24
Mayıs
2024
Cuma
KÜLTÜR/SANAT

150 sanatçının eserleri satışta

Beyaz Müzayede, 29 Mayıs'ta Sofa Otel'de düzenleyeceği sezonun son müzayedesinde 150 sanatçının eserleri satışa sunulacak.

 

29 Mayıs’ta gerçekleşecek 12. Beyaz Müzayede kataloğu 4 ayrı kapakla basıldı. Kapak resimlerinden ilki Abidin Dino’nun gün ışığına çıkmış en büyük ebatta bir başyapıtı; 1960’lı yıllara ait ‘Çeşitleme’ Serisinden olan kırmızı soyut başyapıtın ebadı 170cmX170cm.

Bir diğer kapak resmi Neşet Günal’ın 140cmX190cm ebadındaki ‘Duvar Dibi V’ isimli başyapıtı. Yaşamı esnasında Neşet Günal’ın sergilerini açmış olan Türk Resim Sanatı’nın duayenlerinden Yahşi Baraz ‘Duvar Dibi V’ eseri için ‘ Bu resim tuval üzerine yapılmış toplam 120 adet eseri olan Neşet Günal’ın en önemli başyapıtlarından biridir, belki de en önemlisi. Bulunması çok zor müzelik bir eser…’ diyor.

Üçüncü kapak resmi ise Ürdün Kraliyet Enstitüsü tarafından 1984 yılında bastırılan Fahrelnisa Zeid kitabında 2 sayfa basılı olan Fahrelnisa Zeid’in 1947 yılında yaptığı meşhur ‘Vanishing Stained Glass’ başyapıtı.

Dördüncü kapak resmi ise Yüksel Arslan’ın Santral İstanbul’da 2009 yılında düzenlenmiş olan Retrospektif Sergisinde yer almış olan sanatçının 1968 yılında yapmış olduğu ‘131 nolu artür’. Yüksel Arslan’ın en büyük başyapıtlarından biri olan bu eser Fransa’dan geldi.

12. Beyaz Müzayede’nin büyük bölümü başyapıtlardan oluşuyor; Müzayede’de yer alan eserler arsında 4 adet Fahrelnisa Zeid, 5 adet Erol Akyavaş, 5 adet Burhan Doğançay, 10 adet Ömer Uluç ve 3 adet Adnan Çoker dikkat çekiyor.

BOTERO’DAN BİR ESER
Şu anda Pera Müzesi’nde sergisi devam eden dünyaca ünlü Fernando Botero’nun da bir deseni de 29 Mayıs Müzayede’sinde satışa sunulacak eserler arasında yer alıyor.

Kuruluşundan bu yana genç sanatçılara önemle yer veren Beyaz Müzayede ,29 Mayıs müzayedesinde rekor sayıda genç sanatçının eserlerini satışa sunuyor. Satışa sunulan eserler arasında geçen Nisan ayında İngiliz Müzayede Evi Sotheby’s tarafından gerşekleştirilen Müzayede’de eseri 250,000 Türk Lirasının üzerinde bir bedelle satılan Taner Ceylan’a ait bir resim de bulunmaktadır. Ayrıca Nisan ayında Londra’da çıkan Türk Çağdaş Sanatı hakkında yurtdışında yayınlanmış en kapsamlı kitap ‘Unlished’te yer alan birçok genç sanatçının yapıtları Beyaz Müzayede’nin bu satışında yer alıyor.

12. Beyaz Müzayede’de eserleri satışa sunulacak 150 sanatçı arasında Abidin Dino, Fahrelnisa Zeid, Nejad Melih Devrim, Mubin Orhon, Zeki Faik İzer, Erol Akyavaş, Burhan Doğançay, Adnan Çoker, Ömer Uluç, Ferruh Başağa, Adnan Turani, Devrim Erbil, Güngör Taner, Mustafa Ata, Özdemir Altan, Zekai Ormancı, Neşet Günal, Neşe Erdok, Orhan Peker, Fikret Mualla, Cihat Burak, Burhan Uygur, Eren Eyüboğlu, Nedim Günsür, Zühtü Müritoğlu, Nuri İyem, Hamit Görele, Adnan Varınca, Turan Erol, Leyla Gamsız, Nuri Abaç, Timur Kerim İncedayı, Yüksel Arslan, Mehmet Güleryüz, Alaattin Aksoy, Komet, Utku Varlık, Adem Genç, Abdurrahman Öztoprak, Asım İşler, Zeki Arslan, Tülin Onat, Halil Akdeniz, Hüsamettin Koçan, Habip Aydoğdu, Şenol Yorozlu, Yavuz Tanyeli, Koray Ariş, Osman Dinç, Erdağ Aksel, Kemal Önsoy, Canan Tolon, İsmet Doğan, Bubi, Mithat Şen, Bedri Baykam, Kezban Arca Batıbeki, İnci Eviner, Nazif Topçuoğlu, Ahmet Elhan, Sıtkı Kösemen, İzzet Keribar, Ansen Atilla, Taner Ceylan, Haluk Akakçe, Leyla Gediz, Ahmet Oran, Ekrem Yalçındağ, Ebru Uygun, Ramazan Bayrakoğlu, Mehmet Uygun, Erdoğan Zümrütoğlu, Temur Köran, Mehmet Gün, Ahmet Güneştekin, Ertuğrul Ateş, Yiğit Yazıcı, Onay Akbaş, Mustafa Karyağdı, Alp Tamer Ulukılıç, Serken Adın, Barış Sarıbaş, İrfan Önürmen, Hakan Gürsoytrak, Mustafa Horasan, Temur Köran, Burcu Perçin, Levent Morgök, Murat Pulat, Banu Birecikligil, Serkan Adın, Nuri Kuzucan, Yeşim Akdeniz Graf, Güçlü Öztekin, Nesli Türk, Ali Kotan, İlke Kutlay, Suat Akdemir, Nazan Azeri, Nihal Martlı, Sema Maşkılı, Beyza Boynudelik yer alıyor.

29 Mayıs Cumartesi Sofa Hotel’de gerçekleşecek olan 12 Beyaz Müzayede saat 13:30’da başlayacak. Müzayede’de satışa sunulacak olan eserler 26-28 Mayıs tarihleri arasında Sofa Hotel’de sergilenecek. Eserleri daha önce görmek isteyen sanatseverler Beyaz Müzayede’nin Maslak’ta yeni açtığı Çağdaş Sanat Mekanı ‘Beyaz Space’te, tüm eserleri müzayede sergisi öncesinde de görebilecekler. 

.
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2010 Pazar 15:28:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?