz Sokaklara Taştığında’, Altın Portakal’da en iyi belgesel ödülünü kazanan İsmet Arasan’ın ‘Adakale Sözlerim Çoktur’, acı hissetmeyen üç çocuğun hikâyesini anlatan ‘Acısız Bir Yaşam’, Paris’te tek başına tutunmaya çalışan Afgan bir gencin hikâyesini anlatan ‘Hayallerim Asla Yanılmaz’, Tahsin İşbilen’in mübadillerle ilgili çalışması ‘Asia Minor... Yeniden’, izleyiciyi Romanya’da komünist rejimden sonra ayakta kalabilmiş kamuya ait son ‘bar de zi’ye (gündüz barı) götüren ‘Bar de Zi ve Diğer Öyküler’, beden kavramını insan saplantıları çerçevesinde ele alan Aslı Ertürk’ün çalışması ‘Beden Sonuç İlişkisi’, 2007 seçimlerinde dört bağımsız milletvekili adayının izini süren ‘Bu Ne Güzel Demokrasi’, Necati Sönmez’in idam cezasıyla ilgili ödüllü belgeseli ‘İbret Olsun Diye’, bol ödüllü Emel Çelebi belgeseli ‘Lilit’in Kızkardeşleri’, Ankara Film Festivali’nde en iyi belgesel seçilen Sevinç Yeşiltaş’ın ‘Otel Odaları’, Nâzım Hikmet’in Küba seyahatini anlatan ‘Nâzım’ın Küba Seyahati’, Ahmet Ilgaz’ın siyahi Türkleri anlattığı ‘Sütlü Çikolata’, Türkiye İran hattında çalışan trende geçen Bingöl Elmas’ın ‘TransAsya’sı, yok olmaya yüz tutmuş Süryanice alfabesini ele alan Hakan Aytekin’in ‘Yarına Bir Harf’i festivalde izlenebilecek filmlerden sadece birkaçı.
Program ve festivalde gösterilen filmlerle ilgili ayrıntılılara www.10-01belgesel.net internet sitesinden ulaşılabilir.

Radikal
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2008 Perşembe 16:38:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?