22
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

129 yıllık köprüyü baraj yutacak

ARTVİN’de yapımı devam eden Deriner Barajı’nın suları altında kalacak tarihi Berta Köprüsü, ziyaretçi akınına uğradı. 1878 yılında yapılan köprünün son fotoğraflarını çekebilmek için yerli ve yabancı turistler, düzenlenen Berta turlarına katılıyor.

Artvin- Şavşat Karayolu’nun 40’ıncı kilometresindeki 129 yıl önce Osmanlılar tarafından inşa edilen Berta Köprüsü, Deriner Barajı’nda 2008 başından itibaren su tutulmaya başlanmasıyla metrelerce suyun altında kalacak.

Tarihi köprü, 200 metre üzerinde yeniden inşa edilen Artvin- Ardanuç karayolunun güzergah çalışmalarındaki iş makinelerinin yamaçtan yuvarladığı taşlar nedeniyle şimdiden zarar görmeye başladı bile. Köprüyü son kez fotoğraflayanlar arasında yer alan yazar- çevirmen Erim Bikkul, “Böylesine güzel bir eserin sular altında kalacak olmasına açıkçası üzüldüm. Barajlar kısa vadeli yatırımlar. Belki köprü başka bir nehir üzerine taşınıp kurtarılabilir. Orijinali kadar iyi olmaz, belki ama suların altında kalıp yok olmasından iyidir'' dedi.

Artvin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, Kültür ve Turizm Bakanlığı Anıtlar Müzeler Genel Müdürlüğü’nden bir heyetin gelip köprüyle ilgili inceleme yaptığını belirterek, bir benzerinin başka yerde yapılması için proje çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.
Döşeme uzunluğu 64 metre olan Berta Köprüsü'nün 3 kemer gözü bulunuyor ve düz yollu köprüler sınıfına giriyor. Bu eser günümüze kadar sağlam bir şekilde gelmeyi başardı, Çoruh Nehri'nin azgın sularıyla yıllarca başa çıktı.

Milliyet internet
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2007 Perşembe 15:44:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?